Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΜΙΝΙΕΡΑ, όπως μεταλλωρυχείο

ΜΙΝΙΕΡΑ, ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ
Πόσοι από σας περνάτε συχνά από την περιοχή Μινιέρα για να πάτε στη Ζια κ δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι η Μινιέρα, ποια είναι η ετυμολογία της λέξης και που πραγματικά βρίσκεται?
Μινιέρα από την αγγλική λέξη mine-ορυχείο, μεταλλείο, ονομάζεται μια περιοχή ανάμεσα στο Ζηπάρι και το Ασφενδιού, περίπου στο ύψος του Προφήτη Ηλία.  Εκεί, σ' αυτήν τη θέση οι Ιταλοί ανακάλυψαν ένα κοίτασμα λιθάνθρακα (πετροκάρβουνου) κατά την περίοδο Ιταλοκρατίας της Κω (1912-1943). Εκεί έσκαψαν δυο γαλαρίες που κατέβαιναν σε πλάγιο βάθος περίπου 40 μέτρα. Την κάθε είσοδο την έχτισαν καμάρα με πελεκητές πέτρες και συνεχίζει το χτίσιμο της καμάρας σε στοά μεγάλου βάθους.
Έχτισαν εκεί και τέσσερα κτίρια αποθήκες που φαίνονται ακόμη. Το πετροκάρβουνο εκίνο δοκιμάστηκε από τους σιδηρουργούς της Κω αλλά ήταν αδύνατο. Μόνο του δεν άναβε. Άναβε μόνο όταν τ'ανακάτευαν με τ'άλλα κάρβουνα. Αλλά μύριζε άσχημα και δεν το χρησιμοποιούσαν.
Οι Ιταλοί έλεγαν ότι ήταν αμέστωτο, ωμό και ήθελε ακόμη γύρω στα εκατό χρόνια για να μεστώσει, να ψηθεί μες στη γη. Από κει έβγαζαν οι Ασφενδιανοί άμα τους παρήγγελνε κανένας σιδεράς πετροκάρβουνο.
Το 1951 σταμάτησαν να καίνε τα πετροκάρβουνα της Μινιέρας. Άρχισαν τότε να φέρνουν πετροκάρβουνα από τα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, και της Αγγλίας.
πηγή: Παντελή Σβουρένου-Η Κως μια φορά...κι έναν καιρό...
για περισσότερες πληροφορίες Γεωδίφη-Οι λιθάνθρακες της Μινιέρας
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου