Pages

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΠΑΛΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ) ΚΑΙ Η ΠΗΓΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟ

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΠΑΛΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ) ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟ
Αναφέρεται ως Παλαιός Χριστός για να ξεχωρίζει από το (Νέο) Χριστό στον κεντρικό δρόμο προς το χωριό της Κεφάλου. Ανήκει στην ενορία Εισοδίων Θεοτόκου της Κεφάλου. Βρίσκεται στη θέση Μοναστήρι και είναι άγνωστα τα της ιδρύσεως του ναού. Είναι γνωστό ότι επισκευάστηκε από το Διαμαντή Διαμαντή.
το εσωτερικό με το νέο τέμπλο-διακρίνονται τα δοκάρια της σκεπής, ανάμεσα υπάρχουν καλαμιές
από το εσωτερικό του ναού-παλιά εικονογράφιση του Πανορμίτη της Σύμης
Το Μοναστηράκι του Χριστού βρίσκεται καλά κρυμμένο και χρειάστηκε τη βοήθεια ντόπιων από την Κέφαλο για να εντοπίσουμε την ακριβή του θέση. Η πρόσοψη δεξιά και αριστερά περιβάλλεται από ερειπωμένους τοίχους παλαιότερου ναϋδρίου πριν τους σεισμούς του 1926 και του 1933.
ο βωμός
τα σκαλάκια αυτά σε οδηγούν κάτω από το χωματόδρομο στο καλά κρυμμένο μοναστήρι του Χριστού
Στο βόρειο τοίχο υπάρχει ορθογώνιος ελληνιστικός βωμός με γιρλάντες και βουκράνια. Η πρόχειρη (αλλα μόνιμη) σκάλα από την οποία κατεβαίνουμε για να φτάσουμε στον καλά κρυμμένο χώρο του ναού, χρησιμοποιεί αντί για σκαλιά δύο ημισφαιρικαά σκαλοπάτια τα οποία είναι μυλόπετρες αρχαίου ελαιοτριβείου (διακρίνονται οι ραβδώσεις στην κυρτή επιφάνεια).
τμήμα θωράκιου
κίονας (αριστερά) και περιρραντήριο (δεξιά)
Σώζονται αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη ελληνιστικής και παλαιοχριστιανικής εποχής στον αύλειο χώρο του ναού. Συγκεκριμένα σώζονται τμήμα θωράκιου τέμπλου ή άμβωνα, κίονας και περιρραντήριο (βάση).
γούρνα ελαιοτριβείου
η Αγία Τράπεζα του παλαιότερου ναϋδρίου
Ελάχιστα μέτρα από το εκκλησάκι του Χριστού βρίσκεται μεγάλη πηγή, ίσως αγίασμα (υπάρχει σταυρός πάνω από την πηγή). Δεξιά της πηγής βρίσκεται η Αγία Τράπεζα του παλαιότερου ναϋδρίου. Αριστερά της πηγής βρίσκεται μία γούρνα ελαιοτριβείου. Το νερό της πηγής συγκεντρώνεται σε μια μεγάλη δεξαμενή, πιθανώς για πότισμα.
το νερό είναι άφθονο και διαυγές
η πηγή κατοικείται
Θα κλείσω με τη λεζάντα που έγραψα κάτω από την φωτογραφία του Χριστού όταν την ανέβασα στο facebook γιατί πιστεύω ότι αποτελεί την επιτομή του εξερευνητή: "Ξέρω ότι οι φωτογραφίες με τη μεγαλύτερη απήχηση είναι τα ηλιοβασιλέματα, οι πανσέληνοι, άντε και καμιά παραλία.... η χαρά του "εξερευνητή", όμως, είναι να ανακαλύπτεις ένα εκκλησάκι που λίγοι το ξέρουν, που το έχουν δει 5 άνθρωποι όλοι κι όλοι, που το ψάχνεις και δεν το βρίσκεις, που ρωτάς και κανείς δεν ξέρει, που δεν είναι στο χάρτη, που δεν πάει δρόμος..αυτές είναι για μένα οι πιο ωραίες φωτογραφίες..αυτές για τις οποίες κόπιασα πολύ.."
η σκούπα από παλιά
Κείμενο: Σοφία Καραγιάννη από πληροφορίες του Μάνου Μαστρογιώργη και
Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)-"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969

Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

5 σχόλια:

  1. είσαι φοβερή Σοφία !

    Ελπίζω να σε έχουν πολλοί έφηβοι και παιδιά ως πρότυπο ,
    και να ασχοληθούν με την φύση , την φωτογραφία, την περιπλάνηση ..

    Εσύ μας έμαθες , Κώους και από την υπόλοιπη Ελλάδα.. ότι Κως....
    ΔΕΝ είναι το Λιμάνι .. και 2-3 άλλα σημεία που πρωτομαθαίνεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ σας ευχαριστώ για το σχόλιο, μου δίνει ώθηση και δύναμη να συνεχίζω με τον ίδιο ενθουσιασμό!

      Διαγραφή
  2. Μπράβο που πας στην Κεφαλο! Είναι από τα μέρη του νησιού που θα δείτε πολλά ωραία πράγματα της φύσης!! Ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή