Pages

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙΣ ΛΕΜΕ ΑΠΡΙΛΗΔΕΣ-ΑΓΡΙΕΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ, ΠΥΛΙ

ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙΣ ΛΕΜΕ ΑΠΡΙΛΗΔΕΣ-ΑΓΡΙΕΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ, ΠΥΛΙ
Άκουγα γι'αυτές σαν να μιλούσαν για κάποιο μύθο. Κάποιος τις είχε δει και μεταφερόταν από στόμα σε στόμα..Ένα χωράφι γεμάτο με άγριες κόκκινες τουλίπες κάπου στο βουνό.. "στη Ζιά, στο Πυλί, θα σε γελάσω.." μου έλεγαν. Ώσπου ο καλός μου ο κ. Μάνος Μαστρογιώργης εντόπισε το περιβόητο χωράφι κοντά στο Πυλί και πέρυσι τέλη Μάρτη με πήγε να τις δω.. Από χρονιά σε χρονιά λιγοστεύουν, δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι απλά πηγαίνουν και τις κόβουν, πάντως πέρυσι ήταν ακόμη μερικές δεκάδες αλλά κατακόκκινες και πανέμορφες.
Κάνοντας τη σχετική έρευνα για να ανακαλύψω ποιο είδος τουλίπας μπορεί να είναι το συγκεκριμένο έπεσα πάνω σε κάποιο είδος τουλίπας με την ονομασία Cos ή Kos. Αναφέρεται ο όρος πρώτη φορά το 1637 σε ένα χειρόγραφο που ονομάζεται Cos's tulip book (ή πιο σωστά τιτλοφορείται Versameling van een Meenigte Tulipaanen). Αρχικά υπέθεσαν ότι πρόκειται για το όνομα κάποιου βοτανολόγου, κάποιου ανθοπώλη αλλά στις έρευνες που έγιναν στα αρχεία της πόλης δεν βρέθηκε κανείς με το όνομα Cos.







  
Από την άλλη μεριά ο ειδικός στις τουλίπες, Ολλανδός Ernst Heinrich Krelage, στο βιβλίο του Bloemenspeculatie in Nederland.De Tulpomanie van 1636-'37 en de Hyacintenhandel 1720-'36, το 1942 στην αναλυτική αλφαβητική λίστα των ειδών τουλίπας, στις σελίδες 137 και 143 αναφέρει τα είδη Cos ή Kos.








Έχω την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη τουλίπα που εντοπίσαμε ανάμεσα στις άγριες αγκιναριές, κάπου κοντά στο Πυλί ανήκει στο είδος Tulipa undulatifolia.
 Η Τουλίπα η κυματόφυλλη (Tulipa undulatifolia Boiss. 1844 / και συνώνυμο Tulipa boeotica  Boiss. & Heldr. 1859) είναι πολυετές βολβώδες φυτό. Ονομάστηκε «κυματόφυλλη» από τα λογχοειδή κυματοειδή φύλλα της. Τα άνθη της είναι μεγάλα και κόκκινα με μαύρη κηλίδα εσωτερικά. Φύεται σε χωράφια με σιτάρι, κυρίως στις παρυφές τους. Με τον περιορισμό των καλλιεργειών, και κυρίως από την βαθιά άροση με τα σύγχρονα μηχανικά μέσα, έχει περιοριστεί τόσο πολύ ώστε να συμπεριλαμβάνεται στο το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (εκδ. 1996).
Τυπικά, η T. undulatifolia προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 και περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ και τα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου “ΦΥΣΗ 2000”.
Ανθίζει Απρίλιο και Μάιο.
  
Τις πληροφορίες για το χειρόγραφο Cos's tulip book τις πήρα από το βιβλίο του Mike Dash, Tulipomania
Ernst Heinrich Krelage, Bloemenspeculatie in Nederland.De Tulpomanie van 1636-'37 en de Hyacintenhandel 1720-'36  (σελίδες 137, 143)
http://florahellenica.blogspot.gr/2012/04/tulipa-undulatifolia.html
http://plant-hunters.blogspot.gr/2013/12/tulipa-undulatifolia.html

περισσότερες πληροφορίες για την τουλίπα στην Ελλάδα, και την τουλίπα στη μυθολογία, την ιστορία και την ποίηση, εδώ:
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

7 σχόλια:

  1. τι φανταστικά χρώματα είναι αυτά που έχει; !

    ειδικά στις 2 τελευταίες φωτογραφίες που είναι και το έντομο μέσα

    εσύ τις έβγαλες Σοφία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! φυσικά, ναι, είναι δικές μου οι φωτογραφίες! να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Ανεξαντλητη δημιουργος Σοφια. Απο εκπληξη σε εκπληξη μας πηγαινεις. Τασο οι φωτογραφιες που δημοσιευει η Σοφια ειναι δικες της. Διαφορετικα αναφερει την προελευση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χωρίς εσάς δεν θα υπήρχα στο χάρτη..ευχαριστώ για την "υπεράσπιση"!!!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή