ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΛΑΚΑ
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ανήκει στην Αντιμάχεια, συγκεκριμένα στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου, αλλά βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Κω-Κεφάλου, ακριβώς πάνω στη διασταύρωση για το δάσος της Πλάκας. Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.
Ο Άγιος Νικόλαος -του αεροδρομίου, όπως λέγεται- βρίσκεται στη δυτική πλευρά του αεροδρομίου, στην αρχή του δρόμου προς την Πλάκα, 400-500 μ. ΒΔ του αφανισμένου οικισμού Βαλλάρη.
Είναι ένας μικρός καμαροσκεπής ναός που χτίστηκε το 1952 και επεκτάθηκε πριν μερικές δεκαετίες. Στην ίδια θέση υπήρχε παλαιός ναός, ο οποίος κατεδαφίστηκε τον Οκτώβριο του 1943 από τους Γερμανούς μαζί με τα σπίτια του γειτονικού Βαλλάρη για να γίνουν τοπικά μπαζώματα στο βομβαρδισμένο αεροδρόμιο.
To 1952 που ανοικοδομήθηκε εκ νέου, έγινε από ενορίτες της Κοιμήσεως, υπό την εποπτεία του π. Νικολάου Μυλωνά.
Ως Αγία Τράπεζα χρησιμοποιήθηκε παλαιοχριστιανικό επίθημα αμφικιονίσκου. Στηρίζεται σε κίονα που φέρει στην περιφέρειά του μεγάλο έξεργο παλαιοχριστιανικό σταυρό.
Από τα φορητά κειμήλια ξεχωρίζει ρωσική εικόνα του Αγίου Νικολάου. Έξω από το ναό υπάρχει τμήμα αρχαίου κίονα με ραβδώσεις (δεν το εντόπισα).
Σε αρχιερατική Πράξη (Κώδικας Α' Αρχείου Δουλείας της Ιεράς Μητροπόλεως) πριν το 1688 αναφέρεται: "..το λεγόμενον μοναστήριον του Αγίου Νικολάου Αντιμαχείας"... Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν πρόκειται για το ναΰδριο αυτό ή για τον Άγιο Νικόλαο του κατοικημένου τότε ιπποτικού κάστρου.
Τότε, ο Γιάκουμος ο Κεφαλιανός αφιέρωσε ένα κτήμα, στο οποίο ο μοναχός Νεόφυτος φύτεψε αμπέλι. Αναφορά σε αυτόν υπάρχει και το 1871 από τον αρχαιολόγο Ο. Rayet.
(Στην Αντιμάχεια και σε άλλες περιοχές της Δωδεκανήσου τα διάφορα παρεκκλήσια και εξωκκλήσια αποκαλούνται από το λαό "μοναστήρια" ενώ οι ενοριακοί ναοί "καθολικά"). Το παρακείμενο κτήμα 10 στρεμμάτων ανήκει στον Άγιο Νικόλαο. Το καλλιεργούσαν οι γεωργοί ομαδικά (γύρω στα 20-25 άτομα). Το έκαναν δωρεάν, προσφορά στην εκκλησία.
Πηγή:Αντιμάχεια Κώα, 2002, Γεώργιος Στυλ. Μαστορόπουλος, Έκδοση Δήμου Ηρακλειδών (σελίδες 185-186)
"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου
Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου Παρελθόν και παρόν-Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ (χορηγός εκδόσεως Δήμος Κω, 2016)
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου