Pages

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ Ή ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ, ΚΕΦΑΛΟΣ

ΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ Ή ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ, ΚΕΦΑΛΟΣ
Στο νοτιοδυτικό άκρο της νήσου Κω, βορειοδυτικά του ακρωτηρίου της Κρικέλλου, επί δυσπρόσιτης και υψηλής άκρας παρά τον όρμο Χιλανδρίου, κείται ερειπωμένο παλαιότατο φρούριο, το οποίο καλείται από τους Κεφαλιανούς, Βριόκαστρο ή Οβριόκαστρο.
Κατεβαίνουμε από το Κερί και κατευθυνόμαστε προς το Βριόκαστρο. Αριστερά ο Όρμος Μοσχαλίου και δεξιά ο Όρμος Χιλανδρίου (cavo paradiso).
Σύμφωνα με το Ζαράφτη: "Παρά την άκραν Κρίκελον το ταπεινόν Καλόν Ορος, ου μακράν το ως κήριον κωνοειδώς υφούμενον Κερί και παρ' αυτό ο άγιος Μάμμας, ων έναντι το Εβρηιοκαστρον κώνος βραχώδης υψηλός εφ' ου φρουριον των Σταυροφόρων ιπποτών επί Ελληνικής ακροπόλεως."
γώνιασμα
Σε όλη την περιοχή, και στις δύο κορυφές λόφων στο Βριόκαστρο υπάρχουν διάσπαρτα οχυρωματικά έργα και αρχαιότητες, κτίσματα αδιευκρίνηστης σκοπιμότητας, τοξωτές καμάρες, στέρνες κ.ά.
Σε ύψος 128 μέτρων από την στάθμη της θάλασσας σύμφωνα με τον Ιάκωβο Ζαρράφτη βρίσκεται το Εβριόκαστρο. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις σε σχέση με την ετυμολογία της λέξης. Σύμφωνα με το Παξινό, μπορεί να προέρχεται από τη λέξη Βρύα αλλά και Εβραίος..(Οι πληροφορίες για το Βριόκαστρο είναι από τα Κωακά,τόμος Ζ' του Φιλητά, σ 170-178) http://dl.dropboxusercontent.com/u/52855931/flipbook%207A/Koaka%207A.html 
(σελίδα 158 ηλεκτρονικά)
Γι' αυτό το λόγο θα δούμε τη λέξη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους γραμμένη όπως π.χ
  • Βριόκαστρο
  • Εβρηιόκαστρον (κατά το Ζαρράφτη)
  • Οβριόκαστρο
  • Βρυόκαστρο
  • Εβριόκαστρο
  • Εβραιόκαστρο κ.ά
Στην κορυφή του Βριόκαστρου υπάρχει μαρμάρινη κολόνα, η οποία είναι άγνωστο αν βρέθηκε στην περιοχή και απλά στήθηκε εκεί ή αν μεταφέρθηκε από αλλού, πράγμα μάλλον δύσκολο λόγω της θέσης αλλά και του βάρους της. Υπάρχουν δίπλα κι άλλα κομμάτια, πιθανώς από τη βάση της κολόνας, το υλικό θα μπορούσε να συγκριθεί με αλάβαστρο. Θυμίζει, πάντως αρχαίο ναό.
κτίσμα που μοιάζει με σπίτι στο Βριόκαστρο
σε όλη την περιοχή υπάρχουν δεκάδες σπηλιές
θέα από το Βριόκαστρο
Σύμφωνα με το διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας, το οχυρό Βριόκαστρο, πέραν της Κεφάλου θεωρείται διατηρητέο μνημείο.
τμήμα μυλόπετρας

Ο Ν.Δ. Κοντογιάννης επίσης σημειώνει ότι ο L. Ross, (Reisen nach Kos) αναφέρει δύο άλλα μεσαιωνικά φρούρια στο νοτιότατο άκρο του νησιού (περιοχη Κρίκελο), το Ovriokastron, με ερείπια κτιρίων από μικρές πέτρες και κονίαμα, και το Kastelli, μόνο η πύλη. (Το Ovriokastron το αναφέρει με λατινικούς χαρακτήρες ενώ αντίστοιχα ο Herzog το αναφέρει με ελληνικούς χαρακτήρες)
cavo paradiso
Χάρακας
Όρμος Μοσχαλίου
η Κέφαλος των χρωμάτων
Όρμος Χιλανδρίου
πληροφορίες: Ζαρράφτη "Κώια", Κωακά-τόμος Ζ, ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝ (MEDIEVAL KOS: INFORMATION FROM TRAVELLERS AND CARTOGRAPHERS) του Νίκου Κοντογιάννη, Γεωδίφης και Κωνσταντίνος Κωστογλάκης
Σχετική ανάρτηση: KAVO PARADISO, Ο ΚΕΔΡΙΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
φωτογραφίες: Sophia Karagianni