Pages

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ, ΔΙΚΑΙΟΣ

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ, ΔΙΚΑΙΟΣ
το ναΰδριο του Χριστού το 2012 
Η ανάβαση στο Χριστό στο Δίκαιο είναι μία τελετουργία. Δεν υπάρχει Κώος που να σέβεται τον εαυτό του που να μην έχει ανέβει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του στο Χριστό.
Στη Ζια βρίσκεται το σημείο εκκίνησης. Μπορείς να ανέβεις κι από την Κεφαλόβρυση αλλά καλύτερα να ξεκινήσεις από την πηγή γιατί η σήμανση είναι σαφώς καλύτερη.Η συνηθέστερη μέρα για ν' ανέβει κανείς στο Χριστό είναι παραμονή της ονομαστικής του εορτής (η γιορτή είναι 6 Αυγούστου, η ανάβαση γίνεται στις 5). Δεκάδες πιστοί συρρέουν και μάλιστα κάποιοι απ'αυτούς-οι πιο τολμηροί- διανυκτερεύουν εκεί.
Κεφάλαιο Α'- Η Σήμανση
Πρόκειται για ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα καλοσχηματισμένα και σημαδεμένα μονοπάτια του νησιού, δύσκολα θα χαθείς, ακόμη κι αν προσπαθήσεις. Ως την κορυφή Χριστός του Δικαίου, 843 μ (λανθασμένα πιστεύεται ότι είναι η ψηλότερη κορυφή του Δικαίου, στην πραγματικότητα το Ψηλό Βουνό είναι 846 μ.), υπάρχουν πάνω από δέκα πινακίδες που σου δείχνουν το δρόμο.


Κεφάλαιο Β'- Η διαδρομή
Η ανάβαση θα πάρει περίπου μία ώρα, τα 45' στο μονοπάτι και 15΄ σε δασικό δρόμο σε μία μέτρια πεζοπορική διαδρομή. Φυσικά, αν είναι η πρώτη φορά που περπατάς ή κάνεις το λάθος να μην ξεκινήσεις ξημερώματα, μπορεί να πάρει και δύο ώρες η ανάβαση.
Λείψανα μεσαιωνικού οικισμού, δεξαμενές νερού, ασβεστοκάμινα, οπτόπλινθοι και άφθονα πήλινα όστρακα που προέρχονται από διάφορες εποχές φανερώνουν έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή κατά τους αρχαίους και μέσους χρόνους.
 Ο κύριος ορεινός όγκος του Δίκαιου δομείται από ασβεστόλιθους και μάρμαρα, καθώς και μεγάλες μάζες πλουτωνιτών και ηφαιστιτών. Στην επαφή των ηφαιστιτών με τους ασβεστόλιθους και τα μάρμαρα αναπτύσσεται κατά τόπους μεταλλοφορία, με χαρακτηριστικές αποθέσεις πολύχρωμων οξειδίων μετάλλων. 
ασβεστοκάμινο
Λείψανα μεσαιωνικού οικισμού
Κεφάλαιο Γ'- Η θέα
Το όρος Δίκαιος, γνωστό στους αρχαίους ως Ωρομέδων, Ωρίων ή Δίκαιον, είναι το ψηλότερο βουνό της Κω, με υψόμετρο 846 μ. Η προέλευση του ονόματός του είναι άγνωστη.
Η κατανομή των υψομέτρων είναι ασύμμετρη. Στα νότια της κορυφογραμμής και σε απόσταση το πολύ 2 χλμ., το όρος έχει μεγάλη κλίση προς τη θάλασσα. Αντίθετα, η απόσταση ανάμεσα στην κορυφογραμμή και την ακτή βορείως του άξονα του όρους είναι 6-7 χλμ. Το ίδιο το σχήμα του νησιού καθορίζεται από τους άξονες των πτυχώσεων και την κατεύθυνση των ρηγμάτων, ενώ οι ρεματιές έχουν κατεύθυνση κάθετη προς αυτήν, όπως φαίνεται γύρω από την κορυφή του Δίκαιου προς την πλευρά του Ασφενδιού. 
Η θέα είναι ασύλληπτη. Σε μια μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα φαίνονται τα μισά νησιά του Αιγαίου, όσο ανεβαίνεις σ' ακολουθεί η εικόνα της Αλυκής και της Ψερίμου κ μετά έρχεται το Γυαλί κι η Νίσυρος αλλά κι η Καρδάμαινα από ψηλά.
Κεφάλαιο Δ'- Η κορυφή
Αγγίζοντας την κορυφή δημιουργείται στον επισκέπτη μία αίσθηση απεραντοσύνης. Το μεγαλείο της φύσης, η υπέροχη θέα, η ανάβαση προς το Χριστό σε κάνουν να νιώθεις λίγο πιο κοντά στο Θεό. Φτάνοντας στο θεόρατο Σταυρό που φάνταζε μικροσκοπικός όταν ξεκινούσες θέλεις να σταθείς με τα χέρια προς τον ουρανό και να φωνάξεις "I'm the king of the world". Κι αν πετύχεις και το ηλιοβασίλεμα, ε, τότε τα έχεις δει όλα.
ηλιοβασίλεμα στο Δίκαιο το 1997
ο ιστός της σημαίας στέκει μόνος
στην κορυφή του Δικαίου πριν και μετά την εικαστική παρέμβαση του Μιχ. Κουτσουμπάρη το 2012
ομάδα πεζοπόρων μόλις έχει φτάσει στην κορυφή τον Οκτώβριο του 2012
Κεφάλαιο Ε'-Το ξωκκλήσι του Χριστού (Μεταμόρφωση Σωτήρος)
Στην κορυφή του όρους Δικαίου είχε χτίσει πριν το 1079 δυο κελιά ο Κώος Μοναχός Αρσένιος Σκηνούρης και ασκήτευε με ελάχιστους μοναχούς. Λίγο αργότερα χτίστηκε εκεί το εκκλησάκι του Χριστού και συγκροτήθηκε η Μονή του Σωτήρος Χριστού, η οποία το 13ο αιώνα έγινε Μετόχι της Μονής Πάτμου.
 Το ναΰδριο της Μεταμορφώσεως είναι μονόχωρο, καμαροσκεπές κτίσμα με εξωτερικές διαστάσεις 4,80Χ3,30 μ. περίπου. Στην οροφή του ναού υψώνεται συνεπτυγμένος τρούλος, με διάμετρο πολύ μικρότερη από το πλάτος του ναού. Η τοιχοποιία είναι από αργολιθοδομή. Οι επιφάνειες των τοίχων καλύπτονται εσωτερικά με ασβεστοκονίαμα, κάτω από το οποίο παλαιότερα διακρίνονταν λείψανα από τοιχογραφίες.
Το ναΰδριο έχει υποστεί κατά καιρούς ανακατασκευαστικές επεμβάσεις. Η χάρη και η δεσπόζουσα θέση του προσελκύουν πάντοτε πλήθη εντοπίων και ξένων ιδιαίτερα κατά την ημέρα της εορτής του (6 Αυγούστου) και την παραμονή. Η θέα και από το εκκλησάκι είναι μοναδική.
Σύμφωνα με τον Καρπαθίου, το 1955 έπεσε κεραυνός πάνω στο εκκλησάκι, το οποίο είχε ήδη βλάβες, κι έτσι καταστράφηκε. Με πολλή προσπάθεια από την Εκκλησιαστική Επιτροπό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζιας και με συνεισφορά των ιερών ναών του νησιού, προσωπικά των ιερέων του νησιού, των ενοριτών και των τρόφιμων των Σχολών Ανταρτοπαίδων, τελείωσε η επισκευή τον Ιούλιο του 1955 και το ξωκκλήσι τέθηκε πάλι σε λειτουργία.
το ναΰδριο το 1997
το ναΰδριο το 2005
Βόρεια του ναού σώζεται μικρό κτίσμα, παλαιό κελί. Στην αυλή ΝΔ υπάρχει κτιστή υπόγεια δεξαμενή (Κιστέρνα). Σε απόσταση 25 μ. περίπου ΝΔ του ναού φαίνονται λείψανα κελιών, όπου ίσως διανυκτέρευαν στα παλαιά χρόνια οι προσκυνητές.
Η διαδρομή με Gps: http://el.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1134833
Πηγή: Το Ασφενδιού της Κω-Μανόλη Σ. Κιαπόκα, http://www.kos.gr/el/sights/SitePages/view.aspx?nID=60
"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Περισσότερες πληροφορίες για το όρος Δίκαιος:www.dikaiosnet.gr/DIKAIOS/dikaios.htm
Κείμενο,Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου