Pages

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΕΦΕΔΡΑ Ή ΠΟΛΥΚΟΜΠΙ (Ephedra fragilis)

ΕΦΕΔΡΑ Ή ΠΟΛΥΚΟΜΠΙ (Ephedra fragilis)
Το ανακάλυψε ο κ. Μάνος Μαστρογιώργης σ'ένα βράχο κοντά στο Πυλί και αμέσως μας οδήγησε εκεί για επιτόπιο έρευνα. "Στολίδι των γκρεμών" το χαρακτήρισε και πράγματι ήταν. Χωρίς φύλλα, λεπτοί, εύθραυστοι βλαστοί και πολλοί κόκκινοι καρποί ήταν τα χαρακτηριστικά αυτών των περίεργων διακλαδισμένων θάμνων πάνω στα βράχια που κανείς μας δεν είχε ξαναδεί.
Μετά από την καθιερωμένη,πια, ερώτηση στις ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ, έμαθα πως πρόκειται για το φυτό Εφέδρα, πολυκόμπι (Ephedra fragilis). Αναφέρεται ακόμη και ως Πολύκομπος ή Κρεμαστήρα. Επίσης, το αποκαλούν "τσάι των Μορμόνων" ή "τσάι της Ερήμου" κι αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκε σαν τσάι από τους πρώτους αποίκους της Αμερικής.
Πρόκειται για μεγάλο αειθαλή, διακλαδισμένο θάμνος με λεπτούς εύθραυστους βλαστούς και πολλούς μικρούς πορφυρούς καρπούς. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφέδρα: 
Εφέδρα η εύθραστη υπόειδ. η καμπυλόποδη
Οικογένεια/Family: Εφεδρίδες/Ephedraceae
Γένος/Genus: Εφέδρα/Ephedra
Είδος/Species: Εφέδρα η εύθραστη υπόειδ. η καμπυλόποδη/Ephedra fragilis ssp. campylopoda
Γενικά Χαρακτηριστικά/General Characteristics:Αναρριχητικός Θάμνος/Clinging Bush
Καταγωγή/Origin: Ιθαγενές/Indigenous
Υψόμετρο/Height: 0-900m
Άνθηση/Flowering: Μάιος-Σεπτέμβριος/May-September
Ωρίμανση καρπού/Ripening: Ιούλιος-Οκτώβριος/July-October
Η Εφέδρα ήταν γνωστή ως φυτό και οι ιδιότητές της στη φαρμακευτική, από τα αρχαία χρόνια, και στους αρχαίους Έλληνες. Παλαιότερα στην πρακτική ιατρική χρησιμοποιόταν για να θεραπεύσει αλλεργίες, άσθμα, αναπνευστικά νοσήματα κλπ.
Από το φυτό αυτό παράγεται μία ουσία η Εφεδρίνη, ένα αλκαλοειδές παρόμοιο ως προς την δράση με την αδρεναλίνη, αλλά βραδύτερης ενέργειας και μεγαλύτερης διάρκειας., η οποία χρησιμοποιείται δυστυχώς στους αθλητές,για να μεγαλώσουν τις αποδόσεις των με καταστρεπτικές όμως συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πηγή:http://speciescyprus.blogspot.gr/2015/06/ephedra-fragilis-ssp-campylopoda.html
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου