Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΜΟΥΣΚΑΡΙ (Muscari macrocarpum)

ΜΟΥΣΚΑΡΙ (Muscari macrocarpum)
Δεν είναι εύκολο να το εντοπίσεις το μούσκαρι (Muscari macrocarpum). Κάποιοι το λένε Μούσκαρι, αλλά οι περισσότεροι το λένε ζουμπούλι και υάκινθο. Αυτό το συγκεκριμένο είδος το συναντήσαμε, για πρώτη φορά, μετά από υπόδειξη του κ. Γιάννη Κασσιώτη, στο ρήγμα της Ζιας, να κρέμεται από τα βράχια.
Εντύπωση μου έκανε το κίτρινο χρώμα του και ότι κρεμόταν σε κάτι απίθανα σημεία στα βράχια. Την επόμενη φορά που το συναντήσαμε ήταν πάλι σε βράχια, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση στους Σπήλιους, στην περιοχή του Κουβά.
Επίσης, πρόσεξα εναλλαγές του χρώματός τους, ανάλογα με το πόσο "ώριμα" είναι.. Στην αρχή είναι πράσινα, μετά μωβ και τέλος κίτρινα.
Δεύτερη φορά το συναντήσαμε στην Πλακερή, ανάμεσα στις πλάκες, κρυμμένο καλά.
 Είναι ποώδες φυτό και ανήκει στην οικογένεια Liliaceae. Δεν αποκτά γενικά μεγάλο ύψος, φτάνει μέχρι και τα 15 εκατοστά ύψος περίπου. Όπως τα περισσότερα είδη της οικογένειας Liliaceae, είναι βολβώδες φυτό. Οι βολβοί βρίσκονται υπόγεια και από αυτούς εκφύεται το θυσσανώδες ριζικό σύστημά του. Τα άνθη έχουν σχήμα σωληνοειδές και αρχικά είναι γκρί ή μωβ, στη συνέχεια όμως αποκτούν κίτρινο χρωματισμό.
Τις προσεχείς φορές που τα συνάντησα, πάντα στις ίδιες περιοχές, της Ζιας και του Πυλίου, τα βρήκα όρθια πάνω σε απόκρημνα βράχια και το χαρακτηριστικό τους άρωμα ήταν μεθυστικό. Επιλέγει, πάντως, πετρώδη εδάφη στα νησιά του Αιγαίου και στις Ανατολικές Κυκλάδες, κυρίως έως 500 m. υψόμετρο.
Επιπλέον βρίσκονται επάνω σε βοτρυώδεις ταξιανθίες.Τα φύλλα εκφύονται από το έδαφος, αποτελούν συνέχεια του βολβού και είναι πολύ επιμήκη, γραμμοειδή. Κάποια από τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη εάν καταναλωθούν.
Πηγή:http://wildlife.archipelago.gr/el/2010/04/29/%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9-muscari-macrocarpum/
Ευχαριστώ και τα μέλη του Greek Flora για την αναγνώριση.
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου