Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

ΤΡΥΠΗΤΗ, ΚΕΦΑΛΟΣ

ΤΡΥΠΗΤΗ, ΚΕΦΑΛΟΣ

Η παραλία Τρυπητή βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κω, 7 χιλιόμετρα από το χωριό της Κεφάλου, περίπου 47 χιλιόμετρα από την Κω. Μετά το χωριό της Κεφάλου, στρίβετε δεξιά στη διασταύρωση για Άγιο Θεολόγο. Φτάνοντας στο τέλος της ασφάλτου στον Άγιο Θεολόγο, μετά από 4 περίπου χλμ, μπορείτε ακόμη και με ΙΧ να ακολουθήσετε το χωματόδρομο που ξεκινάει πίσω από το εστιατόριο και να φτάσετε ως την Τρυπητή. Εμένα μου αρέσει να παρκάρω το αυτοκίνητο στο εκκλησάκι του Θεολόγου και να περπατάω το υπόλοιπο μονοπάτι με τα πόδια, περίπου 300 μέτρα.
Πρώτη φορά μας οδήγησε εκεί πριν από 6 χρόνια ο Δημήτρης Αντωνούρης. Στην άκρη του μονοπατιού, αρκετά ψηλότερα από τη θάλασσα, είδαμε την υπέροχη απάτητη τοποθεσία, και η κατεβασιά στην παραλία ήταν απότομη και επικίνδυνη. 
Τότε ακόμη το τοπίο, χωρίς, φυσικά, οργανωμένη παραλία ήταν παρθένο και άκρως εντυπωσιακό καθώς διαθέτει πετρώματα, τα οποία έχουν σχηματιστεί από την διάβρωση, λόγω των ανέμων και του θαλασσινού νερού. 
Επίσης, εντυπωσιάζουν οι-σύμφωνα με το Γεωδίφη- πολύ καλά διατηρημένες απολιθωμένες αμμορυτίδες σε παλαιά κλαστικά ιζηματογενή. 
Η περιοχή, προφανώς, πήρε το όνομά της από τις πολλές τρύπες που υπάρχουν στους πετρώδεις σχηματισμούς. Σύμφωνα με το Μιχάλη Σκανδαλίδη, η Τρυπητή στην Κέφαλο αναφέρεται σε ορεινή περιοχή ανατολικά του Αγίου Μάμμα, από βράχο με πολλές τρύπες και σε παραλιακό πωρώδες ύψωμα με τρύπες. Ο Ιάκωβος Ζαρράφτης αναφέρεται στα "Τρυπητά".
Τα τελευταία χρόνια θα βρείτε μερικές ξαπλώστρες με ομπρέλες, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να έχετε ένα άνετο μπάνιο. Η αλήθεια είναι ότι οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες είναι εναρμονισμένες με το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο και ευτυχώς έχουν αφήσει μεγάλο μέρος της παραλίας άδειο. 
Επίσης, ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται την παραλία έφτιαξε μια ξύλινη "σκάλα" για να έχει ο κόσμος εύκολη πρόσβαση στην παραλία. Τα καλά τελειώνουν εκεί. Αν και δε συνηθίζω να γράφω αρνητικά στα άρθρα μου και προτιμώ να εστιάζω στο καλό, οφείλω να τονίσω δύο μεγάλα αρνητικά.
α) στην είσοδο της "ιδιωτικής αυτής πρωτοβουλίας", εκεί που παρκάρουν τα οχήματα, λίγο πριν τη σκάλα που κατεβαίνει στην παραλία, έχει φτιαχτεί ένας υποτυπώδης ζωολογικός κήπος που είναι-κατά τη γνώμη μου πάντα- ακαλαίσθητος και αγγίζει τα όρια του κιτς, χώρια που δε βρίσκω το λόγο να υπάρχουν εκεί οικόσιτα ζώα.
β) Την τελευταία φορά που πήγαμε, μέσα Σεπτέμβρη, δύο άτομα που φαίνονταν να είναι ιδιοκτήτες των ομπρελών, "υποδέχονταν" στην σκάλα τον κόσμο που κατέβαινε, και τους υποδείκνυαν να πάρουν ομπρέλα, με το επιχείρημα ότι και αυτοί πληρώνουν στον Δήμο. Εγώ και η παρέα μου, δεν απαντήσαμε κάτι, και αρχίσαμε να κατεβαίνουμε τη σκάλα για την παραλία,μη έχοντας σκοπό-η αλήθεια-να πάρουμε ξαπλώστρες, καθώς μας αρέσει να ξαπλώνουμε στην παραλία. Ακούσαμε από πίσω να μας στολίζουν με διάφορα κοσμητικά, λέγοντας πως οι Έλληνες είναι πάντα έτσι και "σιγά μην πάρουν ομπρέλα" και διάφορα άλλα που ειπώθηκαν με αγένεια.
Παρ' όλ' αυτά, το φυσικό τοπίο σε αποζημιώνει αν αποφασίσεις να πας. Πολλές φορές έχει τύχει να επιλέξουμε την περιοχή για πεζοπορική διαδρομή, καθώς η διαδρομή από το εκκλησάκι του Θεολόγου, με στάση στην Τρυπητή και τελικό προορισμό το Χάρακα,πριν το Kavo Paradiso είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
οι πεζοπόροι ποζάρουν σε αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από την Τρυπητή
Γενικά, η παραλία είναι πολύ ιδιαίτερη και ήσυχη και διαφέρει από τις υπόλοιπες της Κεφάλου λόγω των βράχων και φυσικά προσφέρεται για φωτογραφήσεις καθώς η πρόσβαση στις φυσικές αυτές γέφυρες είναι εύκολη. Επίσης, αριστερά και δεξιά της κεντρικής παραλίας θα βρείτε ακόμη δύο πανέμορφους κολπίσκους.
Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω- Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου