Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ, Ο JOS, ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΚΙ ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ, Ο JOS, ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΚΙ ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ
Ο Άγιος Ιάκωβος είναι ένα μικρό εκκλησάκι στο Μαστιχάρι. Βρίσκεται σε ιδιωτική οικία και ανήκει στην ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Μαστιχαρίου. Γιορτάζει στις 23 Οκτωβρίου, του Αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου.
Το εκκλησάκι του Αγίου Ιακώβου βρίσκεται στη βάση ενός λόφου. Στην κορυφή του ίδιου λόφου, ακολουθώντας ένα μονοπάτι, υπάρχει η οικία του Ολλανδού καλλιτέχνη Jos Peperkamp. 

Από τη στιγμή που θα περάσει κάποιος την περίφραξη και για όση ώρα "περιπλανιέται" στην ιδιοκτησία του Jos, ξεχνάει ότι βρίσκεται σε σπίτι και νομίζει ότι ξεναγείται σε κάποιο μουσείο. Σε κάθε τι υπάρχει η σφραγίδα του Jos, ενός ιδιαίτερα ταλαντούχου καλλιτέχνη, ο οποίος κατάφερε να συνταιριάξει μοναδικά τη θρησκεία, την τέχνη και την αρχαία Ελλάδα.
Ξεκινώντας από το εκκλησάκι του Αγίου Ιακώβου, το όλο τοπίο είναι πάντα σα βγαλμένο από ζωγραφικό πίνακα, μιας και διατηρεί τη γραφικότητα του αιγαιοπελαγίτικου ξωκκλησιού, πλαισιωμένο από αντίγραφα αρχαιοελληνικών κιόνων και γλυπτών.
Το εκκλησάκι του Αγίου Ιακώβου και η υπόλοιπη ιδιοκτησία του Jos, αποτελούν πόλο έλξης για την ομάδα των πεζοπόρων, που λόγω της εικαστικής πανδαισίας που προσφέρουν, αποτελούν συχνά πεζοπορικό προορισμό για μια ξενάγηση.
από το εσωτερικό του Αγίου Ιακώβου
Ο Jos Peperkamp για πάνω από οκτώ χρόνια επέλεξε να ζει και να εργάζεται στην Κω, αν και τον τελευταίο καιρό πηγαινοερχόταν στην Ολλανδία. Πριν δύο χρόνια,εντελώς ξαφνικά,έφυγε από τη ζωή. Διατηρούσε γκαλερί στο Μαστιχάρι, όπου ήταν και το εργαστήρι του. Το υπέροχο σπίτι του στο Μαστιχάρι, με την ανεπανάληπτη θέα, βρίσκεται τώρα προς πώληση.
Ασχολείτο από μικρός με το κόσμημα, τη ζωγραφική και τη γλυπτική.
Η κατασκευή των κοσμημάτων του, κυρίως στο χώρο των διαμαντιών, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού τα κοσμήματά του έλαβαν διεθνή αναγνώριση κι ήταν από το 1980 ως το 2000, μέσα σε 20 χρόνια, 12 φορές υποψήφιος για μεγάλα εθνικά και διεθνή βραβεία. Δύο φορές νικητής του μεγάλου διεθνούς βραβείου International Diamonds Awards το 1990 και το 1994, η φήμη του έφτασε στα πέρατα του κόσμου.
έργα του Jos με ζωγραφική και κολλάζ
κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους
με το Jos, στο "Αplo" στο οποίο παρενέβη εικαστικά
Ένα από τα κύρια αναγνωριστικά της τέχνης του, το σήμα κατατεθέν, θα μπορούσε να πει κανείς, είναι η πεταλούδα που κυριαρχεί στα γλυπτά του αλλά και στα κοσμήματά του. Τα σχέδιά του βρίσκονται σε μυστικιστική αρμονία με την εύθραυστη πεταλούδα που επιστρέφει ξανά και ξανά στα έργα του. Στο κτήμα υπάρχουν αναρίθμητα γλυπτά με θέμα την πεταλούδα, με αποκορύφωμα το γιγαντιαίο γλυπτό της πεταλούδας, που είναι έτοιμη να πετάξει πάνω από το Μαστιχάρι. Άλλωστε, η πεταλούδα συμβολίζει την ψυχή κι η ψυχή του κάπου εκεί θα τριγυρίζει ανάμεσα στα γλυπτά του και το Μαστιχάρι που τόσο αγαπούσε.

Άρθρο μου για το Jos στην εφημερίδα Kos Voice:

Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου