Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ
Στην Αντιμάχεια, στην ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων που γιορτάζει στις 2 Νοεμβρίου. Δεσπόζει σε χαμηλό ύψωμα ευρισκόμενο σε μικρή απόσταση βόρεια του κατά μήκος άξονα του αεροδιαδρόμου.
Απλός μονόχωρος ναός με ημικυλινδρική αψίδα. Δεξιά της εισόδου μία βάση αρχαίου περιρραντηρίου στηρίζει τραπεζόσχημη πλάκα.
Δεξιά της εισόδου μία βάση αρχαίου περιρραντηρίου στηρίζει τραπεζόσχημη πλάκα
Χτίστηκε κατά τους χρόνους της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου από τον Κοινοτάρχη Ακίνδυνο Μαύρο, ο οποίος είχε κτήματα στην περιοχή. Στην ίδια θέση προϋπήρχε παλαιός ναός καταρρεύσας στους σεισμούς των 1926 και 1933, όπως δείχνουν ογκώδη πεσμένα τμήματα της καμάρας και τοίχων με τα οποία δημιουργείται η εντύπωση δίκλιτης εκκλησίας.
Χρησιμοποιείται ισχυρό ασβεστοκονίαμα με κορασάνι. Πιθανότατα, ο ναός εκείνος όπως και άλλοι καταστραφέντες στους σεισμούς ανήκε στους βυζαντινούς χρόνους. Θα πρέπει πάντως να είχε μεγάλο μάλλον μέγεθος. Ο αράβδωτος παλαιοχριστιανικός κίονας που στηρίζει την Αγία Τράπεζα φέρει εντυπωσιακές "φλέβες". Το όνομα Ακίνδυνος συναντάται στην Κω από τους παλαιοχριστιανικούς ήδη χρόνους όπως δείχνει η επιγραφή "Ακινδύνου του Κώου" που βρίσκεται στο Μουσείο Ηρακλείου της Κρήτης. Στην ομάδα των πέντε μαρτύρων περιλαμβάνεται εκτός από τον Άγιο Ακίνδυνο και ο Άγιος Ελπιδοφόρος του οποίου το όνομα συναντάται επίσης στην Αντιμάχεια.
για περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή των Αγίων Ακινδύνων εδώ
το εσωτερικό της εκκλησίας
Οι Άγιοι Ακίνδυνοι είναι πέντε, ο Άγιος Ακίνδυνος, ο ΆγιοςΑφθόνιος, ο Άγιος Πηγάσιος, ο Άγιος Ελπιδοφόρος και ο Άγιος Ανεμπόδιστος. Δεν μπόρεσα να βρω για ποιον λόγο ονομάζονται όλοι μαζί οι πέντε Άγιοι Ακίνδυνοι, ενώ ο Άγιος Ακίνδυνος είναι ένας. 
Σύμφωνα με το Γ΄τόμο της Ιστορίας της Κω ο αρχικός ναός ήταν μεταβυζαντινής περιόδου. Η αρχική στέγη ήταν κτιστή ημικυκλική καμάρα, της οποίας μεγάλο τμήμα διατηρείται πεσμένο στην εξωτερική δυτική πλευρά του ναού. Οι σεισμοί του 1926 και 1933 προξένησαν μεγάλες ζημιές στο μέχρι τότε υπάρχον εξωκκλήσι, το οποίο ανοικοδομήθηκε το 1945.
οι Άγιοι Ακίνδυνοι
δείτε στο panoramio πως θα πάτε στο εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων
κείμενο: από το βιβλίο Αντιμάχεια Κώα του Γ. Μαστορόπουλου, σελίδες 187-188 
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

2 σχόλια:

  1. https://www.facebook.com/Tasos.Oriflame/media_set?set=a.316789171848725.1073741936.100005529331220

    Στο παραπάνω link σας έχω φωτογραφίες από τον Μέγα Αρχιιερατικό Εσπερινό
    των Αγίων Ακίνδυνων σ' αυτό το εκκλησάκι που έγινε
    την 1η Νοεμβρίου 2014.

    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή