Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΕΦΑΛΟΥ-ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 15ου ΑΙΩΝΑ

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΕΦΑΛΟΥ-ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 15ου ΑΙΩΝΑ
Στην περιοχή Καστέλλι της Κεφάλου, στη ΝΑ μεριά του νησιού,πάνω σε ογκώδη βράχο που υψώνεται ΝΔ του βουνού Ζηνί, κοντά στην προϊστορική σπηλιά της Άσπρης Πέτρας, σώζεται μικρό ερειπωμένο φρούριο. Το μικρό αυτό οχυρό ίσως αποτελούσε παρατηρητήριο των ΝΑ ακτών της Κω ή έδρα ολιγάριθμης φρουράς.
Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που πήγα στάθηκε αδύνατον να ξεχωρίσω την οχύρωση από το βράχο έτσι που "χαμαιλεοντίζει". Μας οδήγησε εκεί ο Κώστας Κωστογλάκης και ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να ξεχωρίσω την πέτρα από το βράχο. Ενδεχομένως αυτός ήταν και ο στόχος.
Το Καστέλλι Κεφάλου, γενική άποψη του βραχώδους εξάρματος. Με δυσκολία διακρίνεται το τείχος το οποίο μοιάζει ενσωματωμένο στο φυσικό τοπίο.

 
 
Η εξωτερική πλευρά από τα Δ του φρουρίου στο Καστελλι, διακρίνεται και κανονιοθυρίδα
Δεν το μνημονεύουν οι βυζαντινές και ιπποτικές πηγές. Το επισκέφθηκε, όμως, το 1844 ο L. Ross και το αναφέρει ο Κώος αρχαιοδίφης Ι.Ζαρράφτης (Κώια, Β' 1921, σ.119). 
Το μελέτησε και το περιέγραψε στις μέρες μας ο αρχαιολόγος Ν. Κοντογιάννης. Με βάση τα κεραμικά ευρήματα και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, που επεσήμανε ο Κοντογιάννης, πρόκειται για τόπο που κατοικήθηκε το 13ο αιώνα, οχυρώθηκε στο β' μισό του 15ου αι. και εξακολούθησε να χρησιμοποιείται και κατά τον 16ο αιώνα.
Η τοιχοδομία των τειχών του είναι από αργολιθοδομή και εντοπίστηκαν η πύλη του, δύο κανονιοθυρίδες, μία τοξοθυρίδα και στο εσωτερικό του κινστέρνες.
Ένα υπέροχο μέρος με καλά κρυμμένες γωνιές, σε προδιαθέτει για εξερεύνηση και κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε ανακαλύπτουμε και κάτι καινούριο.
Η θέα είναι πάντα υπέροχη, ούτως ή άλλως, από την Κέφαλο, πόσω μάλλον από το Καστέλλι. Απέραντο γαλάζιο μυρίζει Ελλάδα και μπορεί να εμπνεύσει και τον πιο αδιάφορο άνθρωπο.
Μικρές, κρυφές και απάτητες παραλίες περιμένουν να εξερευνηθούν
Η θέα από το Καστέλλι προς το Ακρωτήρι Ρούθιανο και την παραλία του Σαρακηνού
Πηγή:Τα Κάστρα της Νήσου Κω του Βασίλη Χατζηβασιλείου-2008 (σελίδες 98-99)
Σχετικές αναρτήσεις: ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΡΟΥΘΙΑΝΟ, ΚΕΦΑΛΟΣΣΑΡΑΚΗΝΟΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου