Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΜΟΥ (Argonauta argo)

ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΜΟΥ (Argonauta argo)
Το Argonauta argo είναι κέλυφος (ψευδοόστρακο) θηλυκού Αργοναύτη που το φτιάχνει μόνο κατά την αναπαραγωγή του για την προστασία των αυγών του. Είναι γνωστό και ως Paper Nautilus ή Greater argonaut - Λαϊκιστί : "Ζάχαρη" αλλά δεν είναι κοινό, είναι μάλλον σπάνιο και εσωκλείει μαλάκιο. Πιθανά τα ονομάζουν και χάρτινους ναυτίλους καθώς είναι πολύ εύθραυστα και σπάνε με το παραμικρό!
Τους δικούς μου Αργοναύτες του βρήκα σε παραλίες της Κω.
Θεωρείται προϊστορικό καθώς μακρινοί συγγενείς του αργοναύτη, που σήμερα είναι απολιθώματα, ζούσαν στις θάλασσες πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια και δυστυχώς είναι είδος υπό εξαφάνιση. Πρόκειται για θηρευτή ο οποίος τρέφεται με μέδουσες και μαλάκια. Το Argonauta argo, δηλαδή το επιστημονικό του όνομα, προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, που ταξίδεψαν στην Κολχίδα για να βρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας. 
Αν και γενικά είναι ένα κοσμοπολίτικο ζώο, αφού εντοπίζεται κυρίως στα τροπικά νερά σε όλο τον πλανήτη, το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται μόνο στην ανατολική Μεσόγειο. Ανήκει στην τάξη των κεφαλοπόδων, όπως τα χταπόδια, οι σουπιές και τα καλαμάρια.
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni
Για να δείτε πώς είναι  αυτό το κεφαλόποδο εν ζωή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου