Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΛΙΜΝΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟ

ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΛΙΜΝΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟ
Ο Λιμνιώνας είναι ένα μικρό παραδοσιακό λιμανάκι και βρίσκεται 43 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Κω και 5 χλμ. βόρεια της Κεφάλου.
Το πιο παραδοσιακό παραλιακό σημείο του νησιού της Κω, είναι στην πραγματικότητα μια ερημική και ήρεμη παραλία αλλά και ένα φιλόξενο καταφύγιο για τα μικρά αλιευτικά και τουριστικά σκάφη σε περίπτωση κακοκαιρίας. 
Όποια εποχή του χρόνου και να επισκεφτείτε το Λιμνιώνα, μικρά γραφικά ψαροκάικα θα βρείτε στο λιμανάκι του και πιθανότατα ψαράδες σε δράση.
Κατ'αρχήν πλησιάζοντας στο Λιμνιώνα θα δείτε από ψηλά έναν προστατευμένο κόλπο στην αριστερή μεριά και ένα μικρό λιμανάκι που χρησιμοποιείται από μικρά ψαροκάικα στα δεξιά. Η εικόνα από ψηλά του κλειστού κόλπου, της παραλίας, του λιμανιού και του φάρου, σε συνδυασμό με το απέραντο γαλάζιο είναι μοναδική.
Η πρώτη παραλία είναι μια μικρή, ήσυχη (σχεδόν ερημική) παραλία με ρηχά νερά (και λίγη μαλ(λλ)ούπα στο βυθό), λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες και την προτιμούν όσοι θέλουν ένα «διάλειμμα» από τα πλήθη που συγκεντρώνουν συνήθως οι νότιες ακτές της Κω.
Η παραλία αυτή είναι σκέτη αμμουδιά, ενώ ακριβώς απέναντι περιμετρικά του λιμανιού το τοπίο είναι βραχώδες και απροσπέλαστο.
Η λέξη Λιμνιώνας φυσικά ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη λιμάνι με επίδραση της λέξης "λίμνη". Ο Λιμνιώνας χωρίζεται σε Καλό και Κακό Λιμνιώνα και πρόκειται για γειτονικούς κολπίσκους που πήραν την ονομασία τους ανάλογα με τη δυνατότητα ή μη ελλιμενισμού πλοίων. Με τον "Κακό Λιμνιώνα" θα ασχοληθώ σε επόμενη ανάρτησή μου.
Στο Λιμνιώνα θα βρείτε στα σίγουρα φρέσκο ψάρι, στη μία και μοναδική ταβέρνα του και θα απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα μακριά από την φασαρία. Η πρόσβαση είναι εύκολη.
Κρυστάλλινα νερά, άμμος, βότσαλα και ηρεμία έχει να προσφέρει ο Λιμνιώνας στους επισκέπτες του. Όμως, ο Λιμνιώνας είναι και ο παράδεισος του φωτογράφου. Γραφικά ψαροκάικα, ψαράδες, γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, ερημικοί κολπίσκοι και άλλα υπέροχα, δημιουργούν πολύχρωμες, νησιώτικες εικόνες μακριά από το κοσμοπολίτικο νησί που όλοι γνωρίζουμε.
Αν μείνετε λίγο στο λιμάνι, σίγουρα θα πετύχετε ψαράδες να απλώνουν ή να μαζεύουν δίχτυα, αλλά και να έχουν μόλις πιάσει κάποιο γνωστό ή άγνωστο ψάρι.
χέλια στο Λιμνιώνα
μ'ένα σπμάρο δυο ψαράκια
Fistularia commersonii, ψάρι τρομπέτα
Δεξιά της ταβέρνας υπάρχουν δύο ακόμη μικροί κολπίσκοι, ακόμη πιο απομονωμένοι και πιο ήσυχοι.
ο πρώτος κολπίσκος
και ο δεύτερος κολπίσκος
Από το ίδιο σημείο, δηλαδή δεξιά της ταβέρνας ξεκινάει ένα μονοπάτι που αν το πάρεις και συνεχίσεις παραλιακά, σε οδηγεί αρχικά στον Κακό Λιμνιώνα και μετά στο Βύτσικο και τέλος στο Μία ποταμό.
ηλιοβασίλεμα στο Λιμνιώνα
Φωτογραφίες:Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου