Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΩ, ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΩ, ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ
Στο δρόμο για την Καρδάμαινα, λίγο πριν το χωριό, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, είδα για πρώτη φορά μια ταμπέλα "Γεωλογικό Πάρκο Κω" το 2012. Αναρωτήθηκα πώς γίνεται να υπάρχει Γεωλογικό Πάρκο στην Κω και να μην το έχω ακούσει ποτέ και να μην το έχω δει πουθενά γραμμένο.
Οι πινακίδες ήταν αυτοσχέδιες, "πρόχειρα" φτιαγμένες με μαρκαδόρο. Γι' αυτό και τίποτε δε με είχε προετοιμάσει για ένα πραγματικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο γεωλογικό πάρκο.
Ως αυτή τη στιγμή, το μόνο που ξέρω γι αυτό το πάρκο, παρ' όλο που 2 χρόνια τώρα αναζητώ κάποιες πληροφορίες, είναι ότι φτιάχτηκε από έναν καθηγητή, άγνωστο ποιον και από που. (Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, κάτοικοι της Καρδάμαινας ενημέρωσαν ότι η δημιουργία του πάρκου οφείλεται στον καθηγητή Ανέστη Πρίγκο, συνταξιούχο θεολόγο με καταγωγή από Ίμβρο. Ήταν παντρεμένος στην Καρδάμαινα όπου ζούσε από τη δεκαετία του 80, ο οποίος αφιέρωσε πολύ χρόνο, κατέβαλε πολύ κόπο και παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε να στήσει αυτό το υπέροχο πάρκο. Εδώ και λίγο καιρό δυστυχώς δε βρίσκεται πια στη ζωή και έτσι συνεπακόλουθα αγνοείται και η τύχη του πάρκου, το οποίο μετά από κάθε βροχή χρειάζεται κάποια συντήρηση)
Το καλωσόρισμα στο πάρκο γίνεται με πολλούς κορμούς δέντρων και ξυλοσυνθέσεις και ξυλοκατασκευές. Κάποιοι κορμοί είναι τεράστιοι σε μέγεθος (σε κάνει να απορείς πώς μεταφέρθηκαν στην περιοχή), κάποιοι μοιάζουν σαν απολιθωμένοι, άλλοι σαν να έχουν υπάρξει "θύματα" πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ένας τεράστιος ευκάλυπτος, με σκάλα για να μπορείς να ανέβεις επάνω για φωτογραφία.
χίλιοι καλοί χωράνε πάνω στον κορμό
Το γεωλογικό πάρκο είναι ουσιαστικά ένα μονοπάτι που διασχίζει ένα πολύ όμορφο πευκοδάσος. Σε όλο το μήκος της μια πλευράς του μονοπατιού υπάρχει απολιθωματοφόρα θέση ύψους περίπου 1,5-2 μέτρων πάνω στην οποία υπάρχουν δεκάδες σκαλισμένα ζώα, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσεις. Απορίας άξιο είναι αν λόγω της κατασκευής του επηρεάζονται από καιρικές συνθήκες, βροχές κλπ., και αν συντηρούνται. Έχω την εντύπωση ότι την τελευταία φορά που επισκέφτηκα το πάρκο τα γεωλογικά "γλυπτά" ήταν πιο αχνά και πιο δυσδιάκριτα.
Σε όλο το μήκος της διαδρομής μπορεί κάποιος να θαυμάσει την ομορφιά του δάσους, τα γεωλογικά γλυπτά, τις συνθέσεις από κορμούς αλλά και μικρότερα ξύλα. Όλα διακρίνονται από αγάπη για το περιβάλλον και μεράκι.
Εντυπωσιακές πινελιές είναι ένα αυτοσχέδιο καθιστικό μες στην καρδιά του δάσους, πάντα σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο.
Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχει μια περιοχή με "βραχοσυνθέσεις" αλλά και υπέροχη θέα στην Καρδάμαινα.
 
στο τέλος του μονοπατιού σας περιμένει η θέα στην Καρδάμαινα
κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου