Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΩΝΙΑ

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΩΝΙΑ
το μπλε παγώνι (Pavo cristatus)-Indian peafowl (Ταώς ο λοφιοφόρος)
Το δάσος της Πλάκας είναι μια πευκόφυτη πεδινή τοποθεσία στα όρια Αντιμάχειας-Κεφάλου. Τη διασχίζει ο δημόσιος/επαρχιακός δρόμος Κω-Κεφάλου και, όπως υποδεικνύει τ' όνομά της, έχει επίπεδη επιφάνεια.
κατάφυτο με πεύκα το δάσος της Πλάκας, ένας από τους λίγους "πνεύμονες" οξυγόνου στο νησί
οι πεζοπόροι της Κω εξερευνούν το δάσος της Πλάκας
Πάνω στον επαρχιακό δρόμο Κω-Κεφάλου, ακριβώς στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, υπάρχει ενημερωτική πινακίδα για στροφή δεξιά για το δάσος της Πλάκας.
Δύο χλμ μετά, και λίγο πριν μπούμε στο δάσος, συναντάμε ένα σεληνιακό τοπίο, τ
μήμα εγκρεμού ("πωρός"), πολύ συνηθισμένο τοπίο στο οροπέδιο της Αντιμάχειας.
Το πιο χαρακτηριστικό "αξιοθέατο" και πόλος έλξης για το δάσος της Πλάκας είναι τα πανέμορφα φιλικά παγώνια (*στα νέα ελληνικά ίσως το δείτε και "παγόνι", επιλέγω να το γράφω όπως το έμαθα στο σχολείο) που εμφανίστηκαν πριν 20-25 χρόνια σε μικρό αριθμό κι έχουν πια κατακλύσει το δάσος, καθώς μιλάμε για πληθυσμό εκατοντάδων παγωνιών.
δοκιμάστε να ταΐσετε τα παγώνια λίγο ψωμάκι ή κάποιο κουλούρι και θα έρθουν να το πάρουν από το χέρι σας
Το παγώνι ζει έως 25 χρόνια, αλλά με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσει σε φάρμες μέχρι και 40 χρόνια. Το εντυπωσιακό είναι ότι το αρσενικό έχει διαφορετική εμφάνιση από το θηλυκό. Το αρσενικό έχει μήκος 1,25 μ. χωρίς την ουρά του, η οποία του διπλασιάζει το μήκος. Το χρώμα του είναι πράσινο ή μπλε (στην Κω έχουμε το μπλε μόνο) στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι, έχει κοντές φτερούγες που του επιτρέπουν περιορισμένη πτήση και ένα λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού. Αντίθετα το θηλυκό δεν έχει αυτή την εντυπωσιακή όψη, δεν διαθέτει μακριά ουρά και το χρώμα του είναι καστανόγκριζο με σκούρες λωρίδες.
το θηλυκό με τα μικρά του
η εντυπωσιακή ουρά του αρσενικού
Από τα τρία είδη παγωνιών που υπάρχουν, στην Πλάκα συναντάμε το μπλε παγώνι (Pavo cristatus)-Indian peafowl (Ταώς ο λοφιοφόρος).
Το αρσενικό έχει πολύ εντυπωσιακή ουρά με μακριά πηδαλιώδη φτερά με πράσινα, μπλε, μαύρα και πορτοκαλί οφθαλμοειδή στίγματα, που την ανοίγει σε σχήμα βεντάλιας, κυρίως όταν θέλει να εντυπωσιάσει το θηλυκό.
Τα παγώνια είναι ευρέως γνωστά ως το έμβλημα του μεγαλείου, της βασιλικής εξουσίας, της πνευματικής υπεροχής, της ιδανικής δημιουργίας. 
Κατά την Ελληνική μυθολογία, τα παγώνια ήταν τα ιερά πουλιά της Ήρας κι επειδή η Ήρα ήταν γνωστή για τη ζήλεια και τις αρνητικές παρεμβάσεις της ενάντια στους ανθρώπους, τα καημένα τα παγώνια απέκτησαν τη φήμη της κακοτυχίας. Οι απόψεις διίστανται για το αν τα φτερά παγωνιού μέσα στο σπίτι φέρνουν καλοτυχία ή κακοτυχία. Το σίγουρο είναι πως τα φτερά από αρσενικό παγώνι, κυρίως αυτά που έχουν το "μάτι", είναι ανάρπαστα και μάλλον ακριβά.
Πρώτη φορά είδα στην Πλάκα τα παγώνια να ανεβαίνουν πάνω στα δέντρα και να κατεβαίνουν απ' αυτά πετώντας (για κάποιο λόγο τα θεωρούσα ανίκανα να πετάξουν), ενώ τη νύχτα ανεβαίνουν και κουρνιάζουν και πάλι πάνω στα δέντρα.
δεν ανεβαίνουν μόνο στα δέντρα τα παγώνια
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην παρέα των αναρίθμητων μπλε παγωνιών ένα ολόλευκο παγώνι. Όλοι νομίζαμε ότι πρόκειται για παγώνι αλμπίνο. Όμως, τα λευκά παγώνια δεν πάσχουν από αλμπινισμό. Ωστόσο έχουν μια γενετική ανωμαλία που ονομάζεται λευκισμός, η οποία οφείλεται στην έλλειψη χρωστικών στο φτέρωμα τους. Είναι συγγενής του Ινδικού Blue Peafowl. Τα λευκά φτερά στο παγώνι γενικά εξαρτώνται από ποια γονίδια είναι κυρίαρχα και ποια όχι. Αυτό που χωρίζει έναν αλμπίνο από ένα λευκό παγώνι είναι το χρώμα του δέρματος κάτω από τα φτερά του, σύμφωνα με τους Times της Ινδίας.
Κατά την Ιταλοκρατία διαμορφώθηκε μαζί με όλο το "παραδείσιο" περιβάλλον και η πηγή της περιώνυμης Πλάκας. Μία ξύλινη γέφυρα συνδέει την πηγή με το κεντρικό σημείο του δάσους (που παρκάρουμε τα αμάξια), η οποία βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση (κυρίως η σκάλα που κατεβαίνει στην πηγή) και χρήζει άμεσης αποκατάστασης.
Η πηγή φέρει μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται "Κυνηγετικός Σύλλογος Κω 1980" και αλλάζει συχνά-πυκνά όψη, αλλά πάντα είναι βρώμικη και με πολλά σκουπίδια από "απρόσεκτους" εκδρομείς.
ασπρισμένη
πρόσφατη εικαστική πολύχρωμη παρέμβαση
που όμως έχει παρατηθεί τελείως στην τύχη της
μαμά με τα μικρά της μπροστά στην πηγή της Πλάκας
Δίπλα στην πηγή σχηματίζεται μια λιμνούλα που παλιότερα αποτελούσε ένα μικρό υδροβιότοπο και φιλοξενούσε βατράχια και άλλες μορφές υδρόβιας ζωής, έχουμε όμως πολύ καιρό να δούμε κάποιο βατράχι εκεί.
To Δάσος της Πλάκας, Κως Κοντά στην Αντιμάχεια, στο δρόμο προς την Κέφαλο ο ταξιδιώτης συναντά την Πλάκα, ένα φυσικό πάρκο με «μόνιμους» κατοίκους τα παγώνια. Το δάσος της Πλάκας είναι ένα θαυμάσιο σημείο για ανάπαυση με τα όμορφα εξωτικά πτηνά – ιδιαίτερα φιλικά – με χελώνες και ελάχιστους σκίουρους. Το δάσος είναι εύκολα προσβάσιμο, γεμάτο με πεύκα, με μια πηγή όπου τρέχει καθάριο, δροσερό νερό και με πολλά μονοπάτια για ατελείωτους περιπάτους. Όσοι το επισκεφθούν θα βιώσουν μια μοναδικά χαλαρωτική και γαλήνια εμπειρία, αφού ο ήχος της φύσης μαγεύει. Υπάρχουν παγκάκια όπου οι επισκέπτες μπορούν να ξαποστάσουν ή γιατί όχι και να φάνε, καθώς είναι εξαιρετικό μέρος για λάτρεις των πικ-νικ και του μπάρμπεκιου. Τα παιδιά θα το λατρέψουν!

Read more at: https://www.kos4all.com/6308/%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%89/
Κρυμμένο μέσα στο δάσος της Πλάκας βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρόμου "Κοιλόνι". Αν πατήσετε το σύνδεσμο θα βρείτε περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για το εκκλησάκι.
Στην Πλάκα, τον τελευταίο καιρό, βρίσκουν καταφύγιο και δεκάδες γάτες, οι οποίες φαίνεται να συμβιώνουν αρμονικά με τα παγώνια. Η Βρετανή Michaela ζει στο νησί 18 χρόνια και μαζί με τον σύζυγό της φροντίζουν σε καθημερινή βάση τις 46 γάτες της περιοχής, μέσα από τον οργανισμό Kittys of Kefalos. Μετά από σύντομη κουβέντα που είχαμε μαζί της, ενημερωθήκαμε αλλά και διαπιστώσαμε ότι οι γάτες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, υγιείς και χορτάτες.
Οι πάλαι ποτέ ψησταριές που είχαν εγκατασταθεί για τους εκδρομείς, έχουν μετατραπεί σε ταΐστρες για τις απίστευτα πολλές γάτες, κι απ' ότι κατάλαβα πολλοί είναι αυτοί που εγκαταλείπουν γάτες στην Πλάκα. 
Γάτες και παγώνια
Πηγή: Νικολάου Αθ. Ζάρακα-Τοπωνύμια της Νήσου Κω
Αντιμάχεια Κώα, 2002, Γ. Μαστορόπουλος
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου