Το μικρό μουσείο του Ασκληπιείου, με το υπόστεγο και τη διακοσμητική πισίνα, παρέμενε κλειστό μέχρι πρόσφατα, αλλά σήμερα λειτουργεί ως επιγραφικό μουσείο.Η Επιγραφική Συλλογή του Ασκληπιείου περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά επιγραφές που προέρχονται από τον χώρο του Ασκληπιείου.
Υπάρχουν τρεις αίθουσες επισκέψιμες στο κοινό: Στην πρώτη αίθουσα και τη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται οι ακόλουθες επιγραφές: 1. Ψηφίσματα πόλεων της Μακεδονίας (Κασσανδρείας, Αμφιπόλεως, Φιλίππων) και των Ιονίων Νήσων για την αναγνώριση Ασυλίας του Ασκληπιείου της Κω 242 π.Χ. 2. Επιστολή του Βασιλέως της Αιγύπτου, Πτολεμαίου Γ', για την αναγνώριση Ασυλίας του Ασκληπιείου της Κω 242 π.Χ. 3. Οπισθόγραφη στήλη. Ψηφίσματα διαφόρων πόλεων για την αναγνώριση Ασυλίας του Ασκληπιείου της Κω 242 π.Χ. (Α' Μακεδονία-Πέλλα, άγνωστη πόλη, Β' Μεγάλη Ελλάδα-Νεάπολις, Ελέα)
4. Ψηφίσματα πόλεων της Πελοποννήσου για την αναγνώριση Ασυλίας του Ασκληπιείου της Κω 242 π.Χ. 5. Πρισματική στήλη (κύρβις) με βασιλική αλληλογραφία για την αναγνώριση Ασυλίας του Ασκληπιείου της Κω και των αγώνων των Μεγάλων Ασκληπιείων, 242 π.Χ. 6. Οπισθόγραφη στήλη. Ψηφίσματα διαφόρων πόλεων για την αναγνώριση Ασυλίας του Ασκληπιείου της Κω 242 π.Χ. (Α' Θεσσαλία-Γόννοι, Ομόλιον Β' Φθιώτιδες-Θήβα, Μέγαρα) 7. Άνω τμήμα στήλης με κατάλογο νικητών στα Μεγάλα Ασκληπιεία.
Επιγραφή Νο 7
8. Στήλη με κατάλογο νικητών στα Μεγάλα Ασκληπιεία. Η στήλη εκτίθεται χωρίς επανασυγκόλληση των συνανηκόντων θραυσμάτων της. 9. Τιμητικό ψήφισμα της Απτέρας για τον ιατρό Κάλλιππο Αριστοκρίτου, Β' μισό 2ου π.Χ αι.
Επιγραφή Νο 9
10. Τιμητικό ψήφισμα του Δήμου των Αιγηλείων για τον ιατρό Ανάξιππο Αλεξάνδρου, αρχές 2ου π.Χ αι.
Επιγραφή Νο 10
11. Τιμητική επιστολή της Γόρτυνας για τον ιατρό Ερμία Εμμενίδα, λίγο μετά το 218 π.Χ.
Επιγραφή Νο 10
12. Τιμητικό ψήφισμα της Μαγνησίας του Μαιάνδρου;για τον ιατρό Ιπποκράτη Θεσσαλού. 3ος αι. π.Χ.
13. Επιστολή του Αυτοκράτορος Νέρωνος προς την πόλη της Κω με αναφορά στον Γάιο Στερτίνιο Ξενοφώντα. Λίγο μετά το 54 μ. Χ.
Επιγραφή Νο 13
14. Τιμητικό ψήφισμα της Κω για το δικασταγωγό Θευγένη Ερμογένου. Μετά τα μέσα του 2ου π.Χ αι.
Επιγραφή Νο 14
15. Ανάθημα αγάλματος του νεαρού αγοριού Τιμοξένου, γιου του Τιμοξένου, έργο του Λυσίππου του νεότερου. Τελευταίο τέταρτο του 3ου αι. π.Χ.
Επιγραφή Νο 15
16. Ψήφισμα για την ορκωμοσία των πολιτών μετά την αποκατάσταση του καθεστώτος της Ομοπολιτείας της Κω με την Κάλυμνο. Γύρω στο 208 π.Χ ή λίγο μετά. 17. Ιερός νόμος για την απαγόρευση της κοπής των κυπαρισσιών του ιερού άλσους. Γύρω στο 300 π.Χ.
Επιγραφή Νο 17
18. Ψήφισμα ίδρυσης του θησαυρού του Ασκληπιού. Λίγο πριν το 242 π.Χ. 19. Ιερός Νόμος για τη λατρεία των Νυμφών. Γύρω στο 300 π.Χ. 20. Διαγραφή (Ιερός Κανονισμός) για την πώληση της ιερωσύνης της Αφροδίτης Πανδάμου και Ποντίας. Ύστερος 2ος αι. π.Χ.
21. Διαγραφή (Ιερός Κανονισμός) για την πώληση της ιερωσύνης της Ομονοίας. Β' μισό 2ου π.Χ αι.
Επιγραφή Νο 21
22. Διαγραφή (Ιερός Κανονισμός) για την πώληση της ιερωσύνης του βασιλέως Ευμένους Β' της Περγάμου. Α' μισό 2ου π.Χ αι.
Επιγραφή Νο 22
23-24. Λατρευτικοί όροι για το Δία. Λατρευτικός όρος του Διός Πατρώου. 4ος αι. π.Χ. Λατρευτικός όρος του Διός Ικεσίου. 3ος αι. π.Χ. 25. Λατρευτικός όρος της Αθηνάς Φατρίας 4ος-2ος αι. π.Χ 26. Λατρευτικός όρος των Μοιρών 4ος-2ος αι. π.Χ
Επιγραφή Νο 23
Επιγραφή Νο 24
Επιγραφή Νο 25
Επιγραφή Νο 26
Στην τρίτη αίθουσα, στο στεγασμένο περιστύλιο, έχει δημιουργηθεί μια μικρή κινηματογραφική γωνιά,όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα να έχουν ακριβή πληροφόρηση για το περιεχόμενο των επιγραφών, τον Ασκληπιό και την Ιατρική.Ένα σκηνικό μεγάλων διαστάσεων στην εσωτερική κύρια πλευρά του περιστυλίου μεταδίδει εικαστικά την ονειρική διάσταση του χώρου.
Ευχαριστίες στον κ Δημήτρη Μποσνάκη που μας μετάφρασε όλες αυτές τις επιγραφές. Για περισσότερες πληροφορίες για το Επιγραφικό Μουσείο, δείτε το άρθρο του Καθηγητή Δημήτρη Μποσνάκη εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου