Pages

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ (ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ)

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ (ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ)
Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Καρπάθιος στην "Εκκλησία Κω", σύμφωνα με έκθεση του τότε Επιτρόπου Οικονόμου Ιωάννου Άμαλλου, στη θέση στην οποία σήμερα βρίσκεται ο καθεδρικός ναός, υπήρχε άλλος μικρός ναός, σωζόμενος ως το 1830. Μέχρι τότε το ναΐδριο δεν χρησιμοποιόταν για ενοριακός ναός.
Το προγενέστερο ναΐδριο κατεδαφίστηκε το 1830 και στη θέση του ανεγέρθη εκ βάθρων καινούριος ναός μεγαλύτερων διαστάσεων, πάνω σε οικόπεδο που δώρισε ο ιερομόναχος Γεώργιος με προσωπική φροντίδα του Γεωργίου Άμαλλου.
Ανήκει στο λεγόμενο δωδεκανησιακό σταυροθολιακό τύπο που έχει δεχθεί έντονες επιδράσεις από την αρχιτεκτονική των ιπποτών.
από το εσωτερικό του ναού
Ο φοβερός σεισμός που έπληξε την Κω το 1933, συμπληρώνοντας το πλήγμα των σεισμών του 1926, κατέστησε επικίνδυνη τη λειτουργία του ναού κι έτσι παρέμεινε δύο χρόνια χωρίς να λειτουργείται.
Επισκευάστηκε με τη συνδρομή Αντιμαχειτών του εξωτερικού  και ιδίως του Ιωάννη Μαύρου, που βρισκόταν στη Νότια Αφρική, με εργολάβο το Δημήτριο Πισσάρη. Η κεντρική πόρτα του ναού φέρει χρονολογία 1923.

Το 1926, με δαπάνες του Παναγιώτη Αβρίθη χτίστηκε το κωδωνοστάσιο.
Ο Ναός λειτουργεί, όπως είναι σήμερα, από το 1935, ενώ από το 1929 φυλάσσεται σε αυτό χρυσοκέντητος επιτάφιος, δωρεά της αδλφότητος "Ευπρέπεια". Ο Ναός γιορτάζει τη Δευτέρα της Πεντηκοστής (Αγίου Πνεύματος-κινητή εορτή).
Στην κεντρική είσοδο υπάρχει πλάκα που αναγράφει "Δωρεά οικ. Ελπιδοφόρου Άμαλου, εις μνήμην Ιωάννη Άμαλου-ιερέως, και Αικατερίνης Άμαλου".
Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία, στο προαύλιο, βρίσκεται Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ (ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ) ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ.
Πηγή: "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω) (Τόμος Α'-βιβλίο Β'- σ.66)
Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου Παρελθόν και παρόν-Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ (χορηγός εκδόσεως Δήμος Κω, 2016)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου