Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΛΥΚΟ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΛΥΚΟ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ
4 χρόνια μετά το ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΛΥΚΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ (τόσο χρειάστηκε για να ξεπεράσω την κούραση και την ταλαιπωρία) αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πιο παραδοσιακό γλυκό κουταλιού της Κω, που αποτελεί trademark για το νησί μας, το γλυκό ντοματάκι. 
Απ' ό,τι διαβάζω το φτιάχνουν και σ' άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά για κάποιους λόγους εμείς θεωρούμε το γλυκό ντοματάκι συνυφασμένο με την Κω, ένα εντελώς Κωακό παραδοσιακό προϊόν. Ένας από τους λόγους είναι ότι ήταν πολύ μεγάλη η παραγωγή του νησιού σε ντοματάκια. Με σπόρους που είχαν φέρει οι Ιταλοί λειτουργούσαν 8 εργοστάσια ντομάτας τη δεκαετία του 50. Το 1957 η Α.ΒΙ.ΚΩ επεξεργαζόταν 40 τόνους ντομάτας την ημέρα και ως το 1965 έφτασε τους 400 τόνους ημερησίως επεξεργασίας ντομάτας.(Για περισσότερες πληροφορίες: ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Α.ΒΙ.ΚΩ).
Η κατάλληλη ποικιλία της ντομάτας που γίνεται γλυκό λέγεται "βεργάκι", ή "βεργαράκι", όπως το λένε κάποιοι, αλλά νομίζω οι Ιταλοί την έλεγαν roma, και το σχήμα της είναι κάπως "λαϊνάτο" (σα λαΐνι), στενεύει στην κορυφή. Το είδος της ντομάτας αυτής έχει αντικατασταθεί από τη βιομηχανική ντομάτα που είναι κάπως πιο γεμάτη, "ψωμωμένη", ενώ στο παρελθόν ήταν πιο άδεια.
Το σκηνικό στήθηκε στην αυλή της Μαρίας (δεν θα το επιχειρούσα σε διαμέρισμα) με πρωταγωνίστριες τη Μαρία και την Σταυρούλα που προσέφεραν την τεχνογνωσία και την εμπειρία.
Διαδικασία
Βήμα 1: Είχαμε μπροστά μας δύο καφάσια ντοματάκια, ήτοι 20 κιλά, ήτοι 200 κομμάτια ντομάτας. Είπαμε αφού θα μπούμε που θα μπούμε στη διαδικασία, να το τερματίσουμε. Τα πλύναμε καλά με το λάστιχο. 
Βήμα 2: Ξεφλουδίσαμε όλες τις ντομάτες.
Βήμα 3: Κάναμε δύο χαρακιές στις ντομάτες, έτσι ώστε να χωρίσουν σε τρία μέρη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία για να μπορεί να μπει μέσα ένα κουταλάκι και να αφαιρέσουμε τα σπόρια τους.
Βήμα 4: Διαλύσαμε τρεις χούφτες ασβέστη σε μια λεκάνη με νερό. Κατόπιν, σουρώσαμε τον ασβέστη μέσα στη λεκάνη με τις ντομάτες μέχρι να καλυφθούν οι ντομάτες (μάλιστα βάλαμε ένα ταψί με νερό από πάνω τους για να τις κρατάει βυθισμένες). Αφήσαμε τα ντοματάκια στον ασβέστη για 1,5 ώρα.
Βήμα 5: Ξεπλύναμε πολύ καλά τα ντοματάκια από τον ασβέστη, τουλάχιστον 3-4 νερά. Τα ντοματάκια τα ξεπλύνουμε ένα ένα, πολύ καλά και στο εσωτερικό τους να μη μείνει καθόλου ασβέστης, και τα τινάξαμε ελαφρά για να αφαιρέσουμε τυχόν σπόρια που είχαν απομείνει.
Βήμα 6: Όταν βεβαιωθήκαμε ότι το νερό ήταν εντελώς καθαρό και διαυγές από τον ασβέστη, παίρναμε ένα ένα τα ντοματάκια και τα σφίγγαμε ελαφρά στη χούφτα μας για να στραγγίξουμε τα νερά τους και να τους δώσουμε ένα σχήμα ομοιόμορφο.
Βήμα 7: Σε μεγάλες κατσαρόλες βάλαμε τα ντοματάκια και τη ζάχαρη-(περίπου ένα κιλό ανά 20 κομμάτια), και νερό- ένα φλιτζάνι νερό ανά κιλό ζάχαρης και αφήσαμε να βράσουν για 2 ώρες (από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός) αφαιρώντας με προσοχή τον αφρό που σχηματίζεται. Αποσύραμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήσαμε το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα όλη τη νύχτα για να βγάλει τα υγρά της η ντομάτα.
Βήμα 8: Την επόμενη μέρα, ξαναβάλαμε την κατσαρόλα στη φωτιά μαζί με καμιά δεκαριά κλωνιά αρμπαρόριζας, καμιά δεκαριά ξυλάκια κανέλλας, μια κουταλιά της σούπας κανελλογαρύφαλλα, ξινό (15 γρ. διαλυμένα σε μισή κούπα νερό) ή μισή κούπα χυμό φρέσκου λεμονιού και 100 γρ. μέλι και βράσαμε για 30-45' λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Βήμα 9: Αποσύραμε από τη φωτιά, αποστειρώσαμε τα βάζα στο φούρνο μικροκυμάτων (ή απλά τα βράζετε ή να βάζετε στο φούρνο στους 100 βαθμούς) και τέλος, κι επιτέλους, γεμίσαμε το γλυκό στα βάζα (δεν περιμένουμε να κρυώσει-ζεστό βάζο, ζεστό γλυκό) και τα γυρίσαμε ανάποδα (γιατί όταν η ντομάτα και το βάζο καίνε σφραγίζουν αεροστεγώς το βάζο)
Βήμα 10: Διατηρώ και ένα χρόνο περίπου εκτός ή εντός ψυγείου αν είναι σφραγισμένο, αλλά κι αν τ' ανοίξω, διατηρείται το ίδιο περίπου στο ψυγείο.


Υλικά που χρησιμοποιήσαμε και ποσότητες και προσαρμόστε στις δικές σας ανάγκες.
Εμείς βγάλαμε 20 βάζα γλυκό ντοματάκι με τις ακόλουθες ποσότητες:
20 κιλά ντομάτες "βεργάκι" (περίπου 200 κομμάτια)

10 κιλά ζάχαρη
3 χούφτες ασβέστης
100 γραμμάρια μέλι
10 κλωνάκια αρμπαρόριζα
10 φλιτζάνια νερό
10 ξυλάκια κανέλλας
1 κουταλιά σούπας κανελλογαρύφαλλα
20 βάζα
*Το κόστος ήταν περίπου 20-25 ευρώ και βγάλαμε 20 βάζα.
Η συνταγή για το γλυκό ντοματάκι έχει πολλές παραλλαγές αλλά η συγκεκριμένη είναι παραδοσιακή συνταγή που την έφτιαχνε η γιαγιά της Μαρίας στην Κέφαλο.
Στο τέλος μπορείτε να προσθέσετε ξεφλουδισμένο ωμό αμύγδαλο-κάποιοι μερακλήδες το βάζουν στο φούρνο πέντε λεπτά- είτε μέσα στην κατσαρόλα στο τέλος-5 λεπτά πριν κλείσετε το μάτι, είτε ένα αμύγδαλο μέσα σε κάθε ντοματάκι.
Το γλυκό ντοματάκι μπορείτε να το προμηθευτείτε και στο εμπόριο παντού σχεδόν, στο supermarket, σε τουριστικά καταστήματα με τρόφιμα, σε ζαχαροπλαστεία, στη Δημοτική Αγορά, στο αεροδρόμιο κλπ από ντόπιους παραγωγούς όπως το ντοματάκι Δαβουλα και το ντοματάκι από το ζαχαροπλαστείο Παράδοση κ.ά. αλλά γι' αυτά θα κάνω άλλη ξεχωριστή ανάρτηση.
Σχετικές αναρτήσεις: ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Α.ΒΙ.ΚΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου