Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

ΒΟΛΚΑΝΙΑ Ή ΒΟΥΛΚΑΝΙΑ, ΚΕΦΑΛΟΣ

ΒΟΛΚΑΝΙΑ Ή ΒΟΥΛΚΑΝΙΑ, ΚΕΦΑΛΟΣ
Στο δρόμο για την Κέφαλο, ακριβώς απέναντι από την παραλία Lagada, υπάρχει διασταύρωση προς τα δεξιά για Volcania beach και Volcania Winery.  
Είναι μία από τις λιγότερο γνωστές περιοχές της Κεφάλου, με έδαφος ηφαιστειογενές, όπως προδίδει και η λέξη, μιας και το τοπωνύμιο προκύπτει από τη λατινική λέξη vulcanus/ στα ιταλικά vulcano/ και στα αγγλικά volcano. Οι Ιταλοί έδωσαν την ονομασία Βολκάνια/Βουλκάνια στην τοποθεσία, λόγω του κρατήρα που βρίσκεται εκεί κοντά. 
Ο κρατήρας
Πριν απ' αυτό η περιοχή ήταν γνωστή με το όνομα "Βρωμότοπος", προφανώς λόγω της έντονης μυρωδιάς από θειάφι. 
Το ηφαιστειογενές έδαφος διαρρέει "παραποτάμιον με ύδατα ανάμικτα μετά μεταλλικών, ονομαζόμενον του Βουλκάνου".
Ο Ιάκωβος Ζαρράφτης καταγράφει το τοπωνύμιο με το όνομα Βουλκάνοι ή Βολκάνοι και περιγράφει: "τόπος κρατήρος ρέγχοντος ασθενέστατα, ένθα που μεν φανερά παφλάζει το ύδωρ, και περί τα δύο πιθαμάς πιδύει, που δε αφανώς υπομυκώνται συγκεχυμένοι απειράριθμοι υπόγειοι ήχοι, και αλλού εξέρχονται δι' οπών μετά βοής ρεύματα ανέμου... Ενταύθα, υπάρχει θείον, ου χρήσιν ποιούνται οι κάτοικοι". Και όντως υπάρχει έντονη η μυρωδιά του θείου σε κρατήρα που υπάρχει στην περιοχή όπου ξεχωρίζει σε μια κατάφυτη περιοχή και τίποτα εκεί ποτέ δε φυτρώνει σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για θειάφι και χλιαρό νερό ιαματικό, κατάλληλο για δερματικές παθήσεις και ψωρίαση.
η παραλία στην τοποθεσία Βολκάνια
Τα Βουλλήσματα ή Βουλίσματα βρίσκονται επίσης ανατολικά της τοποθεσίας «Βουλκάνια», μια επίπεδη έκταση γης με πολλά λιβάδια. Ένα ποτάμι χύνεται ακόμη και τώρα στη θάλασσα. Οι κάτοικοι το ονομάζουν Νεροπνίχτη, εκεί και η ομώνυμη βρύση, βόρεια της τοποθεσίας Βουλλήσματα με πόσιμο νερό, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν να γεμίσουν νερό με τον «κούζο» (σταμνί). 
Η περιοχή έχει αρχίσει να αξιοποιείται, καθώς εκτός από μια εντυπωσιακή, άγριας ομορφιάς παραλία, έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός οινοποιείου, που φέρει την ονομασία «Volcania Winery» και που υποψιάζομαι πως λόγω του πολύ εύφορου ηφαιστειογενούς εδάφους (βλέπε Σαντορίνη) θα δώσει σύντομα πολύ γευστικό κρασί.
Εκεί μας υποδέχτηκαν φιλόξενα χωρίς να μας γνωρίζουν η κυρία Μαρία και ο κύριος Ανθούλης Ζερβός, μας κέρασαν άνυδρο καρπούζι και λαχταριστά φραγκόσυκα, μας είπαν ιστορίες και μας οδήγησαν στον κρατήρα.
η γλυκιά κυρία Μαρία
ο κύριος Ανθούλης
Πηγή: Τοπωνύμια της Νήσου Κω, Νικολάου Ζάρακα
Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω- Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου