Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΠΗΓΗ ΠΩΡΙΑ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ

ΠΗΓΗ ΠΩΡΙΑ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ
Η πηγή "Πωριά" βρίσκεται στο νότιο άκρο του οικισμού της Αντιμάχειας. Αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο δεύτερο "κύκλο", για την ακρίβεια αμέσως μόλις στρίψουμε προς Καρδάμαινα, η τοποθεσία είναι πολύ καλά κρυμμένη και δύσκολα θα τη βρει κάποιος χωρίς να οδηγηθεί εκεί.
Το νερό των πηγών κατασταλάζει μέσα από τον "πωρό" ή τρέχει με φυσική ροή (εξ'ού και η ονομασία της πηγής "τα Πωριά"). Συνήθως στις πηγές υπάρχει κτιστή διαμόρφωση με γούρνες ή μικρές στέρνες, κατά κανόνα επιμήκεις, για τη συγκέντρωση του ρέοντος ύδατος και το πότισμα των ζώων.
Μερικές φορές έχει σχηματιστεί τεχνητή στοά (κτιστή γαλαρία), η οποία προχωρεί σε βάθος μέσα στο έδαφος, όπως συμβαίνει και στα Πωριά.

Τη σημερινή της μορφή η πηγή την απέκτησε στην εποχή της Ιταλοκρατίας. Ο Μαστορόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων στο βιβλίο "Αντιμάχεια Κώα": "Σε αθέατο επίσης σημείο, κοντά στο προς Ν. τέρμα του σημερινού οικισμού βρίσκονται τα Πωριά όπου μια ευμεγέθης λιθόκτιστη οριζόντια γαλαρία φέρνει το νερό από το βάθος του εδάφους".
Η πηγή αναπλάστηκε από την Κοινότητα Αντιμάχειας με πρωτοβουλία του Ντίνου Παπανικολάου. Εδώ και αρκετά χρόνια ο πανέμορφος χώρος της πηγής μετατρέπεται σε ζωντανή Φάτνη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αντιμάχειας "Πρόοδος" για την περίοδο των Χριστουγέννων.
αληθινά προβατάκια σαν εκείνα που ζέσταιναν με τα χνώτα τους το Χριστούλη στη φάτνη είχαν την ευκαιρία να δουν μικροί και μεγάλοι αλλά και εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΠΡΟΟΔΟΣ" πρόσφεραν ζεστά ροφήματα και γλυκά.
Το 2013, με ιδιωτική πρωτοβουλία των Κυριάκου Παππούλη και Γιάννη Χουτιούδη έγινε μια ακόμη ανάπλαση. Το γεφυράκι στο χώρο της πηγής μετατράπηκε με πολλή και προσωπική δουλειά και μεράκι από ξύλινο σε πέτρινο για να ταιριάξει καλύτερα με την αισθητική της πηγής.

το γεφυράκι πριν την ανάπλαση
με μεράκι και πολλή προσωπική δουλειά του κ Παππούλη κ του κ. Χουτιούδη το γεφυράκι άλλαξε όψη
ο χώρος της πηγής και το γεφυράκι πριν την ανάπλαση
κ μία μικρή έκπληξη κοντά στην πηγή
μικρές λεπτομέρειες που ομορφαίνουν το χώρο
Ο Ζάρακας στα Τοπωνύμια της Νήσου Κω αναφέρει ότι στην τοποθεσία Πωριά βρίσκεται το υδραγωγείο και ότι το όνομά της το πήρε από το πωρώδες έδαφος που υπάρχει εκεί.
Η φιλαρμονική Ηρακλειδών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Γκαναβούρα  έντυσε μουσικά την εκδήλωση.
και η χορωδία ενηλίκων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Γκαναβούρα
Η συγκεκριμένη αναπαράσταση έλαβε χώρα το 2017 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αντιμάχειας "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΒΣ και την δημοτική κοινότητα Αντιμάχειας. 
Ακολουθούν πορτρέτα παιδιών στους ρόλους του Ιωσήφ, της Παναγίας, των μάγων, των αγγέλων που στόλισαν τη ζωντανή Φάτνη με την αθωότητα και τον αυθορμητισμό τους.
Πληροφορίες: Αντιμάχεια Κώα, 2002, Γ. Μαστορόπουλος
Τοπωνύμια της Νήσου Κω, Νικολάου Ζάρακα
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου