Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΓΙΑΠIΛΙ

ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΓΙΑΠΙΛΙ
Ο Άγιος Στυλιανός και η Αγία Μαγδαληνή βρίσκονται στην περιοχή Γιαπιλί, λίγο πιο πάνω από το Φράγμα και ανήκουν στην ενορία των Αγίων Πάντων.
Σε μιαν όμορφη διαδρομή από τον Άγιο Νεκτάριο ως το Γιαπιλί, περπατήσαμε για να ανάψουμε ένα κεράκι στον Άγιο Στυλιανό που γιορτάζει αύριο, προσκεκλημένοι του μαθητή μου Θεόφιλου Κουλιά, στου οποίου την οικογένεια ανήκει η δισυπόστατη εκκλησία του Αγίου Στυλιανού και της Αγίας Μαγδαληνής.
Εκεί γνωρίσαμε τον παππού του Θεόφιλου, τον κ. Γιώργο Κουλιά, ο οποίος με συγκίνηση, μας διηγήθηκε την ιστορία της εκκλησίας. Τα κτήματα ανήκαν στην πεθερά του αλλά πουλήθηκαν και έμεινε μόνο ένα κομμάτι στο οποίο άρχισαν να χτίζουν την εκκλησία με 1.000.000 δρχ το 1990.
ο κ. Γιώργος Κουλιάς, ιδιοκτήτης της εκκλησίας
Στην πορεία στοίχισε πολλά χρήματα και ολοκληρώθηκε το 1992 κι όπως αναγράφεται σε μαρμάρινη πλάκα έξω από το ναό ανεγέρθη προς τιμήν του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος, υπό των αδερφών Β. Κώστογλου στην μνήμη των γονιών τους και με τη συνδρομή των ευσεβών χριστιανών.
Όπως ήδη ανέφερα, η εκκλησία είναι δισυπόστατη. Η μία της υπόσταση είναι αφιερωμένη στον Άγιο Στυλιανό, προστάτη των παιδιών, που γιορτάζει στις 26 Νοεμβρίου. Αιτία ήταν ένα τάμα που έκανε η σύζυγος του κ. Γιώργου, η Δέσποινα Κώστογλου όταν ο γιος τους νοσηλεύτηκε στην Αθήνα, στο Παίδων κι εκεί υπήρχε Άγιος Στυλιανός.
Η δεύτερη υπόσταση είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαγδαληνή που γιορτάζει στις 22 Ιουλίου λόγω της κουνιάδας του κ Γιώργου, Ελένης Κώστογλου, η οποία ήταν μοναχή στην Αγία Αικατερίνη και χειροτονήθηκε Μαγδαληνή.
Στο υπόγειο υπάρχει τραπεζαρία
Η οικογένεια με πολλή αγάπη και μεράκι φροντίζει την εκκλησία, η οποία βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία και από ψηλά παρουσιάζει μια εντυπωσιακή εικόνα σε συνδυασμό με το φράγμα.

Βίντεο με τον αείμνηστο Γιώργο Κουλλιά να μιλάει για τον Άγιο Στυλιανό και την κατασκευή του.
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου