Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ΚΩΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ΚΩΣ
Ο Άγιος Παντελεήμων θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία των μεταβυζαντινών μνημείων. 
Βέβαια, ο Μιχ. Σκανδαλίδης στα Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω, το αναφέρει ως "Βυζαντινό παρεκκλήσι" στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης.
Χωρίζει στα δύο τη Δυτική Αρχαιολογική Ζώνη και το Αρχαίο Στάδιο. Ο Ξυστός Δρόμος αρχίζει ΝΔ του παρεκκλησιού. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο τοίχος στο πιο κοντινό τμήμα του παρεκκλησιού του Αγίου Παντελεήμονα ανατάραξε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τάφους της τελευταίας γεωμετρικής περιόδου, που σκάφτηκε τον Ιούλιο του 1937.
Νοτιότερα του Παρεκκλησίου Αγίας Άννης βρίσκεται ο Άγιος Παντελεήμων εν πόλει Κω. Το ναϊδριο κείται εις μικρόν βάθος. Πανηγυρίζεται πανδήμως. Από το ναίδριο τούτο άρχισαν και διεξήχθησαν ευρείες ανασκαφές από Ιταλούς αρχαιολόγους μεταξύ των ετών 1935-1940, προς τα δυτικά και τα νότια μέρη του κεντρικού υψώματος σε τοποθεσία λεγόμενη "Καινούρια Πόρτα" (τουρκιστί: γενή-καπού). Ο Κώδικας Κ', Αρχείου Δουλείας της Ιεράς Μητρόπολης, που περιέχει Αναγραφή των ναών στις αρχές του 20ου αιώνα, σημειώνει περί αυτού: ερειπωμένος.
Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι γνωστός για το έθιμο της πρώτης Ανάστασης (12.00 το πρωί) το Πάσχα. 
Στην είσοδο υπάρχει ενεπίγραφη πλάκα (κάτω από το Σταυρό) που αναφέρει ότι το παρεκκλήσι χτίστηκε το 1923 με δαπάνη της Μαριάνθης Θυμανάκη.
Το παρεκκλήσι γιορτάζει στις 27 Ιουλίου. Ανήκει στην Ενορία Αγίας Παρασκευής και βρίσκεται πίσω από την Πλατεία Διαγόρα.

Πληροφορίες:   Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)-"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969
Βασίλης Χατζηβασιλείου-Ιστορία της Νήσου Κω
από το εσωτερικό του ναού
τμήμα κίονα έξω από το ναό

φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου