Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ)

ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ)
Η Παναγία Φανερωμένη, γνωστή σε όλους ως Παναγίτσα, είναι παρεκκλήσιο της ενορίας του Αγίου Παύλου Κω, αλλά άτυπα λειτουργεί ως ενοριακός ναός.
Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, Απόδοση της Κοιμήσεως Θεοτόκου (στα εννιάμερα-που λέει ο λαός).
Μαζί με την Παναγία Αχούσα  είναι οι δύο εκκλησίες στο νησί της Κω που γιορτάζουν στις 23 Αυγούστου.
Άρχισε να κτίζεται το 1966 όταν λόγω προβλημάτων με την αρχαιολογία δεν κατέστη δυνατή η ανοικοδόμηση της Παναγίας Φανερωμένης στο Μαρμαρωτό (Πλατάνι) 
Η ανέγερση του ναού ξεκίνησε με πρωτοβουλία του εφημερίου του Αγίου Παύλου Κω παπα-Κωνσταντή Πίκουλα σε οικόπεδο του Αγίου Νικολάου.
Εργολάβος ήταν ο Ευάγγελος Σοφιανός, ενώ ψυχή της προσπάθειας ήταν η αείμνηστη δασκάλα Ναταλία Αλεξίου, η οποία τότε ήταν και πρόεδρος της φιλοπτώχου. Στο έργο της ανοικοδόμησης συνέβαλε πλήθος πιστών και ιδαίτερα ο Μιχαήλ Κουγιουμτζής.
Ο Ιωάννης και η Χαρίκλεια Πασπαρά προσέφεραν το 1982 το τέμπλο, τον αρχιερατικό θρόνο και τα στασίδια. Η αγιογράφηση έγινε από τον αγιογράφο Βίκτωρα Στούπκα το 1986. 
Κάθε Πέμπτη απόγευμα ο ναός έχει παράκληση όπου είθισται να διαβάζονται τα πρόσφορα και να μοιράζονται γλυκάκια από τους εορτάζοντες εκκλησιαζόμενους.
Τη Δευτέρα 22/8 στο Ιερό Παρεκκλήσιο Παναγίας Φανερωμένης Πόλεως Κω θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ.κ. Ιερεμίας, στις 7:00 μ.μ.
Την Τρίτη 23/8 στο Ιερό Παρεκκλήσιο Παναγίας Φανερωμένης Πόλεως Κω θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ.κ. Ιερεμίας κατά τον όρθρο και θα τελέσει τη θεία λειτουργία, στις 7:30 π.μ
Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου Παρελθόν και παρόν-Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ (χορηγός εκδόσεως Δήμος Κω, 2016) 
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου