Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ
Κοντά στις φυλακές στην περιοχή του Πλατύ ποταμού υπάρχει ένα κτίσμα του 17ου – 18ου αιώνα. Είναι ένας τυπικός πύργος - σπιτι με οπλοθυρίδες χωρίς παράθυρα που ονομάζεται ο Πύργος του Δεσπότη και θεωρείται το τελευταίο καστρόσπιτο της Κω.

Ο Εμμανουήλ αναφέρει: «Το 1736 κάποια Καλή πρεσβυτέρα αφιέρωσε τόν μεγάλον της πύργον με την αποστροφήν καί με όλον το αμπέλι διά μνημόσυνον αιώνιον αυτής και της αποθανούσης θυγατρός αυτής Αικατερίνης στην Αρχιεπισκοπή Κω νά πηγαίνη από Αρχιερέα εις Αρχιερέα εις αιώνα τον άπαντα».

Διακρίνονται τα πολεμιστροειδή παράθυρα
Στην τοιχοποιία του φαίνονται αρχαία μαρμάρινα μέλη, όπως ένα κιονόκρανο κορινθιακού ρυθμού και διάφορα σκαλιστά μάρμαρα. 
Λεπτομέρειες από αρχαίους λαξευμένους λίθους και κιονόκρανα εντοιχισμένα στη γωνία του πύργου.
Η εποχή που κτίστηκε πιθανώς τον 17ο αιώνα ήταν ένα ιδιωτικό κτήριο - οχυρό σε μια δύσκολη περίοδο όπου στην Οθωμανική αυτοκρατορία είχε αρχίσει η κατάρρευση. Η πειρατεία και η διαφθορά μάστιζαν τα νησιά και την Κω. Το κτήριο ήταν προστατευμένο από επιδρομές πειρατών από την θάλασσα ή από ληστές στη στεριά όπως περιγράφουν οι περιηγητές της εποχής, μαρτυρεί την κατάσταση εκείνης της περιόδου.
Δυστυχώς σήμερα το κτίριο ή ότι έχει απομείνει απ’ αυτό αφέθηκε στην μοίρα του. Η κατάρρευση ενός τμήματος του είναι εμφανής. Παρατηρώντας στο Google Earth φαίνεται ότι η κατάρρευση του βορειανατολικού τμήματος του πύργου έγινε μεταξύ των ετών 2013 – 2016. Πιθανά θα έχει υποστεί βλάβες με τον σεισμό του 2017.
Είναι άγνωστο σε ποιον ανήκει άλλα είναι ένα καθαρό δείγμα κώτικου ιδιωτικού πυργόσπιτου του 16 -18ου αιώνα μοναδικό στην Κω που πρέπει να προστατευθεί. Θα μπορούσε και να είναι επισκέψιμο και πολλά άλλα μόνο αν κάποιος αρμόδιος ενδιαφερθεί. Διαφορετικά ας τραβήξουμε φωτογραφίες για να υπάρχουν γιατί σε λίγο το κτίριο δεν θα υπάρχει.
Πηγή: Αντιγραφή από ανάρτηση του κ. Κώστα Κογιόπουλου στην ομάδα ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ στο facebook:
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟΣΠΙΤΟ ΤΗΣ ΚΩ ΤΟΥ 17ΟΥ ΑΙΩΝΑ
Ιστορία της Κω Γ' τόμος (Από την Τουρκοκρατία μέχρι την Ενσωμάτωση) Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου-Επαρχείο Κω 2002 (σελίδα 19)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου