Pages

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΗ, ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΥΛΟΤΟΠΙ

Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΗ, ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΥΛΟΤΟΠΙ
Ο συγκεκριμένος ανεμόμυλος, γνωστός μέχρι πρόσφατα ως ο Μύλος του Παπαβασίλη ή Παπασεβαστιανού? και ως ο Αλευρόμυλος της Μαρίας Σεβαστιανού, είναι από τους παλαιότερους Δωδεκανησιακούς Μύλους (χαρακτηρισμένος ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με ΦΕΚ) και βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην Κέφαλο, στην καρδιά του χωριού, πολύ κοντά στο Κάστρο της Κεφάλου. 
Ο Μύλος το 1983
Ο Μύλος το 2013
Ο Μύλος το 2019
Λειτούργησε ως τη δεκαετία του 80 και μετά παρέμεινε για δύο δεκαετίες σχεδόν ανενεργός και εγκαταλελειμμένος μέχρι να αναπαλαιωθεί και να επαναλειτουργήσει πλήρως το 2018 από την οικογένεια Βουδούρη και να μετατραπεί σε ένα πολυχώρο που ονομάστηκε Μυλοτόπι.
Ο οικισμός “Μυλοτόπι” δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε 6 κτίρια – ανεμόμυλο, αλώνι, παραδοσιακό φούρνο, παραδοσιακό σπίτι, τούνελ – σήραγγα, παραδοσιακό καφενείο/εστιατόριο – τα οποία συνθέτουν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του νησιού και της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής.
Εκεί θα μπορέσετε να περιηγηθείτε σε όλους τους επισκέψιμους χώρους και να συναντήσετε από κοντά την παράδοση του τόπου.
Ο Μύλος 
Ο Μύλος μας ξεναγεί στον τρόπο άλεσης των σιτηρών, αφήνοντας την δική του ιστορία με το πέρασμα των χρόνων. Τα 1000 έως 1300 ετών ξύλα του, μας εξιστορούν το βασικό και κύριο ρόλο του κατά την αρχαιότητα. Το 80% της ξυλείας του προϋπήρχε, ενώ το υπόλοιπο συμπληρώθηκε με ξυλεία προερχόμενη από το Άγιο Όρος (καστανιές). 
ταξίδι στο χρόνο για το Μύλο
Σήμερα είναι απόλυτα λειτουργικός, ύστερα από επτάμηνη εργασία από τον Καραβομαραγκό κ. Δημήτρη Μωράκη. Το ύψος του υπολογίζεται στα 6,2 μέτρα και το πάχος των τοίχων του, φτάνει τα 1,20 μέτρα όλο από πέτρα. Η στέγη του αποτελείται από ένα καΐκι 6 μέτρων αναποδογυρισμένο. Στο εσωτερικό υπάρχουν το ισόγειο και οι δύο όροφοι. Το ισόγειο είναι χωρισμένο, με ξύλινο διαχωριστικό, σε δύο μέρη. Το ένα που χρησίμευε σαν αποθήκη για τους καρπούς και το άλλο, το μικρότερο, στο οποίο βρίσκεται η σκάλα. 
από το ανακαινισμένο εσωτερικό του Μύλου
η θέα προς το Καστρί από το εσωτερικό του Μύλου
βοτσαλωτό δάπεδο
Το Αλώνι 
Το μέρος που αποτυπώνεται η διαδικασία για το αλώνισμα των σιταριών, ενσαρκώνεται με την παρουσία του πέτρινου αλωνιού, με την παρουσία ενός γαϊδουριού. 
Τη διαδικασία αυτή, συνήθιζαν να κάνουν ο αγωγιάτης (αυτός που κατεύθυνε τα ζώα),οι θεριστές (αυτοί που ξεχώριζαν τον καρπό από τα στάχυα) και το γαϊδούρι που με την επιμονή του ,ολοκλήρωνε την διαδικασία αυτή.

Το Σπίτι
Το παραδοσιακό σπίτι αποτυπώνεται και ενσαρκώνει την ζωή μιας αγροτικής οικογένειας τον 19ο αιώνα. Αναβιώνει τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειες τους. Συναντούμε τα καθημερινά τους σκευή, τον τρόπο χαλάρωσης και την ευφυΐα τους στην κατασκευή λειτουργικών αντικειμένων για τη κάλυψη των αναγκών τους.
όταν λειτουργούσε σαν παραδοσιακό σπίτι τη δεκαετία του '80
το παραδοσιακό σπίτι το 2011, εκαταλελειμμένο πια

το σπίτι το 2017
το σπίτι το 2019
φωτογραφίες από το εσωτερικό του παραδοσιακού σπιτιού
Ο Φούρνος 
Ο άνω των 100 χρόνων φούρνος, είναι πετρόχτιστος στο σύνολό του και υπολογίζεται πως οι τοίχοι του έχουν πάχος 80-90 πόντους. Οι πέτρες «πόροι» όπως ονομάζονται, υπάρχουν μόνο στην Κέφαλο, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από το ηφαίστειο της Νισύρου. Είναι λειτουργικός μέχρι και σήμερα και χρησιμοποιείται για το ψήσιμο παραδοσιακών φαγητών και κυρίως ζυμωτού ψωμιού.
στο Μυλοτόπι μπορεί κανείς να πιει τον καφέ του και να φάει
Το Τούνελ 
Το τούνελ 20 μέτρων, διάσχιζε τις αυλές στο Μυλοτόπι. Διασχίζοντας, το Ιταλικό τούνελ, θα αντικρίσεις το κελάρι αλλά και εκθέματα από τους Ιταλούς φαντάρους, που συνήθιζαν να εκτελούν τοις σκοπιές τους, κατά την Ιταλοκρατία. Η έξοδος του θα σε οδηγήσει στο πολυβολείο, που τώρα χρησιμοποιείται σαν χώρος αναψυχής – εστιατορίου.
αντίβαρα πιεστηρίου και εξοπλισμός από ελαιοτριβείο
στο Μυλοτόπι υπάρχουν πολλές γωνιές να χαλαρώσει κανείς πίνοντας καφεδάκι ή γευματίζοντας
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου