Pages

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΜΕ ΤΟΝ "ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ" ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΛΥΠΤΑ

ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΜΕ ΤΟΝ "ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ" ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΛΥΠΤΑ
"Ό Ταξιδευτής"-Α. Κοροβέση
Στο Χάνι μας οδήγησε η έκθεση γλυπτικών συνθέσεων του πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού που διεξήχθη πρόσφατα στην Κω, για την επιλογή του γλυπτού τοποθετήθηκε στην πλατεία 7ης Μαρτίου, στην είσοδο της Μαρίνας Κω (ξενοδοχείο Κως).
Εκεί, μας υποδέχτηκαν η γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση, ο κ. Γιώργος Σιδερής και ο Πρόεδρος της Μαρίνας Κω, κ. Σεβαστιανός Μαραγκός.
Ανάμεσα στα 20 προπλάσματα γλυπτών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, το πρώτο βραβείο δόθηκε στο έργο "Ταξιδευτής, το Πέρασμα των Πολιτισμών" της γλύπτριας Αγγέλικας Κοροβέση.
η κ. Κοροβέση εξηγεί στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κω το συμβολισμό του γλυπτού
"Η βασική ιδέα που διέπει το έργο αναφέρεται στον πολιτισμό και την εξέλιξή του που έρχεται από τη θάλασσα", όπως μας εξήγησε η καλλιτέχνης. "Γι' αυτό, η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει και νερό-είναι συντριβάνι γλυπτό."
Το πρόπλασμα που είδαμε είναι σε κλίμακα 1:6. Η σύνθεση αποτελείται ακόμα από έναν κύκλο που ξεδιπλώνεται σε ημικύκλιο σαν το σχήμα του απείρου και συμβολίζει την αέναη κίνηση των σκαφών σε αυτήν. Μέσα στον κύκλο δημιουργείται ένα διάφανο πλέγμα από κάθετες ευθείες, ανοξείδωτες βέργες, οι οποίες σε κάποιο σημείο τους με έναν ιδιαίτερο κυματισμό, πλέκουν την κυματομορφή της λέξης "θάλασσα".
Το γλυπτό "καράβι-πολιτεία", το οποίο διαπερνά το επάνω ημικύκλιο στην πύλη και στηρίζεται σε αυτό συμβολίζει τη Μαρίνα ως σημείο φιλόξενης υποδοχής των ποντοπόρων ταξιδευτών και συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων. Η πολιτεία που αναπτύσσεται στο κατάστρωμα του καραβιού αποτελείται από χαρακτηριστικά κτίρια της Κω, οικοδομήματα όλων των εποχών και των πολιτισμών. Μερικά από τα κτίρια που αναγνωρίσαμε είναι: Το κτίριο της Αίγλης, το Δημαρχείο, Το Ασκληπιείο, Η Πύλη του Φόρου, Η Πύλη της Αγοράς στην Ανατολική Αρχαιολογική Ζώνη, το Τέμενος κλπ. Το συνολικό του ύψος θα ξεπερνάει τα 6 μέτρα.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα 19 γλυπτά ξεχωρίσαμε αυτό που απέσπασε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό με τα πολύχρωμα πουλιά και το όνομα "ΚΟΥΑΣ" του γλύπτη Εμμανουήλ Ρούσση.
3ο βραβείο-Αργύρης Μάλαμας-Αντώνιος Μαγκριώτης
1ος έπαινος-¨Μάρκος Αντώνιος" ΣΗΙΜΑ ILIRIAN
2ος έπαινος- "Σεβάχ Θ."-ΦΩΤΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΝΑΜΠΕΛ
ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και ΑΠΟΠΛΟΥΣ
ΗΛΙΟΔΩΡΟΟΣ
ΚΑΡΑΝΤΙ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΥΣ
ΑΣΤΑΚΟΣ
CHEL
ΤΙΜΟΚΡΑΤΗΣ
ΡΟΥΣ
ΠΙΚΕΡΜΙ
ΜΑΡΣΥΑΣ
ΑΡΤ
ΑΝΕΜΟΣ
ΙΣΤΙΟΔΕΤΗΣ
όταν ο Ταξιδευτής τελικά έφτασε στην πλατεία του Kos, δίπλα στη Μαρίνα τον Ιούλιο του 2018
 
Τα προπλάσματα εκτέθηκαν ως τις 3/2/17 στο Χάνι.
Περισσότερα για το ΧΑΝΙ σε παλαιότερη ανάρτηση
Περισσότερα για την γλύπτρια στην ιστοσελίδα της
Ρεπορτάζ από την επίσκεψή μας στο Χάνι: ΔΗΡΑΣ 

Πηγή πληροφοριών: κα Αγγέλικα Κοροβέση
Σχετικές αναρτήσεις από εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Χάνι:
ΤΟ ΧΑΝΙ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
"ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΟΛΙΩ..." ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ (ΧΑΝΙ) 
Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΚΩΣ
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, η "μ'αγαπά, δε μ' αγαπά?"

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, η "μ'αγαπά, δε μ' αγαπά?"
Τα δυο πιο συνηθισμένα είδη μαργαρίτας είναι η Κοινή Ευρωπαική Μαργαρίτα (Bellis perennis) και η μαργαρίτα η ετήσια ή αλλιώς Μπέλλα η ετήσια (Bellis annua). Η διαφορά ανάμεσα στα δυο αυτά συνηθέστερα είδη είναι ότι η ετήσια είναι πολύ χαμηλότερη, γι'αυτό και μερικές φορές λέγεται "του γκαζόν" γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά το ύψος του γκαζόν.
Η ετυμολογία της λέξης φαίνεται να συνδέεται με το "μαργαριτάρι", πιθανώς λόγω της ομορφιάς ή του χρώματος (λόγω της σπανιότητας, το αποκλείω).
Οι μαργαρίτες της κατηγορίας Bellis (perennis και annua) έχουν λευκά πέταλα και είναι κίτρινα στο κέντρο. Μολονότι το «λουλούδι» μπορεί να φαίνεται ότι αποτελείται από ένα κίτρινο κέντρο με λευκά πέταλα, αυτό δεν είναι η αλήθεια. Κάθε ξεχωριστό "πέταλο" είναι από μόνο του ένα ξεχωριστό λουλούδι, που ονομάζεται asterales . Στο κέντρο υπάρχουν επίσης πολλά μικρά κίτρινα λουλούδια.
Τα διαφορετικά χρώματα και στυλ λουλουδιών δρουν από κοινού προκειμένου να προσελκύσουν τα έντομα. 
Επίσης, πολύ συνηθισμένα είδη μαργαρίτας, κυρίως την άνοιξη, είναι οι κίτρινες μαργαρίτες που ανήκουν στα είδη Chrysanthemum coronarium, Glebionis segetum και Cota tinctoria.
Στην Κω, στα βουνά, στα λιβάδια, στα χωράφια, η μαργαρίτα είναι μακράν το πιο συνηθισμένο λουλούδι σε τεράστιους πληθυσμούς.
Καταφέρνει να ανθίζει και να επιβιώνει παντού μαζί με πολλή παρέα ή ολομόναχη στα βράχια ή ακόμη και στο τσιμέντο.
Η μαργαρίτα ακούει και στο όνομα Ανθέμιδα. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αφιερώσει την ανθέμιδα στη θεά Άρτεμη και τη θεωρούσαν θεραπευτικό μέσο για γυναικεία μικροπροβλήματα. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική κατά των νευρικών διεγέρσεων και της βρογχικής καταρροής. Το αφέψημά της κάνει καλό στο στομάχι και στα εντερικά προβλήματα, ενώ τα φύλλα της αν μασηθούν καταπραΰνουν τον πονόδοντο. Επίσης, από φυτά αυτού του γένους παίρνονται και κάποιες ουσίες, οι πυρεθρίνες που χρησιμοποιούνται ως φυτικής προέλευσης εντομο-απωθητικά, καθώς έχουν μικρή τοξική δράση στα ζώα και στον άνθρωπο.
Οι μαργαρίτες, ως χορταρικά –τα βλαστάρια τους-, είναι δημοφιλείς στην κινεζική, ιαπωνική και κορεατική παραδοσιακή κουζίνα σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά. Στην Κρήτη, μια ποικιλία του είδους που ονομάζεται ‘’μαντιλίδα’’, τρώγεται από τους ντόπιους ωμή ή τηγανίζεται μέχρι να ροδίσει σε καυτό ελαιόλαδο ή στον ατμό.
 Υπάρχει ερωτευμένος που να μην έχει μαδήσει μαργαρίτα, απορώντας "μ' αγαπά, δε μ'αγαπά?" τραβώντας ένα ένα τα πέταλα...
" ……..Μ’ αγαπά: γέλαγε τρισευτυχισμένο./ Δε μ’ αγαπά! θρηνούσε σκυθρωπό./ Κι ασυλλόγιστα μαδούσε ολοένα τα πέταλα της τα χιονάτα, ένα ένα./ Γιατί; ψιθύριζε τ’ άδολο ανθάκι λαβωμένο./ Μα τ’ αστέρι δεν την άκουγε, στον οίστρο του παραδομένο./ Μ’ αγαπά! – Δε μ’ αγαπά!/ Πονούσε η μαργαρίτα. Πονούσε πολύ. Με κάθε πέταλο απαλό έφευγε και μια πνοή. / Ώσπου τράβηξε το στερνό της πέταλο τ’ αστέρι./ Μ’ αγαπά! φώναξε χαρούμενο’’. (Ευγ. Τριβιζάς)
‘’Σαν ήτανε κοπελούλες, εμαθαίνανε στσοι αργαλειούς, να κοσκινίζουνε, να τυροκομούνε και πολλά άλλα μπασοδούλια, μα δεν αφήνανε και μαντιλίδα να μη την εμαδήσουνε, για να ρωτούνε μ' αγαπά, δε μ' αγαπά’’(παιχνίδι κρητικής ντοπιολαλιάς). "
Πηγή: wikipedia
http://envifriends.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html
http://mister-flower.blogspot.gr/2013/01/bellis-perennis.html
http://mikres-diadromes.blogspot.gr/2015/11/bellis-annua.html
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni