Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΚΑΜΑΡΙΤΗΣ, ΠΛΑΓΙΕΣ ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ

 ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΚΑΜΑΡΙΤΗΣ, ΠΛΑΓΙΕΣ ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ
Όταν ξεκινάω να γράφω ένα άρθρο, πρώτα "γκουγκλάρω" για να βρω πληροφορίες. Η αλήθεια είναι ότι, αν εξαιρέσεις τα δέκα περίπου ορόσημα (landmarks) της Κω, π.χ Κάστρο Νερατζιάς, Ρωμαϊκό Ωδείο, Καστρί, Πλάτανος του Ιπποκράτη, Ασκληπιείο, ίσως και μερικές παραλίες, σπάνια θα βρεις πληροφορίες για οτιδήποτε ζητάς.
Στην περίπτωση του Άη-Γιώργη του Καμαρίτη, δεν βρήκα απολύτως καμία πληροφορία. Σα να μην υπάρχει για το διαδίκτυο. Στη συνέχεια, απευθύνομαι στην τεράστια συλλογή βιβλίων που έχω για την Κω και συνήθως στέκομαι τυχερή και ό,τι δεν βρίσκω στο διαδίκτυο, το βρίσκω στις σελίδες των βιβλίων μου για την Ιστορία της Κω, τις εκκλησίες της Κω, τα τοπωνύμια κλπ.
Όμως, ο Καμαρίτης δεν υπάρχει ως Καμαρίτης πουθενά. Με εξαίρεση το βιβλίο "Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου Παρελθόν και παρόν-Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ (χορηγός εκδόσεως Δήμος Κω, 2016)" στο οποίο αναφέρεται ως Καμαριώτης, δεν μπόρεσα να εντοπίσω άλλες πληροφορίες.
δύο διαφορετικές εποχές!
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Καμαρίτη βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα Θερμά, κοντά στη θέση "Πλαγιές του Αγίου Φωκά" σύμφωνα με τον Καρπάθιου και πολύ κοντά στο ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου.
Ανήκει στην ενορία των Αγίων Πάντων. Με τους πεζοπόρους όταν εξερευνούμε το βουνό του Αγίου Φωκά κάνουμε πάντα στάση στον Καμαρίτη. Μια φορά πετύχαμε όσο ήμασταν εκεί και το φαινόμενο της ηλιακής άλω. 
από το εσωτερικό της εκκλησίας
Κοντά στην εκκλησία υπάρχουν άγνωστα χαλάσματα και πηγή που τρέχει γάργαρο νερό.
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου