Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΦΤΩΧΟΣ
Το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Φτωχού, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αρτεμησίας απέναντι από το Στάδιο Κω, αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο, το οποίο χτίστηκε κατά το 14ο με 15ο αιώνα και από τότε διασώζει δύο στρώματα τοιχογραφιών και πολλές χρονολογίες-χαράγματα.
Προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή, όπως για την τέχνη της εποχής στην Κω.
ο Άγιος Νικόλαος ο Φτωχός το 2001
Είναι μικρός μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός με αψίδα ημικυκλική. Το προσωνύμιο "Ο Φτωχός" πολύ πιθανόν να αναφέρεται στη φιλανθρωπική δράση του Αγίου ως προστάτη των φτωχών.
Δεν αποκλείεται όμως να δόθηκε μετά το 1860, σε αντιδιαστολή με το μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε τότε.
Το πρώτο στρώμα τοιχογραφιών τοποθετείται κυρίως το 15ο αιώνα. το δεύτερο στο διάστημα 1538-1565.
Το εσωτερικό του ναού
Οι τρεις Στρατηγοί μπροστά στον Άγιο Νικόλαο
Υπόλειμμα σκηνής "Σχολείου"-Χειροτονία Αγίου Νικολάου σε Διάκονο
Ο κύκλος του βίου του αγίου Νικολάου είναι η καλύτερα διατηρημένη σειρά παραστάσεων μέσα σε ναό. οι δύο πρώτες παραστάσεις σήμερα κατεστραμμένες ήταν η Γέννηση του Αγ. Νικολάου και το Σχολείο. Ακολουθούν δύο από τις τρεις χειροτονίες του Αγίου (σε διάκονο και μετά σε επίσκοπο).
Έπειτα εικονίζεται η ιστορία των τριών στρατηγών. Ο Άγιος σώζει τρεις αθώους στη Λυκία από το δήμιο.Τυχαία στο περιστατικό παρίστανται τρεις στρατηγοί του Μεγ. Κωνσταντίνου.
ο Άγιος Νικόλαος ο Φτωχός το 2011
Αυτοί αργότερα κατηγορούνται άδικα στο Μ.Κων/νο ως προδότες από τον Έπαρχο της Κων/πολης Αβλάβιο και ρίχνονται στη φυλακή. Όταν ειδοποιούνται ότι πρόκειται να εκτελεστούν, θυμούνται τη θαυματουργική επέμβαση του Αγίου στη Λυκία και τον θερμοπαρακαλούν να σώσει και τους ίδιους.
Ο Άγιος εμφανίζεται στο όνειρο του Μεγάλου Κωνσταντίνου και του Αβλαβίου και διατάζει την απελευθέρωσή τους. Το επόμενο πρωί ο Μ. Κων/νος καλεί τους στρατηγούς, τους ρωτάει για τον Άγιο και του στέλνει με αυτούς δώρα. Στη συνέχεια, οι τρεις στρατηγοί παρουσιάζονται στον Άγιο, τον ευχαριστούν και του προσφέρουν τα δώρα του Μ. Κων/νου. Ακολουθεί το θαύμα της προικοδότησης των τριών αδερφών. Έπειτα, πιθανόν ν' απεικονιζόταν ένα από τα θαλασσινά θαύματα του Αγίου και ίσως η κοίμησή του.
ο Άγιος Νικόλαος ο Φτωχός το 2012
Μαρμάρινη λεπτομέρεια
ρεπορτάζ από τα θυρανοίξια του ναού το Μάιο του 2012
http://www.aegeanews.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=390582
φωτογραφίες: Sophia Karagianni
κείμενο Ιστορία της Κω Γ' τόμος-Α.Κίννα,Δ. Κώστογλου, Ο. Τουρκομανώλη, Μ.Φάκκου, Κ. Χατζηνικολάου,Δ.Σοφού (σελίδα 33)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου