Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑΡΗ ΚΑΙ Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΑΛΤΙΣ, ΔΙΙΚ

Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑΡΗ ΚΑΙ Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΑΛΤΙΣ, ΔΙΙΚ
«Δια χειρός του Ικάριου Γλύπτη Ίκαρη, το μέταλλο ανδρείο και βαρύ για να το σέβεται κ’ ο Μύθος κ’ η Ιστορία!».
Στην έκταση που καταλαμβάνει το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω (ΔΙΙΚ), έχει οριοθετηθεί χώρος, στην κορυφή μικρού φυσικού λόφου, μπροστά από το "Ιπποκράτειο Μέλαθρο", αφιερωμένο στην Ιπποκράτειο Άλτι (Ιπποκρατική Άλτις).
ο δρόμος προς την Άλτι
Άλτις είναι μια ειδική λέξη των Ηλείων, πιθανώς από την ίδια ρίζα μ’ αυτήν του άλσους, με την οποία δηλώνονταν ο ιερός χώρος που περιελάμβανε τα κυριότερα ιερά, το ιερό άλσος.
Ο δρόμος προς την Άλτι, είναι ένας δρόμος με κυπαρίσσια, τα οποία φυτεύτηκαν το 2008 από δωρητές και επισκέπτες. Κάθε κυπαρίσσι στη βάση του φέρει επιγραφή με το όνομα αυτού, ή αυτών που το φύτεψαν-δώρισαν. ("Ιπποκράτειος Άλτις-Τύχη, Αγαθή-{το όνομα του δωρητή, συνήθως μεμονωμένοι γιατροί ή επιστημονικές ιατρικές εταιρείες}-Τιμής ένεκεν-Κυπάρισσον Ασκληπιού εφύτευσεν-Κως, Μάιος 2008).
Στην κορυφή του λόφου στέκει εντυπωσιακό το γλυπτό του Ιπποκράτη. Το γλυπτό, διάτρητο στο σώμα και στα μάτια, παρουσιάζει τον Ιπποκράτη να κρατάει από το λαιμό δυο φίδια.
Το υπέροχο γλυπτό του Ιπποκράτη είναι δημιουργία του γλύπτη Νίκου Ίκαρη (1988), το οποίο τοποθετήθηκε σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην κορυφή του μικρού φυσικού λόφου, πλησίον του μεγάρου του Δ.Ι.Ι.Κ. 
λεπτομέρεια από το φίδι του Ιπποκράτη
Η «Ιπποκράτειος Άλτις» είναι το μνημείο που συμβολίζει το πλατάνι κάτω απ’ το οποίο υποτίθεται ότι δίδαξε ο Ιπποκράτης. 
Η πανέμορφη «Ιπποκράτειος Αλτις», όπως την ανάπλασε ο καθηγητής Σωτ. Πράππας και έγινε αντικείμενο θαυμασμού στο Παγκόσμιο συνέδριο Καρδιοχειρουργικής, έγινε θύμα άγριων βανδαλισμών αρκετές φορές στο παρελθόν. 

Το μνημείο ήταν Αφιερωματικοί Αναμνηστικοί Τύμβοι Επισκεπτών-Δωρητών και φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη.
"Μέτρον Πάντων Άνθρωπος" από το Δημήτρη Ταλαγάνη
Η συγκεκριμένη φωτο τραβήχτηκε στην κορυφή του λόφου και δεν γνωρίζω αν είναι τμήμα του βανδαλισμού ή μία ανεξήγητη σύνθεση
Η θέα από την κορυφή του λόφου είναι μοναδική.

Λίγα λόγια για το έργο του Νίκου Ίκαρη
Ο γλύπτης Νίκος Ίκαρης, οικογενειακό επίθετο Αϊβαλιώτης, γεννήθηκε στο Χρυσόστομο Ικαρίας το 1915 και πέθανε το 1994 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στην "Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών". Με υποτροφία συνέχισε τη μαθητεία του στο Παρίσι. Πήρε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση και διώχτηκε για τη δράση του.Το 1960 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ν. Υόρκη, όπου δίδαξε επί 8 χρόνια στο κολέγιο Kingsborough του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης. Στη μακρόχρονη εικαστική του πορεία, δημιούργησε ένα ποικίλο και σημαντικό έργο, με πηγή έμπνευσης από την ελληνική μυθολογία, αλλά και από τους αγώνες των λαών". Το 1978 φιλοτέχνησε σε μπρούντζο, τον ανδριάντα του εθνάρχη της Κύπρου, αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το έργο φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο της Λευκωσίας. Το 1981 φιλοτέχνησε το ορειχάλκινο έργο "Ίκαρος", που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Ικαρίας. Έχει ύψος 16.50 μέτρα και ζυγίζει 5 τόνους. Χαρακτηρίστηκε "Κολοσσός του Αιγαίου". Έκανε, επίσης, τα αγάλματα του Πυθαγόρα στη Σάμο, του Μ. Αλεξάνδρου στη Μακεδονία, του Ιπποκράτη στην Κω κ.ά. 
Ξεχωριστή θέση στη δημιουργία του κατέχει το πρόπλασμα με θέμα την εξόντωση 1.300 πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές το 1943 στα Καλάβρυτα. Το έργο αυτό προοριζόταν για το προαύλιο του "Μουσείου Θυσίας", σ' αυτή τη μαρτυρική πόλη. Έφτιαξε ακόμα προτομές διαφόρων επιστημόνων: Αϊνστάιν, Φλέμινγκ, Παπανικολάου και άλλων προσωπικοτήτων. Από τα έργα του σε άλλες χώρες ξεχωριστή θέση κατέχει η ορειχάλκινη σύνθεση του "Ανθρακωρύχοι", που βρίσκεται στο Rovr της Γερμανίας. Είχε πάρει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, καθώς και στην Εθνική Πινακοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου