Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

5 ΝΗΣΙΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΨΟΥΣ ΓΙΑ EXTREME ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

5 ΝΗΣΙΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΨΟΥΣ ΓΙΑ EXTREME ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
νησίδα Λύρα
Ίσως γι' αυτό να αγαπώ τους Λειψούς, γιατί όχι απλά δεν είναι Λειψοί αλλά έχουν κάτι παραπάνω από ένα νησί,  είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που χρειάζονται εξερεύνηση.
Οι Λειψοί ή Λειψώ είναι συστάδα 30 νησιών (24 νησίδες και 6 βράχοι) στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο.
Στην ομάδα αυτών των μικρών νησιών συνολικής έκτασης 17,350 τ.χλμ συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες: Αρέφουσα, Νήσοι Μανώλη, Μεγάλο Ασπρονήσι, Μακρύ Ασπρονήσι, Μικρό Ασπρονήσι, Νότιο Ασπρονήσι Α, Νότιο Ασπρονήσι Δ, Πάπλωμα, Κουλούρα Α, Κουλούρα Δ, Μεγάλο Καλαπόδι, Μικρό Καλαπόδι, Λύρα, Σταυρή, Πιλάβι, Ψώμου, Καπαρονήσι, Πιάτο, Μακρονήσι, Φράγκος, Σαράκι.
Φυσικά, ο στόχος είναι να πατήσω πάνω σε όλες για να αυξήσω και τον αριθμό των Δωδεκάνησων που έχω επισκεφθεί (36 μέχρι στιγμής!)
Μετά το Μακρονήσι και τα Ασπρονήσια , σειρά έχουν πέντε νέες νησίδες, που κάθε μια απ' αυτές είναι μια περιπέτεια στο νησί των Λειψών.
1. ΠΑΠΛΩΜΑ (πήγα με τα πόδια!)
Όταν εξαντλήσαμε τις πεζοπορικές διαδρομές στο νησί των Λειψών (με τη Δήμητρα και το Γιώργο) κι ακόμη διψούσαμε για περιπέτεια, μας προτάθηκε από τον Κωνσταντή τον Παραδείση, μια πολύ δύσκολη διαδρομή για την παραλία Κέδρος που βρίσκεται στο βόρειο άκρο των Λειψών σε απόσταση 3km από τον οικισμό. Η πρόσβαση γίνεται περπατώντας από μονοπάτι. Αν δε, βρίσκαμε το σωστό σημείο, θα μπορούσαμε να περάσουμε απέναντι, στη Νησίδα Πάπλωμα, με τα πόδια καθώς τα νερά είναι αβαθή εκεί, πράγμα που έγινε και η χαρά μας ήταν μεγάλη.
2. ΛΥΡΑ (πήγα κολυμπώντας!)
Η Κατσαδιά είναι μία από τις τρεις πιο δημοφιλείς παραλίες των Λειψών. Είναι μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά, αρμυρίκια, και θέα στη Λέρο. Απέχει περίπου 2,5 km από τον οικισμό. Ακριβώς δίπλα της, η παραλία Παπαντριά, η νοτιότερη προσβάσιμη με τα πόδια παραλία του νησιού. Ακριβώς απέναντι από την Παπαντριά δεσπόζει η νησίδα Λύρα, στην οποία εγώ και η Ιωάννα κολυμπήσαμε πριν λίγες μέρες, παρά τις προειδοποιήσεις για κοφτερά βράχια, αχινούς και ρεύματα. Παρακείμενο σκάφος απαθανάτισε τη στιγμή της άφιξής μας στη νησίδα Λύρα.
photo by Marco
3. ΠΙΑΤΟ (ΠΛΑΚΟΝΗΣΙ) (πήγα με βάρκα!)
Αυτό κι αν ήταν περιπέτεια! Πήγαμε στη νησίδα Πιάτο, (οι ντόπιοι τη λένε Πλακονήσι) 9 "Ροβινσώνες" με τη βάρκα Χαρούλα και μείναμε όλη μέρα. Μεταξύ άλλων ο καπετάνιος μας μαγείρεψε κακαβιά με θαλασσινό νερό. Περισσότερα για την εμπειρία μας εδώ: ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ "ΧΑΡΟΥΛΑ" ΣΤΟ ΠΛΑΚΟΝΗΣΙ ΓΙΑ ΚΑΚΑΒΙΑ
4. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΗ (ή ΣΤΑΥΡΙ) (πήγα με βάρκα!)
Κάθε χρόνο, ο Μανώλης πάντα βρίσκει τρόπο για να προσθέτω τουλάχιστον μία νησίδα στη συλλογή μου. Όπως και η νησίδα Πιάτο (Πλακονήσι), έτσι και το νησάκι του Σταυρή (ή Σταυρί) ανήκουν σε ένα σύμπλεγμα νησιών που κάποιοι χάρτες το αναφέρουν ως νησιά Χάλαβρα και κάποιοι άλλοι ως νησίδες Χαλάβρες.
Ένας μικρός παράδεισος με καταπράσινα νερά, λευκό χοντρό βότσαλο και πολλές κατσίκες.
5. ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ (ΚΟΥΛΟΥΡΑ Δ)(πήγα με jet ski!)
Απέναντι από το Τουρκόμνημα και τον Ξηρόκαμπο είναι κρυμμένα αυτά τα δύο μαγικά νησάκια. Καταφέραμε να πάμε στη Δυτική Κουλούρα σε μια σμαραγδένια παραλία με βράχια, σπηλιές και αναρίθμητα κοχύλια.
Ο κατάλογος με τις νησίδες των Λειψών θα εμπλουτίζεται!
Τα "τμήματα" του χάρτη και όλον τον χάρτη των Λειψών μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.lipsi.gov.gr/sites/default/files/arxia/LipsiGeo.jpg
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου