Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

ΝΗΣΙΔΑ ΣΑΡΗ

ΝΗΣΙΔΑ ΣΑΡΗ
Η μικρή αυτή νησίδα απέχει 300 μ. ανατολικά του ακρωτηρίου Χαλή της Καλύμνου. Στην κορυφή της υπάρχει το νεότερο εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού συγκροτήματος.
Το συγκρότημα αποτελείται από μία βασιλική με δύο αψίδες στ' ανατολικά, δύο υπέργειες καμαροσκεπής υδατοδεξαμενές, ένα ορθογώνιο δωμάτιο - προέκταση της νότιας υδατοδεξαμενής, ένα πηγάδι και πιθανότατα άλλα προσκτίσματα στα νότια της βασιλικής, όπως συμπεραίνουμε από τους σωζόμενους εκεί τοίχους.
Το μήκος της βασιλικής είναι, χωρίς τις αψίδες, 14 μ. ενώ το πλάτος της 15. Το μεγάλο της πλάτος δικαιολογείται από το γεγονός ότι περιελάμβανε και κάποια νότια προσκτίσματα. Η βασιλική πρέπει να οικοδομήθηκε στα τέλη του 5ου - αρχές 6ου μ.Χ. αιώνα. Λίγο αργότερα προστέθηκαν και οι δύο υδατοδεξαμενές στ' ανατολικά. Η πολυπληθής επιφανειακή παλαιοχριστιανική κεραμική δείχνει ότι το συγκρότημα αυτό, το οποίο προφανώς ήταν μοναστηριακό, είχε μακρά διάρκεια ζωής.
Τη βραχονησίδα αυτή την πρόσεξα αρχικά στο δρόμο για την Καλόλιμνο, αλλά πρώτη φορά πατήσαμε πάνω της τον Οκτώβριο του 2020 σε ναυλωμένη εκδρομή των πεζοπόρων με το σκάφος Maria της οικογένειας Παραδείση.

Καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα να δέσει το σκάφος στο νησί, βουτήξαμε και αφού κολυμπήσαμε αρκετά λεπτά με τις σαγιονάρες σε σακούλα ή παραμάσχαλα, βγήκαμε στην ακτή με τα κοφτερά βράχια και τους αχινούς, γι' αυτό και οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι τραβηγμένες με μία μικρή υποβρύχια φωτογραφική μηχανή.
Βγαίνοντας στη νησίδα Σαρή
εικόνες από το εξωτερικό και το εσωτερικό του Αγίου Ισίδωρου
το μικρό στρογγυλό, ακατοίκητο νησάκι με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου στην κορυφή, με την ελληνική σημαία και τα 2-3 δέντρα, είναι σα ζωγραφιά
οι μοναδικοί κάτοικοι της νησίδας
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Καλύμνου.
Συντεταγμένες: 36°57'17"N 27°3'25"E
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου