Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΚΩ 13.07.2004

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΚΩ 13.07.2004
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία 2004 διέσχισε την Ελλάδα και τους 54 νομούς της χώρας. Το πρώτο κομμάτι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ξεκίνησε με την αφή της Φλόγας στην Ολυμπία την 25η Μαρτίου 2004, ανήμερα της εθνικής επετείου. Η Φλόγα ταξίδεψε στην Πελοπόννησο για επτά ημέρες. Μετά το διεθνές της ταξίδι, όπου η Ολυμπιακή Φλόγα ένωσε για πρώτη φορά κάθε κατοικήσιμη ήπειρο επέστρεψε στην Ελλάδα για το δεύτερο κομμάτι της Λαμπαδηδρομίας για τους Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας. Η Φλόγα επέστρεψε σε κάθε πόλη που έχει φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς επίσης και σε διάφορες άλλες πόλεις που επιλέχθηκαν ως διεθνούς σπουδαιότητας.
ο λαμπαδηδρόμος Βασίλης Κεφάλας
Στην Κω έφτασε στις 13 Ιουλίου 2004, την 47η μέρα του ταξιδιού της.
Στην Κω τον Βωμό άναψε ο πρώην βαλκανιονίκης Βασίλης Κεφάλας και ο τότε δήμαρχος κ. Μιλτιάδης Φάκκος μίλησε για το ιστορικό παρελθόν του νησιού, την πατρίδα του Ιπποκράτη.
Στην σημαιοστολισμένη Πλατεία Ελευθερίας έγιναν πολλές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Κω, τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Στις φωτογραφίες εικονίζεται και ο Ηλίας Σιφάκης, δίπλα στον Βασίλη Κεφάλα, ως συνοδός της φλόγας. Με τη φλόγα έτρεξε και ο Γιάννης Σμαλιός,  πρωταθλητής Ελλάδας τότε, ο οποίος αργότερα θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του 2008. Έτρεξε στη λεωφόρο των Φοινίκων ενώ δίπλα του έτρεχε σαν συνοδεία ο κ. Χατζηνικήτας.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

1η ημέρα - 25 Μαρτίου 2004

ΟΛΥΜΠΙΑ
Τελετής Αφής 12:00 Αναχώρηση Φλόγας 13:10 Απόσταση 60χλμ.

7η ημέρα - 31 Μαρτίου 2004

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Άφιξη 19:50
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η Φλόγα παρέμεινε στην Αθήνα έως τις 4 Ιουνίου 2004. Έπειτα συνέχισε το ταξίδι της και σε διάστημα 35 ημερών διέσχισε τις 5 ηπείρους. Επέστρεψε στην Ελλάδα στις 9 Ιουλίου 2004, αφού από την Κύπρο έφτασε στο Ηράκλειο.


Η Alpha Bank για να συστήσει τα ολυμπιακά αθλήματα, έστησε στην Πλατεία Ελευθερίας το Πανόραμα Ολυμπιακών αθλημάτων, όπου μικροί μεγάλοι μπορούσαν να δοκιμάσουν τα περισσότερα, όπως εδώ στις φωτογραφίες ο γιος μου δοκιμάζει την ξιφασκία. 
Η μεγάλη έκπληξη ήταν η εμφάνιση του Νίκου Κακλαμανάκη, αθλητή της ιστιοπλοΐας και δύο φορές Ολυμπιονίκη. (στην Ατλάντα το 1996 κατακτά το χρυσό μετάλλιο, όπου παίρνει και την προσωνυμία γιος του ανέμου και ήταν και ο σημαιοφόρος της αποστολής. Στην επόμενη ολυμπιάδα το 2000 στο Σίδνεϊ πήρε την έκτη θέση και ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο, ασημένιο αυτή τη φορά. Μάλιστα, στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν αυτός που άναψε την ολυμπιακή φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο)
Λίγες μέρες μετά, είχα την τύχη να συναντήσω πάλι την Ολυμπιακή φλόγα στην Ιθάκη, όπου έφτασε την 70ή ημέρα του ταξιδιού της, στις 5 Αυγούστου 2004 με Σινούκ.
Άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας με Σινούκ στην Ιθάκη στις 5/8/04

Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου