Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ CARETTA CARETTA ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ)

ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ CARETTA CARETTA ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ)
Είχα την εντύπωση ότι οι χελώνες caretta caretta είναι είδος προς εξαφάνιση και γι' αυτό σπάνιες και δυσεύρετες.
Είχα την εντύπωση ότι οι χελώνες caretta caretta προτιμούν τις αμμώδεις ακτές, όπως στα Σεκάνια της Ζακύνθου, για να δημιουργήσουν τις φωλιές τους για ωοτοκία.
Είχα την εντύπωση ότι οι χελώνες caretta caretta αντιπαθούν την πολυκοσμία, γι'αυτό και στόχος πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι η αποτροπή τουριστικής ανάπτυξης στις περιοχές που εμφανίζονται.
Έχω ακούσει ιστορίες ότι υπάρχουν κι εδώ στην Κω παραλίες που βγαίνουν να γεννήσουν οι χελώνες, αλλά ποτέ δεν είδα μία και ποτέ δεν άκουσα κάποιον να πει ότι είδε. (Ψέμματα, μια φορά πέρυσι μου είπε ο Semi στο Kavo Paradiso ότι βρήκε αυγά). Αντίθετα, έχω ακούσει πολλούς να βρίσκουν νεκρές χελώνες caretta caretta ξεβρασμένες στην ακτή.
Όλες αυτές οι εντυπώσεις ανατράπηκαν όταν πήγα στο Καστελλόριζο. Εκεί, πέντε χελώνες caretta caretta έχουν βρει καταφύγιο στο λιμάνι του νησιού. Οι ντόπιοι μας «προειδοποίησαν» ότι θα βαρεθούμε να τις βλέπουμε, όπως κι έγινε. Είναι πολύ φιλικές κι έρχονται τόσο κοντά στην προβλήτα που μπορείς εύκολα να βάλεις το χέρι σου και να τις ακουμπήσεις.
Άγνωστο πόσο επικίνδυνο είναι (υποψιάζομαι πολύ) να κυκλοφορούν ανενόχλητες ανάμεσα στα ψαράδικα σκάφη και τις τεράστιες θαλαμηγούς. Πάντως, οι κάτοικοι του νησιού τις φροντίζουν πολύ και ουκ ολίγες φορές έχει τύχει να τις απεγκλωβίσουν και να τις σώσουν από δίχτυα και πλαστικές σακούλες, οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή των χελωνών caretta caretta καθώς τις περνούν για την αγαπημένη τους λιχουδιά, τις τσούχτρες.
Πολλοί ντόπιοι, με απόχες, καθαρίζουν καθημερινά το λιμάνι από σκουπίδια και πλαστικά για να μπορούν οι χελώνες να «βολτάρουν» ασφαλείς πολύ κοντά στους ανυποψίαστους τουρίστες που έκπληκτοι δεν σταματούν να τραβούν φωτογραφίες.
Κάτοικοι της περιοχής έχουν γίνει μάρτυρες πολύ εκδηλωτικών παιχνιδιών και ερωτοτροπιών ανάμεσα σε ζευγάρια χελωνών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Καστελλόριζο και το Γαλάζιο Σπήλαιο.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη περίπτωση στην Ελλάδα, όπου χελώνες caretta caretta να επιλέγουν ως καταφύγιο ένα πολυσύχναστο λιμάνι, όμως για μας ήταν ένα θέαμα υπέροχον κι ένας από τους λόγους να επισκεφτεί κανείς το Καστελλόριζο.
πρώτη δημοσίευση του άρθρου μου στην Kosvoice
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου