Pages

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΧΑΜΑΜ - ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΛΑΤΙΟΥ

ΧΑΜΑΜ (ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ)-ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ
Ανατολικά της πλατείας του Πλατάνου και του τζαμιού της Λότζιας, βρίσκεται οθωμανικό λουτρό γνωστό με την ονομασία «Αποθήκη του Αλατιού», το οποίο λειτουργεί σαν μουσείο από το 2010.

Λέγεται πως  πρόκειται για το μοναδικό αυθεντικό χαμάμ στο δωδεκανησιακό χώρο που λειτούργησε μέχρι το 1948 και είχε 9 λουτήρες.
Σε αυτό  σύχναζαν μόνο γυναίκες για να χαλαρώσουν να κάνουν μπάνιο να περιποιηθούν  και για να συζητήσουν για διάφορα θέματα.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΝ ΧΡΗΣΙΝ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ
(όπως αναγράφονται μέσα στο χαμάμ)
  • Πριν εις το λουτρόν εισέλθης, έχε στόμαχον κενόν. Μετά δε το φαγητόν μην εισέλθης εις λουτρόν πριν παρέλθουν ώραι τρεις.
  • Προ μεν του ψυχρού λουτρού έσω όχι ιδρωμένος. Έχε δε θερμόν το δέρμα και ίνα τούτο ούτως γείνη, περιπάτει αρκετά ή γυμνάζου επ'ολίγον.
  • Προδιάθετε το δέρμα προ μεν του θερμού λουτρού δροσερόν παρά θερμόν. προ δε του ψυχρού λουτρού θαλπερόν παρά ψυχρόν.
  • 'Οταν εις λουτρόν εμβάπτης σώμα πλην της κεφαλής, έμβρεξον αμέσως ταύτην μετά ύδατος ψυχρού.
  • Εν ψυχρώ λουτρώ εμμένων, άμα αισθανθής τι ρίγος, έξελθε πολύ ταχέως.
  • Μη πλέον της ώρας μένε εν πολύ θερμώ λουτρώ.
  • Εξελθών εκ του λουτρού, εάν μεν εκ του ψυχρού εκσπογγίσθητι καλώς και ενδύθητι ταχέως και κατόπιν περιπάτει, ή πίε θερμόν ποτόν. Εάν δε εκ του θερμού, αναπαύθητι ολίγον, σκεπασμένος δε μετρίως πίε δροσερόν ποτόν. Πλην βραδέως τούτο πράττε. Είτ'ενδύθητι ταχέως. Και της κεφαλής την κόμην αποσπόγγισον καλώς, εάν μάλιστα δεν φέρη μακράς τρίχας και δασείας. Χείρας, πόδας, κεφαλήν ως και όλον σου το σώμα διατήρει αποσβλήτους υπό ψύχους και ανέμου.
  • Εάν βούλησαι να φάγης, φάγε μετά το λουτρόν, παρελθούσης μίας ώρας. 

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80 χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος του αλατιού που προερχόταν από την αλυκή της Κω μιας και είναι δίπλα στο λιμάνι (εξ'ου και η μετέπειτα ονομασία του "Αποθήκη του Αλατιού")
ζυγαριά για τη μέτρηση βάρους της ποσότητας αλατιού για εμπορικές συναλλαγές
 Από το 1980 έως το 2008 το χαμάμ παρέμεινε κλειστό, ενώ μέχρι το 2010 ανακατασκευαζόταν, ως μουσείο πια, για να δεχθεί τους επισκέπτες του. 
Την μελέτη για την αποκατάσταση-στερέωση του χαμάμ την έκανε η κυρία Αγγελική Στρατικοπούλου στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης Δήμου Κω και Υπουργείου Πολιτισμού-η μελέτη δημοσιεύτηκε στα ΚΩΑΚΑ.
Την επίβλεψη των εργασιών την έκανε ο Δημήτρης Πικιώνης.
Το 2009 ζητήθηκε από την 4η Eφορία Βυζαντινών Aρχαιοτήτων στην κεραμίστρια Μάντυ Χατζηγιακουμή να αναλάβει μέρος της αναπαλαίωσης του «Τούρκικου Χαμάμ» ή αλλιώς «Αποθήκη Αλατιού», για το οποίο έφτιαξε 22 κεραμικά παράθυρα – προστατευτικά, 120 κυρτά στρογγυλά παραθυράκια για τις οροφές των θόλων του Χαμάμ και 20 υδρορροές-σωλήνες εξαερισμού.
 
λεπτομέρειες από οροφή και εσοχές
φωτογραφίες από επίσκεψη τμήματος του 1ου Λυκείου Κω στο Χαμάμ-Αποθήκη Αλατιού στο πλαίσιο του μαθήματος Project-Ερευνητική Εργασία
για περισσότερες πληροφορίες: Οθωμανικό Λουτρό-"Αποθήκη Αλατιού" Αγγελικής Στρατικοπούλου (Αρχιτέκτονος Μηχανικού Ε.Μ.Π. Μεταπτ/κό δίπλωμα ειδίκευσης Μ.Δ.Ε.) ΚΩΑΚΑ-Τόμος Η'
 φωτογραφίες: Sophia Karagianni

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Μαντυ Χατζηγιακουμή11 Φεβρουαρίου 2014 στις 2:15 π.μ.

      Πολλές ευχαριστίες στην κα ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ για την αγάπη και συνέπεια που καταγράφει ο'τι ωραίο στο ευλογημένο Νησί μας,και προσφέρει ως παρακαταθήκη, τις εξαιρετικές λήψεις-εικόνες της,ΔΩΡΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ,στους κατοίκους της ΚΩ και οχι μόνο!!!! Με μεγάλη εκτίμηση Μάντυ Χατζηγιακουμή.

      Διαγραφή
    2. αληθινά σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

      Διαγραφή