Pages

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

This is Sparta! (Spartium junceum)

This is Sparta! (Spartium junceum)
"Για κοίτα πέρα και μακριά τι πανηγύρι
που πλέκουν τα χρυσά τα σπάρτα στο λιβάδι!
Στο πανηγύρι το πανεύοσμο απ' τα σπάρτα
με τη γλυκιάν ανατολή γλυκοξυπνώντας
να τρέξω βούλομαι κι εγώ στο πανηγύρι...
"Το πανηγύρι στα σπάρτα" (από τη συλλογή Ασάλευτη Ζωή) Κωστής Παλαμάς
Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι μήνες που τα σπάρτα (σπάρτο ή σπάρτος- επιστ. ονομ. Σπάρτιον το βουρλοειδές, Spartium junceum) πλημμυρίζουν με το έντονο κίτρινο χρώμα τους και την ευωδιαστή μυρωδιά τους όλη την Ελλάδα. Στην Κω υπάρχουν σε αφθονία, εμείς τα συναντήσαμε στο Ψαλίδι, στην περιοχή του υδροβιότοπου, δίπλα στην παραλία.
Η επιστημονική ονομασία - Spartium junceum- προέρχεται από την αρχαία ελληνική ρίζα, ενώ η λέξη junceum προέρχεται από τη λέξη juncus, που είναι η επιστημονική ονομασία του βούρλου, μιας και οι βλαστοί των σπάρτων μοιάζουν με τα βούρλα (εξ'ού και Σπάρτιον το βουρλοειδές).
Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ρούχα, σχοινιά και δίχτυα αλλά και στη μελισσοκομία. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης το ανέφεραν και το περιέγραψαν ως "Σπάρτον" ή "Σπάρτιον"στα μνημειώδη έργα τους που αποτέλεσαν τα βασικά βοτανικά εγχειρίδια του Δυτικού και Αραβικού κόσμου ως την Αναγέννηση. Με λατινοποιημένα τα αρχαία ελληνικά ονόματα, Sparthium ή Spartium θα το βρούμε στις πρώτες βοτανικές συλλογές της ιστορίας που δημιουργήθηκαν στη δυτική Ευρώπη τον 16ο αι.
Οι καρποί του μοιάζουν με το φασόλι αλλά δεν είναι βρώσιμοι.Το υπέροχο άρωμά του οφείλεται στα αιθέρια έλαια που παράγει, χαρακτηριστικό που θεωρείται μηχανισμός προστασίας από την ξηρασία.
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου