Pages

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟ ΚΟΝΙΑΡΙΟ

ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟ ΚΟΝΙΑΡΙΟ
Το Κονιαριό, το οποίο σήμερα είναι ένας ερειπωμένος οικισμός, κάποτε, κυρίως στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, αριθμούσε 120 οικογένειες. Το χωριό πήρε το όνομά του, μάλλον από τους πολλούς Τούρκους, καθώς τους έλεγαν Κόνιαρους. Τώρα, γιατί τους έλεγαν έτσι, είναι άλλο θέμα. Η πιο λογική εξήγηση είναι επειδή είχαν έρθει από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Άρα, Κονι-αριό, από το -Ι-κόνιο. Με το ερειπωμένο τώρα χωριό θα ασχοληθώ σε προσεχή ανάρτηση γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Έχω ακούσει, βέβαια, να αναφέρονται στο χωριό με το όνομα "Κονιδαριό", οπότε ίσως υπάρχει και άλλη ετυμολογική εξήγηση.
Στον οικισμό αυτό οι Κονιαριώτες είχαν φυσικά και τζαμί που υπάρχει ακόμη ως σήμερα.  Υπήρχε ο θρησκευτικός χώρος (προσκυνητάρι). Ο διπλανός χώρος ήταν το τουρκικό σχολείο. Όταν έληξε η τουρκοκρατία μάθαιναν και ελληνικά γράμματα εκεί. Τελευταίος δάσκαλος που πήγε εκεί και δίδαξε ελληνικά, ήταν ο Ηλίας Ζωίδης, δάσκαλος από το Πυλί. 
Το τζαμί αυτό ήταν χωρίς μιναρέ και ήταν στεγασμένο με κεραμίδια. Και μετά, που άδειασε το Κονιαριό, το τζαμί ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και οι Ρωμιοί το σέβονταν. Κανείς δεν το πείραζε. Αλλά πριν από 30 χρόνια το Βακούφ έστειλε ανθρώπους, το ξεστέγασαν και πήραν την ξυλεία και τα κεραμίδια.
Επίσης, το τζαμί είχε πηγάδι και γούρνες που έπλεναν τα πόδια τους πριν μπουν στο τζαμί. Είχε 12 πηγάδια στο Κονιαριό που στέκονται ακόμη. Το πιο βαθύ ήταν εκείνο του τζαμιού.
μάλλον μία από τις κρήνες που έπλεναν τα πόδια τους
(η μπροστινή και η πίσω πλευρά)
το μιχράμπ
Ο όρος Μιχράμπ αναφέρεται στην ημικυκλική εσοχή που υπάρχει στο τείχος ενός ισλαμικού τεμένους το οποίο υποδεικνύει την κίμπλα (= η κατεύθυνση προς τη Μέκκα κατά την οποία ο μουσουλμάνος πρέπει να στραφεί κατά την διάρκεια της προσευχής). Το τείχος στον οποίο βρίσκεται το Μιχράμπ ονομάζεται ο τoίχος της κίμπλα.
Πηγή:Παντελή Σβουρένου-Η Κως μια φορά..κι έναν καιρό (Apopsis 2005)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου