Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΣΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ "Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ"

ΑΣΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ "Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ"

Η λέξη aşure (ασουρέ) έχει αραβική προέλευση (από τη λέξη Āshūrā που σημαίνει δέκα/δέκατη). 
Κι αυτό γιατί γιορτάζεται τη δέκατη μέρα του πρώτου μήνα του έτους, του μήνα μουχαρέμ (όχι βάσει του ημερολογιακού έτους, αλλά του φεγγαριού-όπως συμβαίνει και με την αρχή της ινδίκτου), και είναι κινητή εορτή. 
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρευρέθηκα στην εκδήλωση για τον "ασουρέ" που διοργανώνει με επιτυχία εδώ και έξι χρόνια ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κώων Μουσουλμάνων "Η Αδελφότης" στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στο Πλατάνι.
Η αντιπρόεδρος Αϊτούλ Χαϊδαράκη
στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου και φίλη μου Αϊτούλ Χαϊδαράκη μου εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές ως προς την έναρξη αυτού του εθίμου, με επικρατέστερη αυτή της δημιουργίας του από το Νώε, γι' αυτό και σε συνταγές από την Πόλη θα το βρείτε και ως Πουτίγκα του Νώε. Υποστηρίζεται ότι αυτό είναι το πρώτο γλύκισμα του Κόσμου. Ο Μύθος γύρω από αυτό το όνομα λέει ότι ο Νώε έφτιαξε αυτό το «συνονθύλευμα» υλικών με ό,τι είχε περισσέψει στην Κιβωτό για να γιορτάσουν οι επιζήσαντες της Κιβωτού την προσάραξη στο Αραράτ. 
Ο ασουρές πήρε, λοιπόν, την ονομασία του και επειδή γιορτάζεται τη δέκατη μέρα (του μουχαρέμ) και επειδή φτιάχνεται με δέκα υλικά: η βάση είναι, φυσικά, το σιτάρι και τα υπόλοιπα είναι επιλογές από προϊόντα της γης, όπως για παράδειγμα, όσπρια (φασόλια, ρεβίθια κ.ά), αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα κ.ά), ξηροί καρποί και σπόροι, σουσάμι και απαραίτητα ρόδι για τη διακόσμηση.
Οι κυρίες του Συλλόγου ετοιμάζουν μεγάλους "τεντζερέδες" με τον ασουρέ και τα νεαρότερα κορίτσια αναλαμβάνουν το στόλισμα με πρωτότυπα σχέδια και χρώματα. Πέρυσι δόθηκαν 700 κουπάκια με ασουρέ κι επειδή δεν έφτασαν, φέτος ετοιμάστηκαν 1000 κι είμαι σίγουρη πως προσφέρθηκαν όλα.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους και συνήθως παρίστανται και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής.
Το σημαντικότερο απ' όλα σ' αυτήν την δράση είναι ο συμβολισμός του ασουρέ για τους μουσουλμάνους που ομοιάζει με πολλά έθιμα στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα. Κατά την αρχαιότητα, στον ελλαδικό χώρο επικρατούσε το έθιμο της πανσπερμίας κατά το οποίο προσφέρονταν καρποί, δώρα της Γης στη Θεά Δήμητρα για να γίνει γόνιμο το έδαφος της σποράς. Αντίστοιχο είναι και το έθιμο με τα βάρβαρα ή βαρβάρα, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας για τους χριστιανούς.
Η φιλοσοφία είναι ίδια και σε παρόμοιες παρασκευές των λαών της Ανατολής με ρίζες στην αρχαιότητα! Η βασική αρχή των συνταγών είναι σχεδόν η ίδια: ανακάτεμα σπόρων και ξηρών καρπών, μοίρασμα στη γειτονιά και σε όσους δεν έχουν και αυτοσχεδιασμός. Τα παρασκευάσματα αυτά είναι ένα είδος δέησης για καρποφορία της γης, μια προσφορά στο Θεό για καλές σοδειές. Ο ασουρές συμβολίζει την προσφορά, την αφθονία, την ομόνοια και την αλληλεγγύη, το μοίρασμα.
ο κύριος Διονύσης έφερε σύκα σε αφθονία
ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καδρή Μεμίς και η Αντιπρόεδρος Αϊτούλ Χαϊδαράκη
Συνταγή για ασουρέ
*Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και στα υλικά και στις δοσολογίες ανάλογα με τη νοικοκυρά
  • 150gr (περίπου ¾ της κούπας) λευκό σιτάρι καλής ποιότητας
  • 80gr (1/2 κούπα) ρεβίθια
  • 80gr (1/2 κούπα) μικρά ξερά φασόλια (λευκά)
  • 10 ξερά βερίκοκα
  • 5 ξερά σύκα
  • 2-3 κουταλιές σταφίδες
  • 100ml ροδόνερο
  • 1 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ
  • 220gr (1 κούπα) ζάχαρη
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι 
Για το γαρνίρισμα, ασπρισμένα αμύγδαλα (αν θέλετε βάζετε μερικά και μέσα στον ασουρέ), καρύδια, κουκουνάρια, ρόδι, σουσάμι και ό,τι άλλο ξηρό καρπό ή ξερό φρούτο έχουμε!
Το ρόδι πάντως θεωρείται αναντικατάστατο!
Εκτέλεση:
Βάζουμε αποβραδίς στο νερό τα φασόλια και τα ρεβίθια, σε χωριστά μπολ. Το σιτάρι καλό είναι να το βάλουμε πιο μπροστά, να μείνει περισσότερες ώρες στο νερό
Την επομένη, βράζουμε το σιτάρι με αρκετό νερό (να το καλύπτει 2-3 δάκτυλα) μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να σκάσουν οι κόκκοι του. Βράζουμε επίσης και τα όσπρια ξεχωριστά να μαλακώσουν εντελώς. Προσθέτουμε στο σιτάρι τα βρασμένα όσπρια και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15-20 λεπτά, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται.
Προσθέτουμε και τα ξερά φρούτα κομμένα σε κομματάκια, και την φλούδα του πορτοκαλιού λεπτοκομμένη.
Όταν πάρουν ακόμη 2-3 βράσεις όλα μαζί, διαλύουμε στο ροδόνερο το κορνφλάουρ και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
Όταν βράσει και πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα και αφού κρυώσει ελαφρά, σερβίρουμε τον ασουρέ σε μπολ και γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει!
Πηγή: Αϊτούλ Χαϊδαράκη, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κώων Μουσουλμάνων "Η Αδελφότης"
https://www.cretangastronomy.gr/2018/12/asures-poutigka-noe/
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου