Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ-ΠΟΛΥΞΕΝΗ, ΜΑΡΜΑΡΙ

ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ-ΠΟΛΥΞΕΝΗ, ΜΑΡΜΑΡΙ
Η Οσία Ξένη βρίσκεται μέσα σε ξενοδοχείο, στο Μαρμάρι, και ανήκει στην ενορία του Αγίου Νικολάου Πυλίου. Γιορτάζει στις 24 Ιανουαρίου. Το εκκλησάκι γιορτάζει και στις 23 Σεπτεμβρίου, της Αγίας Πολυξένης.
Το ιερό παρεκκλήσι της Οσίας Ξένης-Πολυξένης ανεγέρθη το 2005, επί Μητροπολίτου Αιμιλιανού, από τον Χρήστο Κοροπούλη, στην μνήμη των γονέων του, Αθανασίου και Πολυξένης. 
Εντυπωσιακό και άγνωστο για μένα το γεγονός ότι η Οσία Ξένη πέρασε από την Κω. Με δυο λόγια η Οσία Ξένη ζούσε στη Ρώμη τον 5ο αι. μ.Χ και την έλεγαν Ευσεβία, Το'σκασε απ'τη Ρώμη για την Αλεξάνδρεια με δυο θεραπαινίδες της προκειμένου να αποφύγει το γάμο. Για να έχει πλήρη ανωνυμία σ'ένα μικρό μέρος και να μην τη βρει ποτέ κανείς  επιβιβάζεται για δεύτερη φορά σ’ ένα πλοίο, με κατεύθυνση τη νήσο Κω. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού η Ευσεβία σκέφτηκε ότι οι άνθρωποι που θα έστελνε ο πατέρας της για να τη βρουν θα την αναζητούσαν με το όνομα Ευσεβία. Έτσι αποφάσισε να αλλάξει το όνομά της με κάποιο άλλο που θα ήταν σχετικό με την περιπέτειά της και θα εξέφραζε τον ψυχικό της κόσμο. 
Κι αυτό το όνομα ήταν το όνομα Ξένη.
Ξένη, γιατί ξένη ήταν στα μέρη που ταξίδευε, Ξένη, γιατί ξενιτεύθηκε.
Ξένη, γιατί ήθελε να παραμείνει ξένη μέσα στον κόσμο, απαρατήρητη, αφανής, ξένη στη γη αυτή.
Ξένη, για να θυμάται το χρέος της ξενίας, της φιλοξενίας προς τους ανθρώπους. 
Από την Κω έφυγαν για Μύλασα, ακολουθώντας κάποιον κληρικό, ταξιδιώτη που συνάντησαν στο λιμάνι της Κω.
Πληροφορίες για το βίο της Οσίας Ξένης και το πέρασμά της από την Κω: http://www.diakonia-filakon.gr/frontend/article.php?aid=330&cid=104
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου