Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΑΛΙΟ ΠΥΛΙ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΑΛΙΟ ΠΥΛΙ
Στο νοτιότερο τμήμα του χώρου του Παλιού Πυλιού βρίσκεται το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Πρόκειται για μονόχωρο ναό, εσωτερικών διαστάσεων 5,85Χ2,15 μ. καμαροσκέπαστο με ημικυκλική αψίδα ανατολικά και θύρα εισόδου δυτικά.
Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας ανοίγεται μικρό πολεμιστροειδές παράθυρο και στο βόρειο τοίχο ανοίγεται ορθογώνια κόγχη προθέσεως.
Ο ναός είναι χτισμένος με αργολιθοδομή, με πολλές νεότερες επεμβάσεις, που έχουν αλλοιώσει τον αρχικό χαρακτήρα του.
Στην τοιχοποιΐα του χρησιμοποιούνται επίσης, μαρμάρινα αρχαία μέλη σε δεύτερη χρήση, όπως τμήμα ραβδωτού κιονίσκου με ιωνικό επίθημα.
Το ωραίο με το να γράφεις για την Κω είναι ότι πάντα βρίσκονται άνθρωποι να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες, να διορθώσουν τυχόν λάθη και να σου λύσουν απορίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Άη Γιώργη επικοινώνησε μαζί μου ο παλιός μου μαθητής, Γιώργος Χατζηδαυίδ.
αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη στο εσωτερικό του ναού
Αρχικά επικοινώνησε μαζί μου για να μου λύσει την απορία που είχα για κάποια αρχικά που βρήκαμε στο τόξο πάνω από το ιερό. Υπάρχει, λοιπόν, χάραξη με τα αρχικά ΙΒΧΔ και χρονολογία 1949. Σύμφωνα με το Γιώργο, τα αρχικά είναι του ονόματος Ιωάννης του Βησσαρίωνος Χατζηδαυίδ. Πρόκειται για κάποιον θείο του πατέρα του, που δε ζει πια (αρχικά ζούσε στο Παλιό Πυλί αλλά μετά μετανάστευσε στην Αυστραλία)-ο οποίος, ύστερα από όνειρο που είδε- τον Άη Γιώργη να κρυώνει πάνω στο λόφο-θέλησε να αναστηλώσει το εκκλησάκι το 1949 και τότε άφησε τα αρχικά του εκεί.
η χάραξη στο τόξο του ιερού ΙΒΧΔ και η χρονολογία 1949
το εκκλησάκι του Άη Γιώργη (στα δεξιά) από ψηλά
μετά από μια κουραστική πεζοπορία, οι πεζοπόροι ξεκουράζονται γύρω από τον Άη Γιώργη
Επιπλέον, πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ήταν έτοιμο να καταρρεύσει και ο πατέρας του Γιώργου, Σταμάτης Χατζηδαυίδ, έκανε μερική συντήρηση για να μην πέσει τελείως.

Πηγή: Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιού Πυλιού Κω-Σοφίας Ντιντιούμη, Αρχαιολόγου (Κωακά-Εκδόσεις Π.Ο.Κ."Φιλητάς"-Κως 2008, Τόμος Ι', σ. 101)
Προφορική Μαρτυρία Γιώργου Χατζηδαυίδ
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου