Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΡΙΝΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ,ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΡΙΝΝΑΣ
Κάπου μετά την Τσουκαλαριά, στο δρόμο για τον Άγιο Μηνά της Βουρίννας, στέκει μόνο του ένα πολύ μικρό εκκλησάκι, από τα μικρότερα της Κω, αυτό του Αγίου Μάμα(ντα). 
Θεωρείται ιερό προσκύνημα της Μητροπόλεως Κώου Νισύρου και γιορτάζει στις 2 Σεπτεμβρίου.
φυσικά, οι πεζοπόροι έχουν περάσει και από τον Άγιο Μάμα
Ο Μητροπολίτης Καρπαθιου στην "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου" αναφέρει: "..πλησίον της Παναγίας εις τα Τσουκαλαριά. Εξ' ακοής έγραψεν εις πονημάτιον αυτού ο Ιάκωβος Ζαρράφτης: "Και Άης Μάμμας λέγεται εκεί που"".
Σύμφωνα με τον Σκανδαλίδη "ο Άις Μάμμας βρισκόταν ανατολικά της πηγής Βουρίνα αλλά "σήμερα" (2002 που έγραψε το βιβλίο) δεν υπάρχουν ίχνη ναού". 
Όπως αναγράφεται και στο υπέρθυρο του μικρού ξωκκλησιού ο Άγιος Μάμας έζησε μόλις 15 χρόνια από 245-260 μ.Χ.
Ο Άγιος Μάμας είναι ο νεότερος άγιος, προστάτης των ζώων,ο οποίος μαρτύρησε σε ηλικία 15 ετών.Η χάρη του Θεού ενδυνάμωνε τον Άγιο ώστε να ημερώνει τα άγρια θηρία και να υπομένει τα απίστευτα μαρτύρια στα οποία τον υπέβαλαν οι ειδωλολάτρες.
Για το όνομά του εικάζεται ότι προέρχεται από τις συλλαβές μα-μα που έλεγε κατά την προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τη θετή του μητέρα, καθώς οι γονείς του είχαν κοιμηθεί στη φυλακή. Σε αυτή μάλιστα γεννήθηκε ο Άγιος Μάμας, ο οποίος από βρέφος γνώρισε διώξεις και μαρτύρια για το Χριστό.
Πηγή: "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη-Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου