Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΤΣΟΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ

ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΤΣΟΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ

Ο Άη Γιάννης ο Κουτσός (Γενέσιο Ιωάννου του Προδρόμου) βρίσκεται στην Κέφαλο, για την ακρίβεια λίγο πριν μπούμε στο χωριό της Κεφάλου, ακριβώς κάτω από το Κάστρο.
Ανήκει στην Ενορία Εισοδίων Θεοτόκου της Κεφάλου, και γιορτάζει στις 24 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το βιβλίο "Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου Παρελθόν και παρόν-Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ (χορηγός εκδόσεως Δήμος Κω, 2016)", ο κτήτορας είναι ο Ιωάννης Γεωργαρής (1993).
Βέβαια, ο Μητροπολίτης Καρπάθιος στο "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969 , αναφέρει εκκλησάκι Ιωάννη του Προδρόμου (Γενέσιον) στη θέση Σουλούνι, με άγνωστο κτήτορα. Αναφέρει δε, ότι επισκευές στο εξωκκλήσι έκανε ο Νικόλαος Γεωργαράς. 
Υπάρχουν δύο τρόποι πρόσβασης στο εκκλησάκι του Άη Γιάννη. Ο ένας είναι από τον κεντρικό ανηφορικό δρόμο με τις στροφές που βγαίνει στο χωριό' λίγο πριν βγείτε στο χωριό μπορείτε στα δεξιά σας ν' ανεβείτε τη σκάλα με τα πολλά σκαλοπάτια.
Ο άλλος δρόμος είναι από το χωριό, εκεί δίπλα στο πάρκινγκ ξεκινάει ένα μικρό κατηφορικό μονοπατάκι, σχετικά εύκολο και σας βγάζει απευθείας στην αυλή της εκκλησίας.
Το εκκλησάκι περιβάλλεται από πολλούς ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ, Agave Americana (Αγαύη η αμερικανική).
από το εσωτερικό της εκκλησίας
Εκκρεμεί να βρω μια απάντηση για ποιο λόγο του δόθηκε το προσωνύμιο "Κουτσός". Συνήθως αυτά τα προσωνύμια προκύπτουν από κάποια σωματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη, αλλά υποθέτω πως τότε θα λεγόταν "του Κουτσού" και όχι "Κουτσός".
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου