Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΦΙΝΙ, ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ

ΔΕΛΦΙΝΙ, ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ
Τα ελληνικά πελάγη έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν τέσσερα είδη δελφινιών. Το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), το σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) και το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis)
Από την περιγραφή τους, φαίνεται ότι στη θαλάσσια περιοχή της Κω συναντάμε κυρίως το ρινοδέλφινο και το κοινό δελφίνι. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο-ίσως και καθημερινό-και συνάμα μοναδικό φαινόμενο, όταν κάποιος ταξιδεύει από Κω προς Ψέριμο ή Κάλυμνο, να συναντάει παιχνιδιάρικα δελφίνια στη διαδρομή, κυρίως όταν η θάλασσα είναι ήρεμη. Στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου, κοντά στο Βαθύ, υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες και τα δελφίνια-πιθανά-κυκλοφορούν στην περιοχή λόγω ευκολότερης πρόσβασης στην τροφή τους. Μάλιστα, τα ημερόπλοια που διοργανώνουν καθημερινά την εκδρομή στα τρία νησιά (Κάλυμνο-Ψέριμο-Πλάτη) συμπεριλαμβάνουν στις παροχές τους την πιθανότητα να δει κάποιος δελφίνια και δίνουν ποσοστό 80%.
δελφίνια όπως τα είδαμε μέσα από το ημερόπλοιο "Odyssey"
Εκτός από τα ημερόπλοια, που δίνουν την υψηλή πιθανότητα και δυνατότητα να δει κάποιος από κοντά αυτά τα υπέροχα πλάσματα στο φυσικό τους περιβάλλον, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Έχουμε δει δελφίνια στην Κέφαλο κατά τη διάρκεια πεζοποριών, αλλά και πιο απλά περπατώντας στον ποδηλατόδρομο πολύ κοντά στην ακτή και τους λουόμενους.
δελφίνια στην περιοχή της Κεφάλου
Ως προς την αναγνώριση του είδους, στη ράχη, το ρινοδέλφινο είναι ομοιόχρωμα γκρίζο, αν και ανάλογα με το φως μπορεί να φαίνεται λιγότερο ή περισσότερο σκούρο. Το κοινό δελφίνι είναι μαύρο, αλλά το σημαντικό είναι ότι κάτω ακριβώς από το πτερύγιό του σχηματίζεται ένα V, ένα μαύρο τρίγωνο δηλαδή, που δεξιά και αριστερά οριοθετείται από ανοιχτά χρώματα: το χαρακτηριστικό κίτρινο-μπεζ αυτού του είδους δελφινιού μπροστά και η ανοικτή γκρίζα απόχρωση πίσω.
Σίγουρα, όταν τα εντοπίζουμε να κολυμπάνε, η αντίδρασή είναι πάντα «Δελφίνια!.. Δελφίνια, μπροστά στην πλώρη...» και στη συνέχεια αφιερώνουμε όλη την προσοχή μας, μέχρι που χάνονται. Αυτό συνέβη και σε μια βόλτα μας με το ημι-υποβρύχιο "Yellow Submarine" πολύ κοντά στην παραλία, τα εντοπίσαμε και ο καπετάνιος τα προσέλκυσε κοντά μας σφυρίζοντας με τη σφυρίχτρα του και μας συνόδευσαν πλάι στην πλώρη για μεγάλο κομμάτι της διαδρομής.
Δυστυχώς όμως, παρότι είναι τόσο αξιαγάπητα, ο άνθρωπος παραμένει ο μοναδικός φυσικός τους εχθρός. Πετρελαϊκή ρύπανση, μόλυνση από τη συσσώρευση τεχνητών χημικών ενώσεων στους ιστούς τους, όχληση, κλιματική αλλαγή, ηχορύπανση, παρενόχληση από σκάφη αναψυχής, απειλούν όλα τα είδη δελφινιών αλλά και τα υπόλοιπα θαλάσσια θηλαστικά. Tο ρινοδέλφινο θεωρείται επίσης «Τρωτό», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009) και παρ'όλο που οι ακόλουθες εικόνες δεν είναι πολύ ωραίες, συναντάμε εξίσου συχνά και νεκρά δελφίνια.
δελφίνι σε αποσύνθεση στη διαδρομή Λιμνιώνας-Μίας στην Κέφαλο
νεαρό νεκρό δελφίνι στο Kavo Paradiso στην Κέφαλο
Σχετική ανάρτηση από συνάντηση με δελφίνια κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στην Kos Voice: Ένα κοπάδι δελφινιών στην Κω...  και
Νεκρό δελφίνι σε μερική αποσύνθεση κοντά στο Μαστιχάρι (φώτο)
Πηγή: WWF-Δελφίνι 
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου