Pages

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ
Πέθανε ο αρχιτέκτονας, ζωγράφος και γλύπτης Δημήτρης Ταλαγάνης από κορωνοϊό, σε ηλικία 76 ετών. 
Ο Δημήτρης Ταλαγάνης βρέθηκε στην Κω  στις 29/07/2007 στο ξενοδοχείο Panorama Kypriotis, σε διοργάνωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών "Παναθηναϊκή" και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κω. Αφορμή ήταν η Τελετή Έναρξης του παραρτήματος της οργάνωσης στην Κω.  Η έκθεση είχε την ονομασία "Ταλαγάνης-Λατρείας Τάματα (Ξόανα, Αναθήματα, Αφιερώματα), Έκθεση Ζωγραφικής, Μνημοσύνης Εγκώμιον, Περίπλους ανά την Επικράτεια των Ελλήνων). Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αιγαίου και του Μουσείου Μπενάκη. 
Επίσης, λίγους μήνες μετά, στις 02 Μαρτίου του 2008, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Γκουέρνικα-Η ιστορία ενός πίνακα (Pablo Picasso 1937-2007), εβδομήντα χρόνια από την καταστροφή της Γκουέρνικα-Κοινωνία ώρα μηδέν, Σωφρονισμός χωρίς σύνορα" πάλι σε διοργάνωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών "Παναθηναϊκή" (Παράρτημα Κω) στην αίθουσα Κολοσσός του ξενοδοχείου Πανόραμα-Κυπριώτης, εκτέθηκαν και ξεχώρισαν έργα του Δημήτρη Ταλαγάνη με θέμα τη Γκουέρνικα. Ο Δημήτρης Tαλαγάνης μαζί με το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού ιχνηλάτησαν τα μηνύματα της Guernika.
φωτογραφίες από την εκδήλωση του 2008 με θέμα τη Γκουέρνικα του Πικάσο
 
Μεταξύ των πολύ σπουδαίων που διάβασα στο βιογραφικό του, ξεχώρισα τα εξής:
  • Διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για τον σχεδιασμό πόλης 40.000 κατοίκων 
  • Ξεκίνησε τις σπουδές του με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για το νέο Μουσείο του Λένιν. Η μελέτη εκτέθηκε στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.
  •  Το 1971 πραγματοποίησε μία μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού Όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.
φωτογραφίες από την εκδήλωση του 2007 "Λατρείας Τάματα"
  •  Το 1974 συνεργάστηκε με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ στη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου (σκηνικά και κουστούμια). Την ίδια εποχή πραγματοποίησε έκθεση στο Foyer Royal του Οντεόν, στο Παρίσι. Τον Αύγουστο του 1974 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει να εργάζεται ως αρχιτέκτονας.
  •  Φιλοτέχνησε το αναμνηστικό μετάλλιο της συνάντησης Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» αναφέρει το ΑΠΕ.
  • Το 1994 φιλοτέχνησε το Κουτί της Πανδώρας για τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον
  • Το 1997 η Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» του ανέθεσε την υλοποίηση του Άλσους των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και φιλοτέχνησε τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης.
  • Την περίοδο 2000-2004 προγραμμάτισε παγκόσμια περιοδεία της έκθεσης «Έρως-Άθλος-Ήρως», στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Αθήνα 2004.
  • Συνάντησε τον Πάμπλο Νερούδα και τον Λούι Αραγκόν
  • Φιλοτέχνησε μετάλλια νικητών Μαραθωνίου Δρόμου και Ολυμπιονικών, τα μετάλλια και τις περγαμηνές των βραβείων του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης", καθώς και το μετάλλιο Ειρήνης για το Γ.Γ. του Ο.Η.Ε Xavier Perez de Juejar, την Indira Ghandi και τον Olof Palme και το Δίσκο της Εκεχειρίας
  • Με πρόσκληση του Φιντέλ Κάστρο εξέθεσε το 2004 κύκλο έργων του Κ.Π Καβάφης στο Εθνικό Μουσείο της Αβάνας και ένα μεγάλο αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 
  • Το 2006 δημιούργησε το Μουσείο "Μίκης Θεοδωράκης" στη Ζάτουνα Αρκαδίας
  • Το 2007 δημιούργησε στη Σύρο το Μουσείο της Μεγάλης Κυρίας του Ελληνικού Θεάτρου Κυβέλης.
  • Από το 2005 ξεκίνησε τον εικαστικό περίπλου του ανά την επικράτεια. 
εγώ κι η φίλη μου η Νικολέτα με τους πίνακες του Ταλαγάνη
Κλείνω με τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη, όπως συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης στην Κω.
"Ο θαυμασμός, ο έρως, η σύζευξη, η συνουσία, η σύλληψη, η κύηση, η γέννηση, η διαδρομή στο βίο και το χρόνο και τέλος η δοξαστική έξοδος, ο θάνατος...
Άπειρα τα μυστικά, όσες και οι ψυχές των ανθρώπων, που έχουν περπατήσει κάτ' απ' το φως αυτού του ήλιου, από καταβολής χρόνου και έως τον αιώνα...
Στις ημέρες των παιδικών μου χρόνων, ανοίγεται η πρώτη μνήμη και το πρώτο τάμα, αφιέρωμα, παράκληση και ευχή. "Να είναι οι άνθρωποι καλοί μαζί μου", το πρώτο έργο εκείνο, πλασμένο σε κερί, το ανάθεσα στην Παναγιά..."
(Δημήτρης Ταλαγάνης,2006)
Πηγή: eirinika.gr, Πρόγραμμα εκδήλωσης
Ευχαριστώ τη φίλη Μαρίνα Νέγρου για την επισήμανση/υπενθύμιση της δεύτερης εκδήλωσης του 2008 με θέμα τη Γκουέρνικα του Πικάσο
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου