Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩ

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩ
*Τώρα που βρήκα τοίχο ξέχασα τι ήθελα να πω
Πολύ πριν τα "memes" (μιμίδια) κατακλύσουν τη ζωή μας και τους εικονικούς τοίχους μας, πολύ πριν το facebook και το twitter, τα συνθήματα στους τοίχους ήταν ο τρόπος για να εκφράσει κάποιος συναισθήματα ή κάποια θέση. Χωρίς να επιβραβεύουμε τη ρύπανση δημόσιων ή ιδιωτικών τοίχων, αναμφισβήτητα έχουν γραφτεί μικρά διαμαντάκια κατά καιρούς. 
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΓΑΠΗΣ:
*Σ'αγαπάω.Είσαι τα πάντα μου!
*Σε σκέφτομαι

*Sofia είσαι θεά!!
*Ειρήνη σ' αγαπώ
*Καλημέρα!!
Εδώ συγκέντρωσα μερικά από τα συνθήματα που μου έκαναν εντύπωση στην Κω και μιας και τις περισσότερες φορές οι τοίχοι ασπρίζονται γρήγορα και τα μηνύματα χάνονται, ας δούμε λίγη από την "εφήμερη τέχνη" που πρόλαβαν να αποτυπώσουν μερικά κλικ, με πρόθεση να περιοριστώ μόνο σ΄αυτά που έχουν να περάσουν ένα ευχάριστο, αστείο, αισιόδοξο, ανθρωπιστικό ή αγαπησιάρικο μήνυμα.
*Δόξα τα λεφτά, Θεό έχουμε
*Ζιτο υ ανωρθωγραφεια (έξω από το 1ο λύκειο)
*Καφές από τον τόπο σου κι ας είναι και espresso (Καρδάμαινα)
*make love not war (Καρδάμαινα)
*Ακόμα (Πλατεία Διαγόρα)
Τα συνθήματα στους τοίχους (ανάλογα συνθήματα βλέπουμε σε παγκάκια, γλάστρες, δέντρα κλπ.) από κάποιους θεωρούνται τέχνη, κατάθεση ψυχής (ιδίως όταν πρόκειται για δημόσια εκδήλωση αγάπης) κι από άλλους απλές ατάκες αλλά και βρομιές, αλητεία και εκτρώματα.
*Να προσέχεις αλήτη μου
*Εσύ να μ' αγαπάς, πώς το 'θελα
*Σ' αγαπώ Ιωσήφ
Φυσικά, υπάρχουν κι αυτά τα τελευταία, ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνουν χυδαιολογίες ή ακραίες πολιτικές θέσεις. Αλλά εδώ δεν ασχολούμαι με τέτοια συνθήματα. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να συμπεριλάβω δύο συνθήματα με "κακές" λέξεις που προκύπτουν πιθανά από έντονα συναισθήματα (θυμός και επιθυμία)
Σε μία από τις διασημότερες ατάκες στην ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου, ο Αλ Πατσίνο (στην ταινία "Scarface") λέει "The eyes, chico. They never lie". Ο υπογράφων του συγκεκριμένου συνθήματος αμφισβητεί ότι από τα μάτια μαθαίνεις την αλήθεια, γράφοντας: *Γ@@@@ τα μάτια, chico, μάθανε να λένε ψέματα.

*Η γη δεν ανήκει σε κανέναν
*We are all immigrants, our homeland all the earth (=Είμαστε όλοι μετανάστες, πατρίδα μας όλη η γη) με τεχνική stencil
*Να είσαι η φωνή,όχι ηχώ

Είτε προτιμάτε το σπρέι και το μελάνι, είτε το "tweet", πάντα θα ισχύει η γνωστή βρεττανική παροιμία "The pen is mightier than the sword" (=Η πένα είναι πιο ισχυρή από το σπαθί), ήτοι οι λέξεις είναι τα όπλα μας.

Σχετικές αναρτήσεις: ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ  

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου