Pages

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΠΟΛΗΣ ΚΩ

 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΠΟΛΗΣ ΚΩ
Το καμάρι των Κώων ήταν η ασύγκριτη σε μεγαλοπρέπεια εκκλησία του αγίου Νικολάου που το χτίσιμό της άρχισε το 1857 και τέλειωσε το 1862. οι Κώοι δε δίστασαν να πουλήσουν πολλά ακίνητά τους για την αποπεράτωση του ναού, ο οποίος στοίχισε γύρω στα 400.000 γρόσια.
Ο Ζαράφτης περιγράφει την εκκλησία με κάθε λεπτομέρεια στα Κώια σ.115.
Ο Άγιος Νικόλαος επέζησε πάνω από 70 χρόνια, μέχρι που ο σεισμός της 23ης Απριλίου 1933 του προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί το 1934 από τους Ιταλούς.
Οι εργασίες ανατέθηκαν στην Ιταλική Εταιρεία Sardelli, της οποίας επιδίωξη ήταν να διασώσει το μαρμάρινο τέμπλο, το μαρμάρινο δεσποτικό θρόνο και τις τετράγωνες μαρμάρινες πλάκες του δαπέδου και να στερεώσει επί τόπου τις 8 μαρμαροκολόνες.
Το επίπονο αυτό έργο επιτελέστηκε με μεγάλη προσοχή από τον επιβλέποντα μηχανικό Coccheri και τους συνεργάτες του. Ο Coccheri, μάλιστα, καθώς ανέβηκε στη στέγη του υπό κατεδάφιση Ναού, έπεσε από ύψος τουλάχιστον 8 μέτρων, αλλά σώθηκε "ως εκ θαύματος". Το ατύχημα συγκίνησε πολύ το λαό της Κω, που θεώρησε το εγχείρημα πράξη αυτοθυσίας και το 1934 του απενεμήθη από τον Αρχιμ. Φιλήμονα Φωτόπουλο χρυσός σταυρός.
Στο μεταξύ γύρω στα τέλη του 1935 οι Ιταλοί ανακήρυξαν προστάτη τους και πολιούχο της Κω τον Άγιο Νικόλαο κι έστησαν το άγαλμα του σε κόγχη πάνω από τις δύο καμάρες που έχτισαν στην ακτή Μιαούλη (απέναντι από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη)
το σημείο που οι Ιταλοί έστησαν το άγαλμα του πολιούχου του νησιού Αγίου Νικολάου
Ο Άγιος Νικόλαος από την ταράτσα του 1ου Λυκείου
Ο Ναός τελικά αποπερατώθηκε στις αρχές του 1939. Η δαπάνη του έφτασε τις 350.000 λιρέττες. Έτσι οι Κώοι και ιδιαίτερα οι ενορίτες του Αγίου Νικολάου είδαν και πάλι ανοικοδομημένο "εκ βάθρων" το μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό τους Ναό.

λεπτομέρειες από ψηφιδωτά που υπάρχουν στον αύλειο χώρο
Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια του σεισμού της 21ης Ιουλίου 2017 κι έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει.
το 2018,στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου
Σχετική ανάρτηση: ΑΚΟΜΗ 5 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΜΕΡΟΣ 2ο

Πηγή: Ιστορία της Νήσου Κω-Β. Χατζηβασιλείου (σελίδες 401, 548-553)
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου