Pages

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Το Εκκλησάκι των Ταξιαρχών & Ρόδο το Αμάραντο στον Σταθμό Αναφοράς (ΣΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας (περιοχή Σύμπετρο)

Το Εκκλησάκι των Ταξιαρχών &  Ρόδο το Αμάραντο στον Σταθμό Αναφοράς (ΣΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας (περιοχή Σύμπετρο)
Στο όρος Σύμπετρο της Κω, στον Σταθμό Αναφοράς (ΣΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας, βρίσκεται το όμορφο και περιποιημένο εκκλησάκι των Ταξιαρχών που γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. Εκτός από τους Ταξιάρχες (Άρχοντα Μιχαήλ και Γαβριήλ), το εκκλησάκι γιορτάζει και το Ρόδο το Αμάραντο, την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Αμάραντου Ρόδου κάθε χρόνο στις 3 Απριλίου.
Το εκκλησάκι χτίστηκε και εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2004, μετά τους ολυμπιακούς,  επί διοικήσεως Αντισμήναρχου (ΕΑ) Λιλίτση Νικολάου. Ο ναός ιστορήθηκε από τον Αγιογράφο Σαργιώτη Παναγιώτη. Η αγιογράφηση έγινε με χρήματα του μόνιμου και έφεδρου προσωπικού που υπηρετούσαν τότε εδώ και με δωρεές απλών πολιτών της Κω που γνώριζαν τη Μονάδα.
Αν είναι η πρώτη φορά που ακούτε το όνομα της Παναγίας "Ρόδο το Αμάραντο",  ανήκει στα ονόματα που της έδωσαν οι Υμνογράφοι της Εκκλησίας. Παρ' όλο που όλα τα λουλούδια μαραίνονται, το λουλούδι της αειπαρθένου Παναγίας θα παραμείνει στους αιώνες αμάραντο, διότι ούτε ο χρόνος μπορεί να το μαράνει ούτε οι βλασφημίες των ασεβών.
Το εκκλησάκι των Ταξιαρχών & Ρόδο το Αμάραντο ενώνει τα χρώματά του με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, αντιστέκεται στους αέρηδες του Σύμπετρου και δέχεται απλόχερη φροντίδα. Χρειάζεται άδεια για να το επισκεφθεί κάποιος και είναι το 325ο εκκλησάκι που φωτογραφίζω στο νησί της Κω.
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Καλό ταξίδι, Κωνσταντίνε Ντούνια (Φανάρα)

 Καλό ταξίδι, Κωνσταντίνε Ντούνια (Φανάρα)
Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Ντούνιας, γνωστός και ως "Κώστας η Φανάρα". Ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος, που ως την τελευταία στιγμή στα 94 του χρόνια τα είχε "τετρακόσια". Πάντα τον συναντούσα με το -έργο τέχνης-μηχανάκι του στον πεζόδρομο στη ΔΕΗ κι ανταλλάσσαμε δυο κουβέντες και του ζητούσα να τον φωτογραφήσω.
Σύμφωνα με το άρθρο του geodifhs "ήταν γέννημα θρέμμα της Κω, από τον Νοέμβριο του 1928. Ποδηλάτης, αγωνιστής και μέγας πατριώτης είναι γνωστός ως η Φανάρα, ένα παρατσούκλι που το κέρδισε μικρός όταν έπαιζε κρυφτό με τους φίλους του, επειδή σκαρφάλωσε στο ψηλότερο μέρος του στύλου της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού.
Ο Κώστας η Φανάρα έζησε και τους δύο μεγάλους τελευταίους σεισμούς της Κω, του ΄33 και του 2017.Το 1933 ο σεισμός τον βρήκε στον οικισμό της Άσπας, το σπίτι του ήταν επί της Πλατείας Εθνάρχη Μακαρίου. Τότε η μάνα του τον πήρε και πήγανε στον καταυλισμό του Σταδίου. Το 2017 έζησε τον σεισμό στα Κούμπουρνα. Ο Σεισμός του 1933 ήταν πολύ πιο δυνατός μου είπε δίχως δεύτερη σκέψη".

Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

1991 στους Λειψούς και το Μαράθι

1991 στους Λειψούς και το Μαράθι

Η πρώτη φορά που επισκέφτηκα τους Λειψούς και το Μαράθι ήταν το 1991 σε ένα ημερήσιο ταξίδι από την Πάτμο. Έπεσα πάνω σ' αυτές τις -ξεθωριασμένες από τον χρόνο- φωτογραφίες πρόσφατα κι είναι σαν να έχει περάσει ένας αιώνας. Η ανάπτυξη στους Λειψούς είναι τόσο μεγάλη τα τελευταία τριάντα χρόνια που μετά βίας αναγνωρίζεις τη Λιεντού και το Λιμάνι. Το αγαπημένο μου "Aphrodite Hotel" δεν είχε ακόμη χτιστεί. Θα περνούσαν άλλα 6 χρόνια, το 1997 για να δεσπόζει πίσω από την παραλία της Λιεντούς.
φτάνοντας στο Λιμάνι των Λειψών
"Απαγορεύεται ο Γυμνισμός"-Πινακίδα στο Λιμάνι των Λειψών
Ο δρόμος από τη Λιεντού για τον Κάμπο ήταν ακόμη χωματόδρομος. Δεξιά στον λόφο διακρίνεται ο Άη Γιώργης και πίσω το εκκλησάκι του Χριστού.
Αλλά και το Μαράθι... αγνώριστο το 1991. Τότε ακόμη δεν γνώριζα ότι οι Λειψοί θα μου έκλεβαν την καρδιά το 2018 κι ότι ως το 2024 θα ήταν το δεύτερό μου σπίτι.

Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Καλό ταξίδι, Γιάννη Αγαδάκη...

 Καλό ταξίδι, Γιάννη Αγαδάκη...

Τον γνωρίσαμε σε μια πεζοπορία μας στο Ασφενδιού, στις 3/11/2019, όταν περπατήσαμε από τον Άγιο Θεολόγο (Πυργί, Λαγούδι) ως την Ωριά στο Παλιό Πυλί. Ο Γιάννης Αγαδάκης, μία εμβληματική φιγούρα του Ασφενδιού, ήταν άνθρωπος του βουνού και της φύσης αλλά κυρίως ήταν άνθρωπος της προσφοράς. Όπως μου λέει η εγγονή του, Μαρία Κραμπουσανού, "Ό,τι είχε το πρόσφερε σε αυτούς που είχαν ανάγκες, κατσίκια και τυριά, όταν έκανε η γιαγιά μου". Έκανε προσφορές στον Άγιο Θεολόγο, ήταν άνθρωπος ευγενικός, δοτικός και γλεντζές. "Έφυγε" χτες σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας πίσω του 4 παιδιά και 4 εγγόνια. Καλό του ταξίδι...


Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΚΩ 13.07.2004

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΚΩ 13.07.2004
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία 2004 διέσχισε την Ελλάδα και τους 54 νομούς της χώρας. Το πρώτο κομμάτι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ξεκίνησε με την αφή της Φλόγας στην Ολυμπία την 25η Μαρτίου 2004, ανήμερα της εθνικής επετείου. Η Φλόγα ταξίδεψε στην Πελοπόννησο για επτά ημέρες. Μετά το διεθνές της ταξίδι, όπου η Ολυμπιακή Φλόγα ένωσε για πρώτη φορά κάθε κατοικήσιμη ήπειρο επέστρεψε στην Ελλάδα για το δεύτερο κομμάτι της Λαμπαδηδρομίας για τους Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας. Η Φλόγα επέστρεψε σε κάθε πόλη που έχει φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς επίσης και σε διάφορες άλλες πόλεις που επιλέχθηκαν ως διεθνούς σπουδαιότητας.
ο λαμπαδηδρόμος Βασίλης Κεφάλας
Στην Κω έφτασε στις 13 Ιουλίου 2004, την 47η μέρα του ταξιδιού της.
Στην Κω τον Βωμό άναψε ο πρώην βαλκανιονίκης Βασίλης Κεφάλας και ο τότε δήμαρχος κ. Μιλτιάδης Φάκκος μίλησε για το ιστορικό παρελθόν του νησιού, την πατρίδα του Ιπποκράτη.
Στην σημαιοστολισμένη Πλατεία Ελευθερίας έγιναν πολλές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Κω, τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Στις φωτογραφίες εικονίζεται και ο Ηλίας Σιφάκης, δίπλα στον Βασίλη Κεφάλα, ως συνοδός της φλόγας. Με τη φλόγα έτρεξε και ο Γιάννης Σμαλιός,  πρωταθλητής Ελλάδας τότε, ο οποίος αργότερα θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του 2008. Έτρεξε στη λεωφόρο των Φοινίκων ενώ δίπλα του έτρεχε σαν συνοδεία ο κ. Χατζηνικήτας.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

1η ημέρα - 25 Μαρτίου 2004

ΟΛΥΜΠΙΑ
Τελετής Αφής 12:00 Αναχώρηση Φλόγας 13:10 Απόσταση 60χλμ.

7η ημέρα - 31 Μαρτίου 2004

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Άφιξη 19:50
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η Φλόγα παρέμεινε στην Αθήνα έως τις 4 Ιουνίου 2004. Έπειτα συνέχισε το ταξίδι της και σε διάστημα 35 ημερών διέσχισε τις 5 ηπείρους. Επέστρεψε στην Ελλάδα στις 9 Ιουλίου 2004, αφού από την Κύπρο έφτασε στο Ηράκλειο.


Η Alpha Bank για να συστήσει τα ολυμπιακά αθλήματα, έστησε στην Πλατεία Ελευθερίας το Πανόραμα Ολυμπιακών αθλημάτων, όπου μικροί μεγάλοι μπορούσαν να δοκιμάσουν τα περισσότερα, όπως εδώ στις φωτογραφίες ο γιος μου δοκιμάζει την ξιφασκία. 
Η μεγάλη έκπληξη ήταν η εμφάνιση του Νίκου Κακλαμανάκη, αθλητή της ιστιοπλοΐας και δύο φορές Ολυμπιονίκη. (στην Ατλάντα το 1996 κατακτά το χρυσό μετάλλιο, όπου παίρνει και την προσωνυμία γιος του ανέμου και ήταν και ο σημαιοφόρος της αποστολής. Στην επόμενη ολυμπιάδα το 2000 στο Σίδνεϊ πήρε την έκτη θέση και ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο, ασημένιο αυτή τη φορά. Μάλιστα, στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν αυτός που άναψε την ολυμπιακή φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο)
Λίγες μέρες μετά, είχα την τύχη να συναντήσω πάλι την Ολυμπιακή φλόγα στην Ιθάκη, όπου έφτασε την 70ή ημέρα του ταξιδιού της, στις 5 Αυγούστου 2004 με Σινούκ.
Άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας με Σινούκ στην Ιθάκη στις 5/8/04

Φωτογραφίες: Sophia Karagianni