Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ
ΚΤΗΤΟΡΕΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΧΑΤΖΗΣΕΒΑΣΤΟΥ
Τα παλιά τα χρόνια ο πατέρας του Αντώνη, ο Δαυίδ, βοσκούσε τα κατσίκια του σ' αυτό το μέρος. Κάποιο βραδάκι είδε κάτω προς τη θάλασσα ένα φως. Κατέβηκε και βρήκε στο γιαλό μια βάρκα. Η βάρκα είχε ναυαγήσει και την έβγαλε εκεί πέρα η θάλασσα. Όπως εκ των υστέρων έμαθε, επιβάτες ήταν δύο Ιταλοί που πνίγηκαν.Σύμφωνα με γιήγηση της Κατερίνας Χατζηνικολάου,ο ένας ήταν γνωστός και τον έλεγαν "ΛΟΛΑ". Ο Δαυίδ, όμως, βρήκε μέσα στη βάρκα δύο εικόνες. Μία του Άη Γιώργη και μία της Αγίας Παρασκευής. Την εικονα του Άη Γιώργη την πήγε σε μια εκκλησία ψηλά στο Πυλί, γιατί είχε κοντά μάντρα και την αφιέρωσε στον Άγιο.Την εικόνα της Αγίας Παρασκευής τη μετέφερε στην Αγία Παρασκευή,  στο Κάστρο της Αντιμάχειας.
Η εικόνα αυτή χάθηκε, γιατί όπως είπε η Κατερίνα: "Οι παπάδες της Αντιμάχειας την πήγαν στην Αγία Τριάδα, για να μην την κλέψουν από το Κάστρο κι έκτοτε δεν αναφέρεται πουθενά Αγία Παρασκευή, όμως, μετά από χρόνια παρουσιαζόταν στα όνειρα του γιου του Δαυίδ, του Αντώνη".
Ο Αντώνης θεώρησε ότι έπρεπε να συνδυάσει την ιστορία που του είχε πει ο πατέρας του με την παρουσία της Αγίας Παρασκευής.
Όταν η γυναίκα του ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, είχε πολύ δύσκολη εγκυμοσύνη και ήταν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί την είχαν βάλει σε μια μπανιέρα, για να της ρίξουν προφανώς τον υψηλό πυρετό. Στην παραζάλη της η Διονυσία είδε μια γυναίκα να της λέει: "Μη φοβάσαι, εγώ θα σε σώσω, αλλά στο παιδί που θα κάμεις, να δώσεις τ' όνομα Παρασκευή". Το είπε στον άντρα της, τον Αντώνη, κι αυτός θεώρησε χρέος του να κάμει την εκκλησία στην περιοχή ΚΟΙΛΙΑΡΗ.
εσωτερική άποψη του Ι.Ν
Δεν αξιώθηκε όμως να τη δει τελειωμένη. Το έργο της ανοικοδόμησης ανέλαβε η ξαδέρφη του Κατερίνα Χατζηνικολάου-Καραναστάση, με τα χρήματα που της είχε στείλει. Η γυναίκα του Καλλιόπη και οι κόρες του Στέλλα-Παρασκευή και Μαριάνθη επισκέπτονται το ναό όταν έρθουν από την Αυστραλία.
Στην είσοδο της εκκλησίας υπάρχει υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που αναφέρει ότι ο ναός οικοδομήθηκε στην μνήμη του Αντωνίου Χατζησεβαστού με δαπάνη της οικογενείας το 2001. Η εκκλησία βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία και η είσοδος βλέπει στο βουνό στις ανεμογεννήτριες.
η θέα προς τις ανεμογεννήτριες
κείμενο: «Οι εκκλησίες της Καρδάμαινας» π. Ιωάννη Περαντωνάκη Ιεροδιδάσκαλου.
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου