Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΙΑΣ

ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΙΑΣ
πανοραμική φωτογραφία του τάφου
Η τυχαία μας συνάντηση με τον π. Ιωάννη Κουτάντο μας οδήγησε σ' ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο στα νότια του γεφυριού της Μεσαριάς, σε απόσταση περίπου 150 μ.,στο 4ο χλμ του επαρχιακού δρόμου προς τα χωριά. Εκεί βρίσκεται, χωμένος στη μέση ενός χωραφιού, 100 μόλις μέτρα αριστερά του δρόμου, ένας ρωμαϊκός τάφος.
ο π. Ιωάννης Κουτάντος μας ξεναγεί στον εντυπωσιακό τάφο
Πρόκειται για ένα θολωτό υπόγειο κτίσμα με ορθογώνια κάτοψη μήκους 4.70 και πλάτους 3.10 μ. Η μισοκατεστραμμένη είσοδος ανοίγεται στην ανατολική πλευρά του θόλου.
Η είσοδος μπορεί εύκολα να προσπεραστεί καθώς πρόκειται για μια τρύπα στο χωράφι και είναι δύσκολο για κάποιον να φανταστεί ότι οδηγεί σε αυτόν το μεγαλειώδη ρωμαϊκό τάφο.
Κατεβαίνοντας περί τα οκτώ σκαλοπάτια, ο επισκέπτης αντικρύζει απέναντι στη δυτική πλευρά, σε μικρό ύψος από το δάπεδο, 8 κρύπτες(διαστάσεων καθεμία 2.20Χ1Χ0.65 μ.), 5 κρύπτες κάτω και 3 πάνω.
Στις δύο στενές πλευρές ανοίγονται ανά 4 ασύμμετρες κόγχες, εκ των οποίων μόνο η μία της νότιας πλευράς έχει μήκος άνω του ενός μέτρου.
Η αλήθεια είναι ότι ο Κιαπόκας στο "Ασφενδιού της Κω" αναφέρει 8 κρύπτες και 4 κόγχες, ενώ ο Χατζηβασιλείου στην "Ιστορία της Νήσου Κω" αναφέρει 10  κρύπτες (σαρκοφάγους). Αυτό που εγώ είδα είναι 8 ομοιόμορφες κρύπτες (κάποιες ήταν διπλές στο εσωτερικό τους) απέναντι ακριβώς από την είσοδο, και άλλες 5 κρύπτες ανομοιόμορφες και σε μέγεθος και σε θέση (3 αριστερά και 2 δεξιά.
Διακρίνεται ο ξυλότυπος που χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι για τα χυτά οικοδομικά υλικά, με τα οποία τον κατασκεύασαν. Ο τάφος αυτός είναι συλλημένος, όπως δείχνει η οπή που υπάρχει πάνω στο θόλο του.
Για να καταλάβετε το μέγεθος, μπορείτε να δείτε και το βίντεο που τράβηξα μέσα στον τάφο.
Πηγή: Βασίλη Χατζηβασιλείου: Ιστορία της Νήσου Κω
Μανόλη Κιαπόκα: Το Ασφενδιού της Κω
Προφορική μαρτυρία π.Ιωάννη Κουτάντου
Σχετικές αναρτήσεις:

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΥΣ, ΠΛΑΤΑΝΑΚΙ

Φωτογραφίες, βίντεο: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου