Pages

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΟΡΧΙΔΕΑ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΟΜΟΡΦΗ (Orchis papilionacea)

ΟΡΧΙΔΕΑ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΟΜΟΡΦΗ (Orchis papilionacea)
Είναι περιττό να αναφέρω την ετυμολογία της λέξης ορχιδέα. Είναι προφανές ότι η ρίζα της λέξης είναι ο όρχις και η διαδρομή είναι όρχις > λατ. orchis > νεολατ. orchidea > γαλλ. orchidée > ελλ. ορχιδέα.
Στην ορχιδέα το σχήμα εντοπίζεται στη ρίζα («radice testiculis simili», έγραφε ο Πλίνιος), στους κόνδυλους, γι’ αυτό ονομάστηκε και σερνικοβότανο. Η ορχιδέα λεγόταν και σαλέπι· τώρα σαλέπι είναι μόνο το ρόφημα από τη αποξηραμένη και τριμμένη ρίζα της ορχιδέας (το παίρνεις και σε φακελάκια σήμερα, δεν χρειάζεται να ψάχνεις για σαλεπιτζίδικο). Όπως διαβάζω, λοιπόν, και το σαλέπι βγαίνει από μια αραβική φράση για τα «αμελέτητα» της αλεπούς.
Στην Κω έχω μέχρι στιγμής εντοπίσει πάνω από 10 διαφορετικά είδη ορχιδέας, σε όλο το νησί, από το Ζηπάρι μέχρι και την Κέφαλο, κι είπα να αρχίσω με την ηρωίδα (spp heroica), την πεταλουδόμορφη, κατά πολλούς ροζ πεταλούδα, Orchis papilionacea . Τα τελευταία χρόνια ο όρος Orchis papilionacea τείνει να μετατραπεί σε  Anacamptis papilionacea. Χρησιμοποιούνται και οι δύο όροι για το συγκεκριμένο είδος.
Μία πανέμορφη άγρια αυτοφυής ορχιδέα της περιοχής, τη συναντάμε σε χαμηλούς βραχώδεις  λόφους. με αρκετή βλάστηση, ή φρυγανότοπους.
Το ύψος της φθάνει  έως είκοσι εκατοστά.
Τα φύλλα είναι συγκεντρωμένα στη βάση και αρχίζουν να φύονται από τον Δεκέμβρη, ανοικτοπράσινα  χωρίς  μαύρα στίγματα και μυτερά στην άκρη.
Ο βλαστός σιγά σιγά αρχές Απρίλη εμφανίζεται, στην κορυφή του οποίου ανθίζουν τα όμορφα πεταλουδόμορφα άνθη.
Το κάθε άνθος αποτελείται από το χείλος που έχει ανοικτορόδινο χρώμα με ρόδινες επίσης γραμμές ή στίξεις, τα πλευρικά σέπαλα, πιο σκούρο ρόδινα όπως επίσης και το ραχιαίο σέπαλο.
Πηγή: http://xlorida.blogspot.gr/2014/12/orchis-papilionacea.html
http://www.janvanlent.com/blog/?p=1632
lexilogia.gr
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ, PALAZZO DEL GOVERNO, ΚΩΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ, PALAZZO DEL GOVERNO,ΚΩΣ
Το κέντρο της Νέας Κω σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς με ιδιαίτερη επιμέλεια και υποδειγματική οργάνωση. Δημιούργησαν ένα εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο που είναι χρηστικό ακόμη και σήμερα και διαμορφώνει ένα ευχάριστο και καλαίσθητο περιβάλλον.
Ένα από τα σημαντικότερα και χαρακτηριστικότερα κτήρια του κέντρου της πόλης είναι το Διοικητήριο. Κτίστηκε γύρω στα 1930, πιθανότερα από το 1927-1929 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Fiorestano di Fausto, τον δημιουργό και του Διοικητηρίου της Ρόδου. 
Το κτήριο είναι τριώροφο, ενώ με μεικτό φέροντα οργανισμό, μεγάλη ωφέλιμη επιφάνεια, δυνατή κάτοψη και τομή και ποικιλία όγκων δεσπόζει με την επιβλητική παρουσία του στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η κατά τελετουργικό τρόπο αντιμετώπιση της ωραίας εισόδου. 
λεπτομέρειες από το βοτσαλωτό
Στην κεντρική είσοδο που βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου, Ακτής Μιαούλη, εκτός από το υπέροχο βοτσαλωτό στα σκαλιά, υπάρχει κι ένα πολύ όμορφο μαρμάρινο γλυπτό μιας αρχαϊκής σφίγγας, έργο και δωρεά του Αντωνίου Ν. Χατζημιχαήλ προς το Επαρχείο Κω.
Ο μόνος συσχετισμός που μπορώ να κάνω για την επιλογή του συγκεκριμένου "όντος" είναι ότι στον τοίχο του Διοικητηρίου που βρίσκεται μπροστά από τον Πλάτανο του Ιπποκράτη υπάρχει εντοιχισμένο ανάγλυφο με μορφή γρύπα.Ο γρύπας είναι και αυτό μυθικό μιξογενές ον, μισό αετός, μισό λιοντάρι. Προέρχεται, όπως και η σφίγγα από την ανατολική μυθολογία. Στα ρωμαϊκά χρόνια έχει σχέση με τη λατρεία του Απόλλωνα και του Διόνυσου, καθώς και με μυστηριακές λατρείες.
Συνεχίζοντας με το κτήριο, πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα Ιταλικού εκλεκτικισμού, προερχόμενου από την αρχιτεκτονική της Βόρειας Ιταλίας: Οξυγώνιες εξάρσεις του στηθαίου του δώματος, αψίδες, πύργοι, διακοσμητικές λίθινες λεπτομέρειες κ.α. Επίσης, έντονη είναι η επιρροή από την αραβική τέχνη με μεσογειακές λεπτομέρειες, διακοσμημένους θόλους και τόξα, κυματιστούς τοίχους και παραπέτα κ.α.
Την περίοδο της Ιταλοκρατίας (1929-1943) υπήρξε έδρα της ιταλοφασιστικής διοίκησης, της αστυνομίας και των δικαστηρίων. Την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής (1943-1945) στεγάστηκαν και οι ναζιστικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Από το 1945-1947 υπήρξε έδρα της Αγγλικής Διοίκησης.
Στις 31-3-1947 υψώθηκε η Ελληνική σημαία. Σήμερα, είναι έδρα του Επαρχείου Κω, των Δικαστηρίων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
η θέα προς το Διοικητήριο από τη γέφυρα των Φοινίκων
Τα κτίρια που οικοδομήθηκαν πριν το σεισμό (Δημαρχείο, Γενικό Νοσοκομείο, Διοικητήριο κ.ά.) διαφέρουν από τα μετασεισμικά (Casa del Fascio, Δημοτική Αγορά, Casa Balilla κ.ά.) ως προς τη μορφή, καθώς τα μεν πρώτα είναι κατεξοχήν δείγματα εκλεκτικισμού, ενώ τα δεύτερα έχουν στοιχεία ρασιοναλισμού και φασιστικής αρχιτεκτονικής.
το Διοικητήριο όπως φαίνεται μέσα από το Κάστρο
Άποψη του Διοικητηρίου μέσα από το κτήριο που στέγαζε το ΔΗΡΑΣ
Το 1942 ο άκομψος αρχικός κωνικός θόλος αντικαταστάθηκε με τον πολυγωνικό πύργο και το ρολόι. Εδώ, από το εσωτερικό του κτηρίου.
Στον τοίχο του κτηρίου που βρίσκεται στην Πλατεία Πλατάνου, εκεί που βρίσκονται τα Δικαστήρια, εκτός από τον εντοιχισμένο γρύπα, υπάρχει η ενεπίγραφη λατινική φράση "Legum omnes servi sumus" η οποία σημαίνει "Όλοι είμαστε υπηρέτες του νόμου" (σκλάβοι, κατά την αγγλική μετάφραση) και ανήκει στον Κικέρωνα. Δεξιά κι αριστερά της φράσης υπάρχουν οικόσημα με σταυρό.
Μπροστά ακριβώς από την είσοδο των Δικαστηρίων υπάρχει ακέφαλο άγαλμα γυναίκας. Κρίνοντας από το γεγονός ότι βρίσκεται έξω από τα Δικαστήρια, από τις βαριές πτυχές του ρούχου της και από το ότι φαίνεται πως κάτι κρατούσε, θα μου άρεσε να πιστεύω πως πρόκειται για το άγαλμα της Θέμιδος, της Θεάς της  Δικαιοσύνης κι ότι στο ένα χέρι κρατούσε το σπαθί και στο άλλο τη ζυγαριά. Δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω την υπόθεσή μου πουθενά....
λεπτομέρεια του αγάλματος με το υπερυψωμένο σανδαλοφόρο πόδι 
Τέλος, υπάρχουν σε μικρή αυλή που βρίσκεται κλειδωμένη, συνέχεια του τοίχου των Δικαστηρίων, πολλά αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, όπως κίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού κ.ά
Government House-Palazzo Del Governo
It was built in the years 1927-1929, based on designs by the Italian Architect Fiorestano di Fausto. During the Italian occupation (1929-1943) it housed the fascist administration, the police and the courts. During the Italian-German occupation (1943-1945) it also housed the Nazi military services. In the years 1945-1947 it housed the British administration. On the 31st of March 1947 the Greek flag was hoisted. Today, it houses the sub-prefecture of Kos, the courts and greek police.
Πηγή: Ιστορία της Κω-Β' Τόμος-έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδ/σου
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=11923
Για περισσότερες πληροφορίες παλαιότερες φωτογραφίες και μια σύντομη περιγραφή των κτιρίων της ιταλικής περιόδου:vhatzivasileiou.blogspot.com
Κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni